Prasidėjo Formula Drift (FD) 2021 metų varžybos

05/19/2021

Gėgužės 7-8d. Atlanta, Georgia prasidėjo 2021 metų FD varžybos. Paprastai pirmas varžybų etapas vykdavo Long Beach, California. Tačiau šios valstijos valdžiai vis dar neleidžiant dalyvauti varžybų metu žiūrovams, FD vadovai nusprendė perkelti Long Beash etapą į rugsėjo 17-18d. ir šių metų varžybas pradėti Atlantoje.

Dideliam FD varžybų organizatorių džiaugsmui, abi dienas tribūnos buvo pilnos šių varžybų išsiilgusių žiūrovų (pernai, per dėl pandemijos sutrumpintą sezoną, varžybos Atlantoje nevyko). Varžybų dalyviai gausiai susirinkusių dalyvių neapvylė. Dvi dienas vyko atkakli kova dėl pirmo etapo nugalėtojo vardo.

Atlantos prizininkai iš kairės į dešinę: antros vietos laimėtojas Matt Field „Beast of the bay”, pirmos vietos laimėtojas Aurimas „Odi” Bakchis, trečios vietos laimėtojas Vaughn Gittin Jr.

Šių metų varžybų vykdymo sistema truputį pasikeitusi, palyginti su anksteniais metais. Penktadienio atkrentamosiose varžybose visi dalyviai trasą pravažiuoja vieną kartą ir gauna teisėjų įvertinimus trijose ka-tegorijose. Pirmas teisėjas vertina dalyvį kaip jis išlaikė trasoje nustatytą slydimo liniją, antras teisėjas vertina slydimo kampą, o trečias teisėjas – vairavimo stilių. Maksimalus taškų skaičius yra 100. Antrą kartą trasoje pasirodo tik tie vairuotojai (ankstesniais metais po du kartus važiuodavo visi dalyviai), kurie po pirmo bandymo yra užėmę žemesnę nei 24-tą vietą. Jie varžosi dėl 24-32 vietų. Dalyviai užėmę žemiau nei 32-rą vietą pagrindinėse šeštadienio varžybose nedalyvauja. Šeštadienio pagrindinės varžybos vykdomos pagal ankstesnę sistemą. Pagal užimtas vietas atkrentamosiose varžybose dalyviai suskirstomi poromis į dvi grupes (kairę ir dešinę varžybų vykdymo lentelėje). Kiekviena pora važiuoja po du kartus. Pirmame važiavime priekyje važiuoja dalyvis atkrentamosiose varžybose įvertintas didesniu taškų skaičiumi, o jį seka mažesniu taškų skaičiumi įvertintas dalyvis. Antrojo važiavimo metu dalyviai vietomis pasikeičia. Po pravažiavimų, tie patys trys teisėjai paskelbia nugalėtoją, kuris pereina į sekantį varžybų etapą. Varžybos baigiasi dviejų geriausiai pasirodžiusių dalyvių važiavimais. Po važiavimų, teisėjai paskelbia nugalėtoją. Antra vieta atitenka finale pralaimėjusiam dalyviui. Dėl trečios vietos dalyviai trasoje nesivaržo. Ji atitenka finalistams pralaimėjusiam dalyviui, kuris kvalifikacinėse varžybose buvo užėmęs aukštesnę vietą. 

Atlantos finalistai Aurimas Bakchis ir Matt Field

Šių metų varžybose dalyvauja ir keturi naujokai. Du iš JAV, vienas iš Norvegijos ir vienas iš Šveicarijos. Vienas iš JAV naujokų, Branden Sorensen tik 16-kos metų amžiaus. Tai jauniausias bet kada FD dalyvavęs vairuotojas. Atlantoje pasirodė puikiai. Bendroje įskaitoje užėmė vienuoliktą vietą.

Kaip minėjau, varžovai trąsoje nepagailėjo įspūdingų važiavimų. Daugiausiai taškų kvalifikacinėse varžybose surinko Aurimo Bakchis Falkon komandos draugas Matt Field (95-kis). Aurimo važiavimą teisėjai įvertino 93-trim taškais ir jis užėmė trečią vietą. Varžybų komentatoriai gyrė puikų Aurimo pasiruošimą sezonui, suagresyvėjusį vairavimo stilių ir pastangas populiarinti šią sporto šaką.

Šį sezoną žemesnėje lygoje dalyvaus Evan Bogovich, kuris priklausys Bakchis Motorsports komandai ir vairuos Feal Suspension Nissan S14. Su šiuo automobiliu Aurimas yra pasiekęs ne vieną įspūdingą pergalę FD varžybose. Lygos veteranas (šis sezonas Aurimui jau vienuoliktas) planuoja perduoti komandos kolegai visą savo sukauptą dešimties metų patirtį FD trąsose.

Aurimas Bakchis ir Evan Bogovich

Teisėjų komplimentai pasiteisino. Pgrindinėse varžybose Aurimas įveikė visus savo varžovus ir pateko į finalą. Finale varžėsi su savo komandos Falkon draugu Matt Field. Abu varžovai buvo verti vienas kito. Pirmame važiavime Aurimas sekė Matt ir, kaip varžybų komentatoriai sako, pirmame trąsos posūkyje “over cook” ir atsitenkė į varžovo automobilį. Abiems varžovams teko grįžti pas savo mechanikus, kad suremontuotų automobilius sekančiam važiavimui. Nuostabu, kaip tie vyrukai per trumpą laiką (10 minučių) sugeba suremontuoti neblogai apgadintą automobilį, kad vairuotojas galėtų vėl stoti prie starto linijos.

Antrame važiavime Field padarė grubią klaidą, ištiesino priekinius ratus ir prarado slydimą. Už tai jo pasirodymas buvo neužskaitytas. Ką darysi, varžybų įtampa daro savo. Teko važiavimus pakartoti. Antrą kartą tiksliau  važiavo Aurimas ir tapo Atlantos etapo čempionu. Antrą vietą iškovojo Matt Field, o trečią laimėjo FD veteranas, 2020 metų čempionas, amerikietis Vaughn Gittin Jr., kvalifikacinėse varžybose užėmęs ketvirtą vietą ir tuo aplenkęs kitą pusfinalininką Jeff Jones, kuris buvo kvalifikavęsis aštuonioliktas.

Atlantos finalistai trasoje

Aurimo pergalė, buvo puiki Motinos Dienos dovana mamai Laimai Vaitkevičienei, kuri su vyru Rolandu Vaitkevičium stebėjo varžybas Atlantoje. Rolandas, per kiekvieno etapo varžybas, filmuoja dalyvių treniruočių važiavimus, fiksuoja jų greičius ir informaciją perduoda Aurimo komandos menedžeriai, jo žmonai Amy. Ta informacija panaudojama strateguojant būsimus Aurimo važiavimus su atitinkamais varžybų dalyviais. Mama Laima varžybų metu prižiūri anūkus: septynmetę Audryną ir dviejų metų Adam. Reikia paminėti, kad prie automobilio paruošimo varžyboms daug prisideda Aurimo tėtis, praeityje Europos motorlaivių čempionas ir rekordininkas Arvydas Bakšys.  Na, o mažasis Adam kieme jau “driftina” senelio Arvydo specialiai jam pagamintą automobiliuką. Esu įsitikinęs, kad toks darnus šeimyninis bendradarbiavimas daug prisideda prie Aurimo pergalių. Linkiu Aurimui sėkmės tolimesnėse varžybose.

Rolandas ir Laima Vaitkevičiai su anūkais Audrina ir Adam
Amy, Audrina, Adam ir Aurimas Bakchis

Sekantis etapas gegužės  21-22 dienomis Orlando, Florida. Tame etape pamatysime ir Bakchis Motorsport komandos vairuotoją Evan Bogovich, dalyvaujantį varžybose su Feal Suspension Nissan S14.

Primenu, kad šias varžybas galima stebėti internetinėje svetainėje formuladrift.com

Parašykite komentarą

Rėmėjai