Los Angeles Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos 2018-2019 mokslo metų apžvalga

07/19/2019

Aut. Marytė Newsom

„Tavimi džiaugiasi mokytojai, didžiuojasi tėveliai ir viltis į tave deda mūsų broliai ir seserys Lietuvoje. Mokslu,darbu ir kilnia asmenybe galėsi padėti Lietuvai, kuri per tavo tėvelius ir senelius yra tapusi ir tavo Tėvyne.”

Šie žodžiai randasi Los Angeles Šv. Kazimiero Lituanistinės Mokyklos pagyrimo lapuose, išdalintus mokiniams, kurie pasižymėjo moksle ir elgesyje.

Jie atspindi šių mokslo metų siekius ir tikslus: auklėti mokinius būti sąmoningais lietuviais , gėrėtis lietuvių kalba ir kultūra, ir tapti dorais žmonėmis. Tą stengėmės atlikti su visais 160 mokiniais , 30 mokytojų, talkininkų ir tėvų komiteto dėka.

Mokyklą sukaupė daug tradicijų per 70 gyvavimo metų ir kasmet jų laikomės.

Pirma mokslo diena rugsėjo mėnesį atvedė naujus svečius, konsulę Agnę Gurevičienę ir Kąstytį Latoža su šeimomis. Mokslas įsibėgėjo po tradicinių Lietuvių Dienų.Teatriuko aktorių vienetas sužavėjo mokinius smagiu pastatymu, Žalia Gyva.Vėlinių proga lankėme lietuvių kapus, o lapkričio mėnesį visi vyko į kino teatrą, Rūtos filmo peržiūrai.Kita progaTadas Dabšys papasakojo savo įspūdžius iš popiežiaus Pranciškaus apsilankymo Lietuvoje,o klebonas Tomas Šventam Tėvui įteikė mokinių sukurtus sveikinimus. Kalėdų Eglutės programa bažnyčioje, Baltas Angelo Sapnas, subūrė visus šventinėje nuotaikoje ir rimtyje.  Sausio mėnesį prisiminėme Lietuvos herojus. Daugelį metų įsitvirtinusi tradicija, Mokytojų konferencija, šįmet subūrė virš 50 mokytojų iš įvairių miestų pasiklausyti paskaitininko dr. Romo Buivydo paskaitos apie Šiuolaikinius Mokinius. JAV LB Švietimo Tarybos pirmininkė Auksę Motto pirmą kartą lankėsi mūsų padangėje šia proga.Nepriklausomybės šventes atšventėm netradiciniu būdu – su  Lietuvos Istorijos/Geografijos konkursu, kurį stebėjo JAV LB pirmininkas Arvydas Urbonavičius ir kiti svečiai.Marius Markevičius, filmo Ashes in the Snow režisierius ir buvęs mokinys, dalyvavo pokalbyje su 7-12 kl. mokiniais po filmo peržiūros parapijos salėje.

Laikomės ilgai nusistovėjusių mokyklos religinių tradicijų: šv.mišiom pradedame ir užbaigiame mokslo metus; sukalbame maldą per vėliavų pakėlimą ; mažieji priima Susitaikymo ir Pirmos Komunijos sakramentus, o Sutvirtinimo kandidatai aktyviai  reiškiasi parapijos veikloje, pvz. įscenizuodami Kristaus kančios vaizdus Verbų sekmadienį. Mokytojos prisideda prie liturgijų ir entuziastingai dalyvavo parapijos renginyje Laisvės Aleja. Motinos Dienoje  sveikinome ne tik mamytes bet ir tėvelius, tikrindami jų žinias smagioje viktorinoje. Sujaudinome mokytoją Danguolę Varnienę su staigmena, pasveikindami ir padėkodami už 50 metų darbo mūsų mokykloje. Penkiasdešimt saulėgražų ir mokinių įrėminti sveikinimai išspaudė ašarą ilgametei mokytojai. Metų pamokas paįvairino svečiai: knygų autorė Evelina Dačiūtė, mok. Vilhelmina Urbonienė ir buvusi Sibiro tremtinė Irena Arienė. Lydėjome mokyklos šeimas džiaugsme, ligose, liūdesy.

Užbaigėme mokslo metus birželio 1 dieną. Akademinė dalis salę pripildė keliais šimtais mokinių, mokytojų, tėvelių ir svečių. Direktorė atkreipė ypatingą dėmesį į kleboną Tomą Karanauską, pasveikindama jį 20-to kunigystės jubiliejaus proga ir į abiturientus, jų tėvelius ir senelius, kurie daugelį metų aktyviai reiškėsi Los Angeles lietuvių veikloje. Nenuostabu, kad jų didelių lietuviško auklėjimo pastangų dėka, mokykla gali pasidžiaugti net dešimt dvyliktokų, kurie su pagyrimais baigia mokyklą.Dviem šeimom, daktarams Linui ir Kristinai Kazlauskams ir Virgiui ir Dainai Kaspučiams įteiktas specialiai sukurtas atestatas, kuriame padėkota už savo vaikų vežiojimą į mokyklą – 20 ir 15 metų!

Pristatytos visos mokytojos, mokytojai ir talkininkai.Švietimo Tarybos padėkos lapai įteikti Danguolei Varnienė už 50 metų darbą,Jūratei Venckienė 40 m., Žydrai van der Sluys ir Vėjūnei Baltrušaitis 15 m., Rasai Paliulis 10 m.

Marytei Newsom įteiktas ne tik padėkos lapas už 40 m. mokykloje ir 30 m. vadovaujant, bet ir visa eilė kitų jautrių sveikinimų ir dovanų. Trumpame filmuke mokytojos,tėveliai ir mokiniai sveikina direktorę,kuriai pritrūko žodžių atsidėkoti už siurprizą.

Abiturientams Gintarui Baipčiui,Remigijui Bruožiui,Brigitai Gedgaudaitei,Julijai Kasputytei,Lelijai Kazlauskaitei,Ignui Kirkilai,Justinui Memėnui,Viktorui Petokui,Gabijai Petrulytei ir Danielei Serekovaitei atestatus įteikė konsulas Darius Gaidys, klasės auklėtoja Vitalija Virbukienė ir direktorė. Visi apdovanoti meistro Lapšio sukurtu stiklu,knygomis, bei ypatingom piniginėm dovanom: steigėjo prel. J. Kučingio, direktorės, klebono, LA LB, Onos Razutienės vardo, lietuvių kalbos ir istorijos premijomis.Konsulas padovanojo Lietuvos valstyb1ės istorinę vėliavą kiekvienam, su pasiūlymu ją iškabinti savo universiteto bendrabutyje. Iš abiturientų girdėjosi padėkos žodžiai ypatingiems mokytojams,bei pasiryžimas tęsti lietuvišką veiklą. Toliau,kiekviena klasė nuo priešdarželinukų Kiškių iki suaugusių buvo iškviesta, mokiniai pristatyti ir nusipelnę apdovanoti. Atsisveikinta su išvykstančiu konsulu Dariumi Gaidžiu ir šeima ir padovanotas padėkos paveikslas.

Kaip ir kasmet, mokykla išsilaiko ne tik žmonių ryžtu ir gerais darbais, bet ir finansine parama. Dėkojame Lietuvių Fondui, Oak Tree Foundation, Gražutės Sirutienės Fondui, JAV LB Švietimo tarybai, L.A. Lietuvių Bendruomenei, California Lithuanian Golf Club, California Lithuanian Credit Union, Kling Family Fund, Vitaliui ir Nijolei Lembertams, o B&I kompanijai už skanius Dadu ledus .

Mokyklos pamatu visuomet liks Šv.Kazimiero parapija ir mokyklą globojantys klebonai, mokytojai, tėvai, darbuotojai. Tik taip darniai veikdami atliekame didelius darbus per keturias valandas kas šeštadienį. Išskirtinas ačiū tėvų komiteto pirmininkui Linui Venckui ir iždininkei Jūratei Gulbinienei, kurie jau daug metų atlieka savo savaitinius darbus savanorystės principo vedami.Išleistas spalvingas ir turiningas metraštis paruoštas mok. Sigitos Newsom. Šventė užbaigta  Lietuvos himno žodžiais,”Tegul tavo vaikai eina vien takais dorybės, tegul dirba tavo naudai ir žmonių gėrybei.”

Lituanistinė Mokykla

Nauji mokslo metai prasideda rugsėjo 7 d. 9 val. parapijos patalpose. 

Laukiame sugrįžtančių ir naujų mokinių. Veikia klasės nuo Kiškių ( 3 1/2 m.) iki dvyliktos klasės, bei suaugusių kalbos klasė.

Registracijos informaciją teikia : lamokykla.com 

M. Newsom marytens@hotmail.com  ir Linas Venckus: 626/765-5882.

Parašykite komentarą

Rėmėjai