Žvilgsnis į San Fransisko lietuvius: siekia ne tik suburti tautiečius, bet ir išgarsinti bendruomenę JAV 

04/22/2022

Nors kadaise atvykėlius į San Fransiską viliojo aukso karštinė, dabar daugelis į šį miestą atvykstančių lietuvių traukia tiesiai į pietinėje San Fransisko įlankos pakrantėje įsikūrusį JAV informacinių technologijų lopšį – Silicio slėnį. Sako, kiekvieno auksas dabar skirtingas.

„Čia iš tikrųjų yra labai gyvenimiškas klausimas ir kartais žmonės nelabai žino, kodėl atvyksta kažkur ir nusėda. Bet kai būdamas jaunas žmogus pervažiuoji visą Ameriką ir pamatai, kad kažkas San Fransiske prilipo tau – ta atmosfera, gamta, aplinka, toks neapsakomai vidinis jausmas sako, kad čia tavo vieta, čia tau tinka būti“, – mintimis su LRT PLIUS laida „Širdyje lietuvis“ dalijasi San Fransisko lietuvių bendruomenės valdybos narys Vaidas Šukys.

LRT video reportažas:

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000208926/lietuviu-bendruomenes-san-franciske-pirmininku-isrinktas-mindaugas-lietuviu-cia-laukia-dideli-darbai?jwsource=cl

Pats Vaidas JAV gyvena ne vieną dešimtmetį. Jis aktyviai dalyvauja lietuvių bendruomenės veikloje, Ramiojo vandenyno pakrantėje buvo įkūręs lietuvišką restoraną.

„Tai buvo būdas sukurti lietuvišką atmosferą, tarsi mažą Lietuvą savo kišenėje būtent San Fransiske, kad lietuvių bendruomenė džiaugtųsi tokia galimybe turėti kažką savo, kažką artimo ne tik maistu, bet ir kultūra“, – sako lietuvis.

Tiesa, išsiilgęs tėvynės Vaidas nusprendė grįžti. Lietuvoje netgi kandidatavo į Seimą.

„Tas Seimo nario išbandymas buvo vienas iš kelių padėti tautai kuo galiu – savo išsilavinimu, reputacija, galimybėmis, pasaulio žiniomis, kontaktais, tačiau ir neapsiriboti su Seimo nariu ar politika susijusiu dalyku, aš ir taip visą laiką stengiuosi padėti Lietuvai, palaikyti ryšį su savo tėvyne“, – tikina jis.

Nors gimė ir užaugo Jurbarke, 21-erius metus JAV namais vadina ir Vita.

Vita Gailiūnaitė ir Aistė Solly. San Francisko lietuvių bendruomenė. Vasario 16-osios minėjimas. Laidos stop kadras

„Būdama Vytauto Didžiojo universitete sugalvojau, kad reikėtų aplankyti Ameriką ir pirmiausia atvažiavau į Niujorką. Man ten nepatiko, buvo per daug žmonių, per daug mašinų. Tada atvažiavau į Bostoną, Bostone buvo labai panašu į Europą ir man nepatiko, aš norėjau kažkokios kitokios gamtos, kad viskas kitaip atrodytų, kad pajausčiau tą amerikietišką gyvenimą, ir tada man draugai parekomendavo važiuoti į Arizoną, o Arizonoje buvo man per karšta“, – pasakoja San Fransisko lietuvių bendruomenės viceprezidentė Vita Gailiūnaitė.

Į renginių organizavimo verslą įsisukusi Vita ilgą laiką laikėsi toliau nuo oficialios lietuvių bendruomenės. Manė, kad įsitraukti į jos veiklą jai tiesiog neužteks laiko. Tačiau vėliau suprato, kad klydo.

„Kai gimė sūnus, aš supratau, kad man trūksta Lietuvos. Susigraudinsiu dabar. Supratau, kad trūksta savos kalbos, kultūros, ir po truputėlį pradėjau įsitraukti“, – sako lietuvė.

Dabar ji San Fransisko lietuvių bendruomenės viceprezidentė, tautiečių kolektyvui padeda tuo, ką moka geriausiai, – organizuoja čia nepamirštamus renginius. Į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę surinkę kone pusantro šimto tautiečių, San Fransisko lietuviai sako, kad tai tik pradžia.

Prieš 15 metų čia pirmą kartą istorijoje įkurtai lituanistinei mokyklai vadovaujanti Aistė Siaurytė-Solly sako, kad lietuvių bendruomenė San Fransiske – naujos kartos. Daug žmonių būtent į Vakarų pakrantėje įsikūrusį miestą atvyko jau Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

„Mūsų tikslas buvo tiems trečiabangiams padėti, kad išlaikytų savo kultūrą ir kalbą už Lietuvos ribų, ir labai buvo svarbu, kad mūsų vaikai neprarastų lietuvių kalbos žinių. Tai įsteigti tą mokyklėlę buvo labai svarbu, kad mes galėtume pradėti nuo mažų dienų ir išlaikyti tą kalbą, puoselėti ją. Kad jie galėtų ir skaityti, ir rašyti, ir kalbėti puikiai lietuviškai“, – komentuoja pašnekovė.

San Fransisko lietuviai. Laidos stop kadras

Visą straipsnį skaitykite: LRT.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai