Amerikietis sukūrė filmą apie Lietuvos partizanus – išgirsta istorija nedavė ramybės kelis dešimtmečius

08/27/2021

Amerikiečių kino kūrėjas Cy Kuckenbakeris lietuviams pristato apie partizanus sukurtą trumpametražį vaidybinį filmą „Tigras Ąžuolas + Aidas“ („Tiger Oak + Echo“, – angl.). Įvairius užsienio festivalius apkeliavusi kino juosta nuo šiol prieinama ir Lietuvos publikai. Tai pirmasis anglų kalba išleistas trumpametražis filmas apie lietuvių pasipriešinimą sovietams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Režisierius, prodiuseris, rašytojas, San Diego koledže filmų kūrimą dėstantis C. Kuckenbaker partizanų tema susidomėjo dar prieš kelis dešimtmečius, kai pirmąkart atvyko į Lietuvą.

„Prieš kino studijas buvau JAV taikos korpuso savanoris, dvejus metus savanoriavau Lietuvoje – Kupiškio vidurinėje mokykloje mokiau vaikus anglų kalbos. Gyvendamas ten susidomėjau sudėtinga jūsų šalies istorija, kuri nėra gerai žinoma Vakaruose“, – pasakoja kino kūrėjas.

Cy Kuckenbakeris, Feliksas Abrukauskas / Pranešimo autorių archyvo nuotr.

 

 

Istorijos apie Lietuvos partizanus C. Kuckenbakerio nepaliko abejingo. Smalsus užsienietis netgi važiavo iš arti gyvai pamatyti, kaip atrodo bunkeriai, kuriuose slėpdavosi partizanai. Baigęs dvejus metus trukusią savanorio misiją Lietuvoje, C. Kuckenbakeris tęsė kino studijas už Atlanto, vėliau dirbo JAV valstybės departamente Bagdade, Irake.

Po dvejų metų grįžęs į JAV jis tęsė savo veiklą kaip kino kūrėjas. Bėgant metams amerikiečio minčių niekaip neapleido pasakojimai apie lietuvių partizanų pasipriešinimą SSRS okupacijai. Todėl jis nusprendė pastatyti apie tai filmą. „Tigras Ąžuolas + Aidas“ yra vienas pirmųjų vaidybinių filmų anglų kalba, sukurtas apie lietuvių pasipriešinimą sovietų okupacijai. Režisierius tikisi, kad ši istorija žiūrovams sukels daugiau apmąstymų.

Kadras iš filmo „Tigras Ąžuolas + Aidas“ / F. Abrukausko nuotr.

 

„Nesu lietuvis ar Amerikos lietuvis. Taigi daugeliui turbūt smalsu, kodėl mane sudomino ši istorija? Amerikiečiai pasaulio įvykius mato per amerikiečių patirtį, todėl mes nesuprantame kitų. Kai sužinojau apie partizanų karą Lietuvoje, buvau šokiruotas, kad niekada apie tai negirdėjau.

Taigi šį filmą sukūriau pirmiausia nelietuviams. Parašiau šį filmo scenarijų norėdamas papasakoti amerikiečiams ir kitų pasaulio šalių žmonėms, koks karas pas jus įvyko, – pasakojo C. Kuckenbakeris. – Žiūrovams stengiausi perteikti tą nevilties jausmą, kurį jaučiau gyvendamas Lietuvoje ir bendraudamas su lietuviais. Kuriant filmą jaučiau pareigą pavaizduoti karą tokį, koks jis yra – tragišką. Filmai, ypač trumpametražiai, puikiai perteikia emocijas, todėl tai ir buvo mano vienintelis tikslas.“

Filmas „Tigras Ąžuolas + Aidas“:

Visą straipsnį skaitykite LRT.lt

 

Parašykite komentarą

Rėmėjai