Los Andžele lankysis ypatingas svečias – atvyksta kardinolas S. Tamkevičius

01/13/2020

Balandžio 19-ąją Los Andželo ir Vakarų pakrantės lietuviai kalendoriuose gali pasižymėti ryškiai, nes lauks tikrai įdomus ir visiems tikintiesiems jaudinantis susitikimas. Atvykti į Švento Kazimiero parapiją sutiko kardinolu paskirtas Sigitas Tamkevičius SJ, kurio gyvenimo istorija ir pasiaukojimas Lietuvos okupacijos metais kovojant dėl tikėjimo, žmogaus teisių ir laisvių skamba kaip geros knygos scenarijus.

Kardinolu S. Tamkevičius Popiežiaus paskirtas praėjusių metų spalio mėnesį. Jis pats pažymi, kad toks paskyrimas – Vatikano pagarba sovietines represijas kentėjusiems lietuviams. Didžioji kardinolo gyvenimo dalis ir buvo skirta kovai su represijomis, okupantų nusižengimų prieš žmogaus teises ir laisves viešinimui, kovai už laisvę visiems tikintiems ir visiems lietuviams.

Kardinolas S. Tamkevičius SJ į pogrindžio veiklą įsitraukė dar jaunystėje, o 1972 metais tapo fenomenu vadinamos slapta leistos ir platintos  Lietuvių Katalikų Bažnyčios Kronikos  redaktoriumi. Toks ypatingas leidinys perduodavo žinias apie tikinčiųjų ir žmogaus teisių pažeidimus okupuotoje Lietuvoje į Vakarus.  Kartu su keturiais kunigais įkūrė Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetą ir už visą antisovietinę veiklą buvo persekiojamas sovietų valdžios institucijų bei specialiųjų tarnybų. 1983 m. S. Tamkevičius buvo suimtas, šešis mėnesius tardytas ir kankintas Vilniaus KGB kalėjime. 1983–1988 m. jis kalėjo sovietiniuose Permės ir Mordovijos lageriuose, o 1988 m. ištremtas į Sibirą, bet po pusės metų paleistas.

Lietuvių Katalikų Religinė Šalpos dėjo visas pastangas remiant Lietuvių Katalikų Bažnyčios Kronikos leidimą, Katalikų pogrindžio veiklą sunkiausiais okupacijos metais, o dabar toliau tęsia paramą nepriklausomos Lietuvos Katalikų parapijų ir organizacijų veiklai tėvynėje ir išeivijoje. Būtent šios organizacijos kvietimu balandžio 18-26 d. kardinolas lankys ne tik Los Andželą, bet ir Čikagą.

Balandžio 19 d., 11val Šv. Kazimiero parapijoje vyks iškilmingos Šv. Mišios, o po mišių norinčių artimiau pažinti kardinolą laukia priėmimas salėje. Dalyvaukime ir raginkime savo draugus bei organizacijas progai susitikti su kardinolu bei susipažinti su Lietuvių Katalikų Religinės Šalpos veikla. Skelbkime savo tikėjimą gausiai dalyvaudami ir tautiškumą vilkėdami tautišką aprangą, uniformas, juostas ar kt.


Interviu su kardinolu – 15 min.lt

Komentarų: 1

Parašykite komentarą

Rėmėjai