Vienintelio NFL lietuvio istorija: amerikietiška svajonė, kalėjimo atmosfera ir viską pakeitusi trauma

02/11/2021

Vasario 7d. visų JAV ir didelės dalies pasaulio sporto mėgėjų akys buvo prikaustytos prie televizijos ekranų, kur Floridoje, Tampos mieste, dėl Nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) trofėjaus „Super Bowl“ rungtynėse varžėsi „Kansas City Chiefs“ ir „Tampa Bay Buccaneers“ klubai. Televizorių savo namuose Los Andžele įsijungė ir Tautvydas Kieras – vienintelis sutartį su NFL klubu sudaręs lietuvis, prieš penkerius metus trumpai pabuvęs „Chiefs“ nariu. 15min pasakoja neeilinę jo istoriją.

Disko metikas, virtęs futbolininku

Tautvydas Kieras – žmogus, įgyvendinęs amerikietišką svajonę, nors apie ją net nesvajojo. Galingo sudėjimo lietuvis vaikystėje išbandė daug sporto šakų, net įgijo saksofono specialybės diplomą muzikos mokykloje, kol galiausiai apsistojo ties disko metimu.

sportas.info nuotr./Tautvydas Kieras

Tais pačiais 1991 metais, kaip ir pasaulio bei Europos čempionas Andrius Gudžius, Šiauliuose gimęs vilnietis dar būdamas 20-ties metų išvyko studijuoti į Jungtines Valstijas ir savo ateitį siejo su net tris olimpinius aukso medalius Lietuvai atnešusiu 2 kg svorio įrankiu.

„Bandysiu ruoštis ir 2016-ųjų olimpinėms žaidynėms. Tai, manau, kiekvieno sportininko svajonė“, – dar 2011 metais sportas.info žurnalistei Eugenijai Misevičienei sakė tuo metu perspektyvus disko metikas T.Kieras.

Siekdamas svajonės, aukštaūgis lietuvis įstojo į Misisipės valstijos koledžą ir ten gerino rekordus. Rio de Žaneiras 2012-aisiais atrodė kaip labai reali lietuvio kryptis po ketverių metų.

Tačiau bėgant metams sportininkas suprato, kad su disku savo ateities sieti nenori. Nors demonstravo puikius rezultatus, T.Kieras ėmė mąstyti apie gyvenimą po studijų ir baigė lengvaatlečio karjerą dar mokydamasis.

O tada ir nutiko istorija, kurią Los Andžele šiuo metu gyvenantis lietuvis mena su šypsena.

Amerikietiška svajonė, apie kurią net nesvajojo

Viskas prasidėjo nuo nekalto vieno T.Kiero koledžo dėstytojo klausimo. „Tu stiprus. Ar gali judėti?“, – netikėtai išgirdo lietuvis. 191 cm ūgio ir 132 kg svorio milžinas palinksėjo galva.

Jau pirmieji testai atskleidė, kad disko metikas turi duomenis, kurių galėtų pavydėti daugelis NFL žaidėjų.

Koledžo profesorius T.Kierą testavo taip, kaip NFL komandos išbando jaunuosius futbolininkus per naujokų stovyklas. Lietuvio rodikliai buvo stulbinantys.

Magiškas skaičius NFL naujokų stovyklose yra 4,5. Apskaičiuota, kad būtent tiek sekundžių užtrunka, kol kamuolys nuskrieja 40 jardų (36,58 metro), tad galingai sudėti žaidėjai, galintys per tiek laiko nubėgti 40 jardų, yra vertinami lyg brangakmeniai.

Niekada iki tol šio testo nedaręs T.Kieras jau pirmuoju bandymu 40 jardų įveikė per 4,5 sek., o jį išbandyti nusprendęs dėstytojas neteko žado.

„Tau reikėtų žaisti futbolą“, – tepasakė amerikietis, o T.Kieras prapliupo juokais.

„Apie ką tu šneki, aš net nežinau, kaip reikia gaudyti kamuolį“, – atšovė lietuvis. Bet amerikietis užsispyrė ir patikino T.Kierą, kad paieškos lietuviui agento, galėsiančio padėti jam pranešti apie save amerikietiškojo futbolo pasauliui.

Kaip tarė, taip ir padarė. Jau netrukus profesorius paskambino advokatu Las Vegase dirbančiam agentui Markui Hennessui, kurį sudomino įspūdingus rodiklius užfiksavęs, bet niekada amerikietiškojo futbolo nežaidęs lietuvis.

Asmeninė nuotr./Tautvydas Kieras su agentu Marku Hennessu

Visą straipsnį skaitykite www.15min.lt

3 komentarai

  • Arvydas Barzdukas

    Tautvydas Kleras toli gražu nėra vienintelis lietuvis, kuris amerikietišką futbolą National Football League žaidė. Vienas labiausia žinomų buvo Johnny Unitas (Jonaitis), kuris tuo metu buvo vienas geriausių Amerikos futbolo žaidikų, Baltimorės Colts komandai vadovavęs (buvo “quarterback”) 16 metų ir laimėjęs vienas Superbowl rungtynes, nors tada buvo sužeistas. Taip pat jis žaidė už Pittsburgh Steelers ir San Diego Chargers. Johnny Unitas lietuvių kalba padarytu įrašu buvo pradedama Baltimorės lietuvių radijo programa ir jis visada savo lietuviška kilme didžiavosi. Unitas futbolą žaidė Louisville Universitete.

    Kitas lietuvių klimės žaidėjas buvo Dick Butkus, kuris aštuonerius metus buvo Chicagos Bears komandos pagrindinis žaidikas, laimėjęs daug atžymėjimų. Jis futbolą žaidė Illinois Universitete. Jo tėvai buvo neturtingi “pirmos bangos” imigrantai iš Lietuvos.

    Gal buvo ir kitų, bet šie du tai tikrai buvo labai gerai žinomi.

    Labai džiaugiuosi Jūsų naujalaiškiu. Puikus.

    Arvydas Barzdukas

    • Ingrida Gailiunė

      Štai apie kiek puikių lietuvių sportininkų mes dar nežinome. Įdomu sužinoti. Ačiū už informaciją.

  • Audrius Grigas

    Joe Jurevičius 2002 – ais laimejo Super Bowl žaisdamas už Tampa Bay Bucaneers . Jis dar du kartus žaidė Super Bowl už kitas komandas. Jurevičiaus patį puošia Vyčio tatuiruotė.
    Taip pat Amerikos lietuvis Dick Butkus yra amerikietiško futbolo Hall of Fame narys.

Parašykite komentarą

Rėmėjai