Gabalėliai Lietuvos vakarinėje Jungtinių Amerikos Valstijų pakrantėje (tęsinys)

12/17/2021

Kaip jau daugelis gerai žinote, projekto autoriai Augustinas Žemaitis ir Aistė Žemaitienė ne taip seniai lankėsi Vakarinėje JAV pakrantėje ieškodami ir dokumentuodami lietuvišką paveldą. Kiek ir kokių lietuviškų perliukų jiems pavyko surasti turbūt bus įdomu ir patiems Vakarų pakrantėje gyvenantiems lietuviams. 

Augustinas ir Aistė pradeda skelbti kokios vietos po „Tikslas – Amerika 2021“ ekspedicijos bus įtrauktos į lietuviško paveldo Amerikoje žemėlapį www.tikslasamerika.lt bei dalintis jų nuotraukomis.

6. Lietuvių Dienos

„Tikslas – Amerika“ ekspedicijose dažnai į kokį miestą atvykstame prieš ar po lietuvių šventės. „Gal pasilikite ir kitam savaitgaliui, bus šventė“ – mums siūlo, bet negalime: maršrutas, susitikimai suplanuoti kasdien ir per savaitę nuvažiuojame tūkstančius mylių, aplankome dešimtis ar net šimtus lietuviškų JAV vietų.

Todėl 2021 m. ekspedicijos metu aplankytos Los Andželo Lietuvių dienos buvo nauja patirtis: nežinojome, ko laukti, kiek žmonių. Nežinojo ir organizatoriai: „Nuogastavome, kad tik kokie 500 po pandemijos ateis, bus nuostolis, bet juk reikia daryti, 2020 m. Lietuvių dienos ir taip buvo atšauktos“ – mums pasakojo. Nors kasmečiai dalyviai sakė, kad šiemet žmonių išties mažiau, jų minios pranoko tiek mūsų, tiek organizatorių lūkesčius.

Porą valandų praleidome Lietuvos konsulato stende bendraudami su „Gabalėlių Lietuvos“ gerbėjais. Jie, kaip ir visa Los Andželo lietuvių dienų publika, labai marga: nuo pirmabangių iki trečiabangių ir apskritai nelietuvių. Štai užkalbino viena skaitytoja Amerikos azijietė. Visą laiką su mumis kalbėjo lietuviškai – kalbą išmoko pati, jokių lietuvių protėvių neturėjo!

7. Kryžius ir freskos Los Andželo parapijoje

Kiti paminklai Los Andželo lietuvių parapijoje: radicinis lietuviškas kryžius, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atgavimui (1990 03 11) paminėti; gausybė Lietuvą vaizduojančių freskų, kurių daugumą sukūrė Los Andželo lietuvis dailininkas Rolandas Dabrukas.

Nepriklausomybės kryžius ir R. Dabruko freskos
R. Dabruko angelai

8. Los Andželo parapijos salė

Los Andželo lietuvių parapijos sklype stovi lietuvių parapijos salių pastatas, kuriame vyksta Los Andželo lietuvių renginiai. Pastate yra dvi erdvės: kuklesnė salė rūsyje ir įspūdinga didžioji menė, kurią puošia Lietuvos didžiųjų kunigaikščių, Los Andželo lietuvių kunigų ir vietinės lietuviškos mokyklos mokytojo portretai. Iš pradžių šis pastatas buvo naudojamas kaip presbiterijonų bažnyčia. 1948 m. jį nupirko lietuviai, taip šiame sklype įspausdami pirmąjį lietuvišką pėdsaką. Nuo tada iki 1951 m., kai buvo pastatyta pagrindinė bažnyčia, lietuviškos mišios buvo laikomos dabartiniame parapijos salių pastate, kuris vėliau buvo pertvarkytas ir pritaikytas pasaulietiniams renginiams.

9. Šv. Kazimiero lituanistinė mokykla Los Andžele

Beveik kartu su parapija lietuviai įkūrė ir šią mokyklą savo vaikams, kuri vis plėtėsi. 1960 m. statyto pastato įėjimą puošia lietuvių tautiniai raštai, Vytis ir kiti simboliai. Dabar čia veikia šeštadieninė lietuvių mokykla.

Vietas pažymėjome www.tikslasamerika.lt lietuvių paveldo žemėlapyje, istorija plačiau aprašyta www.gabaleliailietuvos.lt. Tekstas Augustino Žemaičio. Nuotraukos Augustino Žemaičio ir Aistės Žemaitienės.

Parašykite komentarą

Rėmėjai