Prasidėjo 19-tas Formula Drift (FD) varžybų sezonas

05/03/2022

Trumpa istorija

Šonaslydžio sporto istorija JAV prasidėjo 2003-čių metų rugpjūčio mėnesį. Šio sporto entuziastai Jim Liaw ir Ryan Sage Irwindale Speedway, CA surengė Japonijos šonaslydininkų Serijos D1 parodomąsias Grand Prix varžybas. Tų pačių metų lapkričio mėnesį Las Vegas, NE vykusioje SEMA (Speed Equipment Manufacturers Association) parodoje buvo paskelbta, kad įkuriama Formula Drift lyga JAV. 2004 metais gegužės mėnesį Road Atlanta, GA įvyko pirmos FD varžybos. Pirmuoju nugalėtoju tapo Švedijos šonaslydininkas Samuel Hubinette. 2005 m. FD varžybos vyko šešiais, o 2006 m. – septyniais etapais. 2008 m. FD surengė Red Bull šonaslydžio pasaulio čempionatą, kuriame dalyvavo 32 vairuotojai iš 12 pasaulio šalių. Varžybas laimėjo amerikietis Tanner Foust. 2009 m. FD tapo pirma profesionali šonaslydžio lyga, kuri išplėtė var-žybų dalyvių skaičių iki 32-jų ir dalyvavo FD Asia varžybose. 2011 m. FD surengė parodomąsias šonaslydžio varžybas UAE (Emiratuose) ir Qatar. 2013 m. FD pirmoji iš šonaslydžio lygų, kuri surengė varžybų etapą tamsiu paros metu Long Beach Grand Prix varžybose. 2014 m., minėdama savo įsikūrimo dešimtmetį, FD įsijungė į FD Canada lygos varžybas, o 2015 m. – į FD Japan lygos varžybas. 2018 m. FD išplėtė varžybas iki aštuonių etapų. 2017 m. Europos FD lygos čempionas, airis James Deane tapo pirmuoju šonaslydininku FD istorijoje, kuris laimėjo iš eilės tris FD varžybų sezonus. 2020 m. FD lygos veteranas, amerikietis Vaughan Gittin Jr. po dešimties metų pertraukos antrą kartą tapo FD laimėtoju. 2021 m. antrą kartą FD varžybų istorijoje laimėtoju tapo norvegas Fredric Assbo, antrą vietą užėmė Matt Field, o trečią vietą – Aurimas „Odi” Bakchis. Abu pastarieji atstovauja Falken Tires komandą. Per aštuoniolika FD varžybų sezonų nugalėtojais tapo dešimt šonaslydininkų (keturi iš jų po du kartus ir du po tris kartus).

FD čempionai

Long Beach, CA 2022

Labai pamėgau šonaslydžio varžybas. Jau dvylikti metai (nuo tada kai jose dalyvauja draugų sūnus Aurimas “Odi” Bakchis ir plevėsuoja Lietuvos trispalvė) su nekantru mu laukiu Formula Drift varžybų sezono pradžios. Ir štai ji – ta pradžia. Balandžio mėn. 1-2 dienomis Long Beach, CA prasidėjo 19-tos FD varžybos.

Amandas Ragauskas su komandos mechanikų vadovu Carlos Carderon (kairėje) ir mechaniku Tanner Barchilon

Prieš mėnesį susiskambinau su savo draugu, Aurimo tėčiu Arvydu, ir paprašiau, kad užsakinėdamas bilietus nepamirštų ir manęs. Pagrindiniams Aurimo sirgaliams bilietus užsako jo žmona Amy. 

Šiais metais  ji pasiūlė užsakyti Arvydui dar ir kambarį Hilton Hotel, kad nereikėtų kiekviedą dieną važinėti pirmyn atgal daugiau nei po dvi valandas iš Palmdale, kur jis su žmona gyvena. Arvydas maloniai priėmė ir mane pasilikti Long Beach. Abu sutaupėme laiko, pinigų kurui, maloniai pabendravome, prisimindami jaunystės dienas praleistas Kaune, ir nepervargę nuo intensyvaus pietų Kalifornijos judėjimo, maloniai sudalyvavome varžybose.

Penktadienį, kaip paprastai, vyko atkrentamosios varžybos. Iš 37-nių, Long Beach varžyboms užsiregistravusių vairuotojų, atrankos varžybose dalyvavo 34.  Atvykę su Arvydu į Long Beach tribūnose jau radome Rolandą Vaitkevičių, pasiruošusį video aparatūros pagalba fiksuoti varžybų dalyvių greitį. Šiuos duomenis Rolandas perduoda Aurimui, kad žinotų varžovų galimybes. Šiam sezonui nemažai vairuotojų pakeitė automobilių spalvą ir Rolandui buvo nelengva atskirti koks vairuotojas vairuoja vieną ar kitą automobilį. Mes su Arvydu perėjome komandų aikšteles, nufotografavome tuos automoilius kurių spalva buvo pasikeitusi, į pagalbą pasitelkėme šio sezono varžybų programą ir padėjome Rolandui orientuotis situacijoje.

Aurimas penktadienį startavo trečiuoju numeriu ir, surinkęs 89 taškus, užėmė ketvirtą vietą. Atrankos turnyre geriausiai pasirodė amerikietis Ryan Tuerck, surinkęs 93 taškus. Po atrankos varžybų susitikome su Aurimu ir visa jo komanda. Pasveikinome Aurimą su gera pradžia, linkėdami sėkmingo pasirodymo šeštadienį. Visada miela susitikti su tais darbščiais, sportui pasišventusiais žmonėmis. Tiems darbštiems žmonėms priklauso ir Aurimo tėtis Arvydas. Jis rūpinasi automobilio korpuso dalimis, kurios karts nuo karto nukenčia automobiliui brūkštelėjus trasos sieną ar susidūrus su kitu automobiliu.  

Aurimo Dukra Audrina ir sūnus Adomas

Šeštadienį prieš pietus vyko 1/32 finalo varžybos, kuriose vairuotojai, pagal atrankos turnyro rezultatus suskirstyti poromis, rungtyniavo dėl teisės dalyvauti pagrindinėse, 16-kos geriausių šonaslydininkų varžybose. Aurimas rungtyniavo su lygos debiutantu amerikiečiu Nick Noback ir, nesunkiai nugalėjęs varžovą, pateko į pagrindines varžybas, kurios vyksta po didžiosios pertrauko. Pertraukos metu varžybų dalyviai dalino autografus sirgaliams ir ruošėsi pagrindinėms kovoms dėl etapo laimėtojo titulo. Sirgaliai domėjosi įvairių kompanijų, gaminančių įvairią įrangą sportiniams autombiliams naujovėmis, vaišinosi alumi ir įvairiais užkandžiais. Po pertraukos vyko iškilmingas varžybų atidarymas. FD rėmėjų, Amerikos Oro Pajėgų naujokai iškilmingai prisiekė saugoti savo šalį nuo vidinių ir išorinių priešų, buvo sudainuotas Amerikos himnas. Paskui buvo iškilmingai pristatyti 16-ka geriausių Long Beach etapo varžovų. Aurimą, Kalifornijoje vykstančiuose varžybų atidarymuose, lydi jo dukrelė Audrina. 

1/16 finalo Aurimas nugalėjo airį Dean Kearney, o 1/8 finalo – amerikietį Rome Charpentier ir pateko į geriausiųjų ketvertuką. Rungtyniaudamas dėl išėjimo į finalą su tą dieną puikiai rungtyniavusiu amerikiečiu Ryan Tuerck, padaręs klaidą sekdamas varžovą ir dvikovą pralaimėjo. Kitoje varžybų lentelės pusėje dėl išėjimo į finalą varžėsi praeito sezono nugalėtojas airis Fredric Aasbo ir Aurimo Falken Tires komandos draugas Matt Field. Gaila, bet dvikova baigėsi praktiškai dar pilnai neprasidėjusi. Antrajame posūkyje Fredric Aasbo, sekdamas varžovą, nežymiai užkabino Matt Field automobilį. Dideliu greičiu lekiantis ir slydimo kryptį keičiantis Matt Field automobilis du kartus trenkėsi į betoninę sieną. Kadangi avarija įvyko dėl F. Aasbo kaltės, pergalė buvo skirta M. Field. Deja, pagal FD taisykles, per 15 minučių pastarojo mechanikai neturėjo galimybės sutaisyti automobilio finalinei kovai. Ryan Tureck vienas pravažiavo trasą ir tapo Long Beach nugalėtoju. Trečioji vieta atitenka vairuotojui užėmusiam aukštesnę vietą atrankos varžybose. Aurimas, užėmęs ketvirtą vietą, užlipo ant trečio nugalėtojų pakylos laiptelio, o Fredric Aasbo, atrankos varžybose užėmęs šeštą vietą, liko ketvirtoje vietoje.

O kas toliau?

O toliau bus dar įdomiau. Long Beach FD varžybų etapas tik pradžia. Varžovų laukia dar septyni etapai skirtinguose JAV miestuose. Sekančios varžybos vyks gegužės 6-7 dienomis Road Atlanta, GA trasoje. 2021m. sezone šioje trasoje Aurimas tapo nugalėtoju, finalinėje dvikovoje įveikęs Matt Field. 

Žemesnės PROSPEC lygos vaituotojai pradės kovas gegužės mėnesio 19-21 dienomis Orlando, FL. Jie rungtyniauja keturiuose FD etapuose. Trims geriausiai sezone pasirodžiusiems šonaslydininkams suteikiama teisė kitų metų sezone varžytis FD PRO lygoje. Šioje lygoje jau antri metai Aurimo Feal Suspension komandai atstovaus Evan Bogovich. Pernai, iš varžybose dalyvavusių 37-nių vairuotojų, Evan užėmė keturioliktą vietą. Reikia pastebėti, kad beveik dviejuose trečdaliuose FD lygos automobilių naudojama Aurimo kompanijos Feal Suspension įranga.  

PROSPEC lygoje varžosi ir dvi merginos: Kelsey Rowings ir Amanda Sorensen. Amandos brolis Branden Sorensen yra jauniausias FD PRO lygos vairuotojas. Jam tik 17 metų, o Amandai tik 19 metų. Long Beach teko susipažinti su šia simpatiška mergina, kai ji pasirašinėjo savo reklaminius plakatus. Jos ir brolio pagrindiniai rėmėjai yra JAV Oro Pajėgos. Kai jai prisistačiau, kad esu Amandas, buvo maloniai nustebinta, o mano dukrai Amandai pasirašė savo plakatą ir pridūrė „I love your name”.

Amanda Sorensen ir Amandas Ragauskas

Kviečiu daugiau lietuvių stebėti šias įdomias varžybas, palaikyti lietuvį Aurimą “Odi” Bakchis ir atkreipti dėmesį į šį patriotiškai nusiteikusį lietuvį šonaslydininką, kurio dėka FD varžybų metu aštuoniuose JAV miestuose plazda Lietuvos trispalvė, jo automobį puošia Vytis ir Trispalvė, o FD varžybų programoje pažymėta, kad tai šonaslydininkas iš ‘Kaunas, Lithuania’.

Daugiau informacijos internetinėje svetainėje formuladrift.com. Čia taip pat galima stebėti visų etapų varžybas internete, susipažinti su dominančiais vairutojais. Čia rasite daug įdomių fotografijų ir video įrašų. 

Linkiu Aurimui svajonės išsipildymo – tapti FD nugalėtoju.

Parašykite komentarą

Rėmėjai