Mariaus Tali, San Francisko GENIO lituanistinės mokyklos mokinio pasidalinimas savo patirtimi augant JAV.

Gyvenant Amerikoje nėra lengva išlaikyti savo lietuviškumą, bet mano mama man padėjo. Mano mama yra lietuvė, o tėtis estas. Namuose mama kalbėjo su manimi ir mano broliu lietuviškai, o kai pamatė, kad reikia mums išmokti daugiau ir turėti draugų, su kuriais mus sietų ir mūsų kultūra, ji įsteigė pirmąją lituanistinę mokykla San Francisko regione. Ji daugiau nei 10 metų buvo mokyklos direktorė ir su kelių žmonių pagalba drauge sukūrė mokyklos bendruomenę. 

Mano vardas Marius Tali ir aš esu dvidešimtmetis Amerikos lietuvis. Nors esu gimęs ir augęs JAV, esu išlaikęs savo lietuvišką tautybę.

Aš su šešiais klasiokais buvom pirmoji Genio mokyklos klasė (San Francisco šeštadieninė lietuviška mokykla). Būdamas vienas vyriausių mokinių mokykloje ir klasėje, man reikėjo visada rodyti pavyzdį kitiems vaikams ir uoliai studijuoti. Na ir mama direktorė, tai neturėjau kito pasirinkimo.

Lietuvių mokykloje aš mokiausi lietuvių kalbos, gramatikos, literatūros bei istorijos. Be to, „Genys” mane mokė apie įdomią lietuvių kultūrą ir papročius; Išmokau šokti tautinius šokius ir dainuoti dainas. Taip pat sužinojau apie įvairius patiekalus, o cepelinai ir šaltibarščiai vis dar yra mano mėgstamiausi.

Augant, dažnai vasarą keliaudavau į Lietuvą, kad praleisčiau laiką su seneliais ir tyrinėčiau šalių įžymybes. Tai buvo gera proga įtvirtinti dalykus, kuriuos išmokau lietuviškoje mokykloje.

2016 metais aš išlaikiau lietuvių kalbos testą, skirtą JAV lituanistinėms mokykloms, parengtą Vilniaus Universiteto Lituanistinių Studijų Katedros, kurio įgyvendinimu rūpinasi Kazickų Šeimos fondas. Mano testas buvo įvertintas B1 lygiu, ir kalbėjimo testo įrašas buvo naudojamas kaip pavyzdys mokytojų apmokymuose Bostone.

Baigus mokyklą toliau dirbau Genio mokykloje kaip mokytojų padėjėjas jaunesnių mokinių klasėse, ir kaip techninis inžinierius mokyklos renginiuose. Nors jau buvau baigęs Genio mokyklą, man tai buvo malonumas ir toliau likti dalimi mokyklos ir turėti galimybę šeštadieniais kalbėti lietuviškai bei padėti kitiems. 

Išvykęs studijuoti į California Polytechnic State University, šiek tiek atitolau nuo lietuvių kalbos ir kultūros. Todėl ieškojau kitų būdų, kaip išsaugoti lietuvių kultūrą. Tada sužinojau apie „Lithuanian International Student Services” vasaros programą (LISS). Patekus į programą jie suteikia stažuotes Amerikos lietuviams studentams Lietuvos įmonėse bei apgyvendina su kitais studentais, kurie taip pat yra užaugę įvairiuose Amerikos kampeliuose ir lankė lituanistines mokyklas. 

2021 vasarą dalyvavau šioje programoje ir labai vertinu laiką, praleistą LISS programos metu. LISS programos dėka mano vasara buvo prasminga, produktyvi, ir be galo maloni. Praktiką atlikau lazerinių technologijų įmonėje, kur dirbau ir prisidejau prie svarbių projektų. Tik LISS dėka aš taip pat turėjau galimybę susitikti su svarbiais Lietuvos žmonėmis.

Visa mūsų veikla buvo subalansuota taip, kad rimtus susitikimus keitė malonios patirtys – tokiu būdu visą laiką išlikome aktyvūs ir įsitraukę. Šios programos dėka aš susitikau su kitais lietuviais, išsibarsčiusiais po JAV. Mes tapome artimais draugais, besimėgaujančiais lietuviška kalba ir kultūra ir pažindami Lietuvą tokią, kokią žinojo mūsų tėvai.

Aš esu lietuvis ir tai yra didelė mano dalis. Būtent San Francisko šeštadieninės “Genio” mokyklos dėka, bei  „LISS“ programos svarba galiu dar labiau suprasti ir patirti savo lietuvybę. Tikiuosi ir toliau dalyvauti lietuviškoje veikloje. 

Svarbiausia tai, kad net augant kitoje šalyje, yra be galo daug galimybių būti dalimi lietuviškos bendruomenės, mokyklos ir suartina mus su Lietuva. O tai suteikia daug patirties mūsų ateičiai. 

Autorius: Marius Tali

Padėjo parengti: Aida Sakalauskaitė

3 komentarai

  • Rita Rosicker

    Labai smagu skaityti, net ašaras išspaudė. Ačiū!

  • Vanesa Kašelionytė

    Nuostabu kad nuo mażens ir jau vyras, lietuvišką liepsną tebe žiba. Valio jūsų sėkmingą laiką LISS programose. Bravo Mariau.

  • Loreta Barauskas

    Saunuolis, Mariau! Labai didziuojames tavimi! Sekmes toliau!

Parašykite komentarą

Rėmėjai