Jei lankėtės Vilniuje, Katedros aikštėje turbūt pastebėjote plytelę, kurioje parašytas žodis „Stebuklas“, o gal ir matėte ant jos besisukančius vilniečius ir miesto svečius? Tikima, kad atsistojus ant šios plytelės ir apsisukus aplink save, sugalvotas noras būtinai išsipildys. Besisukdama ant šios plytelės aš ne tik sugalvodavau norą, bet ir prisimindavau 1989 m. rugpjūčio 23 d. būtent šioje vietoje prasidėjusį patį tikriausią stebuklą – Baltijos kelią.

Prieš 30 metų apie du milijonai laisvės siekiančių žmonių susikibo rankomis 600 km grandinėje per Baltijos šalis nuo Vilniaus per Rygą iki Talino (atstumas – kaip nuo San Francisko iki Los Andželo). Šia taikia demonstracija reikalauta pripažinti 1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašyto slapto Baltijos šalių okupaciją nulėmusio Molotovo-Ribentropo pakto protokolo egzistavimą ir atkurti šių šalių nepriklausomybę.

V.Usinavičiaus nuotr.

Akcija „Baltijos kelias“ neliko nepastebėta ir sulaukė didelio atgarsio pasaulyje. Įvairiuose pasaulio miestuose – tarp jų ir greta Šv. Kazimiero bažnyčios Los Andžele – rankomis susikibę lietuviai, latviai ir estai solidariai palaikė šį Baltijos šalių laisvės siekį. Todėl šiemet, minėdami 30-ąsias Baltijos kelio metines, kviečiame visus lietuvius kartu su broliais latviais ir estais vėl prisiminti šią laisvės, brolybės ir vienybės dvasią, kartu pažiūrėti šiai sukakčiai skirtą filmą bei susikibus rankomis draugiškai užtraukti „Bunda jau Baltija, atmostas Baltija, ärgake Baltimaad!“.

Renginys vyks Šv. Kazimiero parapijoje rugpjūčio 25 d., sekmadienį, iškart po 11 val. vyksiančių lietuviškų mišių. Labai lauksime Jūsų!

Ką Jūs veikėte 1989 m. rugpjūčio 23 d.? Galbūt buvote vienas iš akcijos „Baltijos kelias“ dalyvių Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje? O gal užfiksavote neįkainojamų akimirkų iš šiai progai skirto renginio Los Andžele? Kviečiame jau dabar siųsti mums savo nuotraukas bei prisiminimus (kons.losandzelas@urm.lt), o mes šioms akimirkoms sukursime specialią galeriją, kurią pildysime iki pat rugpjūčio galo.  

Komentarų: 1

  • Labai norėsiu dalyvauti Rugpjūčio 25to ir prisiminti tą STEBUKLĄ kur ivyko prieš 30 metų
    Labai gera idea Agne

Parašykite komentarą

Rėmėjai