Prezidentas suteikė įgaliojimus Lietuvos ambasadorei JAV

05/21/2021

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos ambasadorei Jungtinėse Amerikos Valstijose Audrai Plepytei. 

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ir naujai įgaliota Lietuvos ambasadorė Jungtinėse Amerikos Valstijose Audra Plepytė

Prezidento komunikacijos grupė:

Prezidentas su naująja ambasadore aptarė Lietuvos ir JAV strateginės partnerystės stiprinimo ir įtvirtinimo galimybes, dvišalius politinius ir ekonominius santykius. Šalies vadovas akcentavo būtinybę išnaudoti atsivėrusias galimybes stiprinti ryšius su naująja JAV administracija, kuri mato mūsų regiono strateginę reikšmę, transatlantinio ryšio ir vertybinės politikos svarbą.

Pasak Prezidento, būtina stiprinti Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą saugumo ir gynybos politikos srityje, siekiant nuolatinio JAV karių dislokavimo Lietuvoje. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva laikysis savo įsipareigojimų gynybos finansavimo srityje, skirdama 2 proc. BVP, ir tvirtai laikysis ambicijos iki 2030 m. jį didinti iki 2,5 proc. 

Susitikime aptartas dvišalis ekonominis bendradarbiavimas ir jo plėtojimo perspektyvos, taip pat galimybės stiprinti ryšius inovacijų, mokslo ir tyrimų srityse.

Prezidentas pabrėžė, kad būtina stiprinti ryšius su Lietuvos diaspora JAV, plačiau įtraukti lietuvių bendruomenę, sprendžiant Lietuvai svarbius klausimus ir ginant jos interesus, palaikyti išeivijos glaudesnius ryšius su Lietuva.

A. Plepytė karjerą Užsienio reikalų ministerijoje pradėjo 1994 m. Pastaraisiais metais ji ėjo nuolatinės atstovės pareigas Lietuvos Respublikos Nuolatinėje misijoje Juntinėse Tautose. Nuo 2021 m. vienerių metų kadencijai buvo išrinkta Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Vykdomosios valdybos pirmininke.

Lietuvos Ambasada Vašingtone:

Ambasadorė Audra Plepytė jau atvyko į Vašingtoną ir sėkmingai pradėjo eiti Lietuvos Ambasadoriaus JAV pareigas! Ambasadorės kadencijos pradžia žymi 100 metų sukaktį nuo pirmo Lietuvos ambasadoriaus JAV V. Černeckio paskyrimo 1921 m., taip pat Ambasadorė yra pirmoji moteris užimanti šią poziciją.

Lietuvos Respublikos ambasada Vašingtone
Ambasadorė Audra Plepytė

„Labai džiaugiuosi pradėjusi eiti Lietuvos Ambasadoriaus JAV pareigas. Mūsų strateginė partnerystė su JAV yra kaip niekada stipri ir aš nekantrauju pradėti dirbti kartu su mūsų amerikiečiais draugais ir lietuvių diaspora atveriant šį naują Lietuvos ir JAV dvišalių santykių etapą. Lietuvos ambasada Vašingtone yra vienas svarbiausių Lietuvos kovos už laisvę ir demokratines vertybes simbolių. Šiai ambasadai vadovavo eilė puikių Ambasadorių ir man yra didelė garbė toliau tęsti jų pradėtus darbus. Džiaugiuosi, galėsianti Vašingtoną vadinti namais ateinančius penkerius metus“– sakė Ambasadorė Plepytė. Ambasadorė taip pat išskyrė svarbiausius savo kadencijos prioritetus: “Transatlantinio bendradarbiavimo stiprinimas, bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse yra pagrindinė užduotis, mes toliau sieksime JAV karių nuolatinio dislokavimo Lietuvoje. Mes toliau stiprinsime JAV – Lietuvos ekonominį bendradarbiaimą, ypatingai biotechnologijų, financinių technologijų ir kituose sektoriuose. Taip pat didelį dėmesį skirsime mūsų bendram darbui stiprinant demokratiją Lietuvos kaimynystėje nuo Ukrainos iki Baltarusijos ir Pietų Kaukazo šalyse. Bendradarbiavimas su Lietuvos diaspora taip pat yra pagrindinis prioritetas, sieksime plačiau įtraukti Lietuvos diasporą sprendžiant Lietuvai svarbius klausimus bei stiprinti išeivijos ryšius su Lietuva. “

Parašykite komentarą

Rėmėjai