Gabalėliai Lietuvos vakarinėje Jungtinių Amerikos Valstijų pakrantėje (tęsinys)

07/15/2022

Kaip jau daugelis gerai žinote, projekto autoriai Augustinas Žemaitis ir Aistė Žemaitienė ne taip seniai lankėsi Vakarinėje JAV pakrantėje ieškodami ir dokumentuodami lietuvišką paveldą. Kiek ir kokių lietuviškų perliukų jiems pavyko surasti turbūt bus įdomu ir patiems Vakarų pakrantėje gyvenantiems lietuviams. 

Augustinas ir Aistė pradeda skelbti kokios vietos po „Tikslas – Amerika 2021“ ekspedicijos bus įtrauktos į lietuviško paveldo Amerikoje žemėlapį www.tikslasamerika.lt bei dalintis jų nuotraukomis.

10. San Franciskas, CA

Ilgai, ilgai dar tikėjomės išsiaiškinti, kad San Fanciske yra kas lietuviško. Juk jau XIX a. tai buvo didelis miestas – ilgą laiką didžiausias JAV Vakarų pakrantėje. Jau tada, kai pirmabangiai keliavo į Pensilvanijos anglies kasyklas, San Franciskas buvo aukso ieškotojų Meka.

Deja, deja – visi mėginimai atsimušė į sieną: nuo susirašinėjimų su San Francisko lietuviais iki vieno žymiausių jų – Donato Janutos – knygos „Lietuviški takai“ gaudavome vis tą patį atsakymą: San Franciske yra lietuvių bendruomenė, bet nieko ji nepastatė.

Tiek San Franciske, tiek Portlande, tiek Siatlyje, didžiąsias šventes lietuviai švenčia Latvių namuose. Nors šiaip Amerikos lietuvių yra apie 10 kartų daugiau nei Amerikos latvių, JAV Vakarų pakrantėje, išskyrus Los Andželą, proporcijos kitos.

Kaip ten bebūtų, iš Portlando į Los Andželą San Franciskas pakeliui: jei jau ir neradome objektų, tinkamų Tikslasamerika.lt žemėlapiui, bent jau surengėme susitikimą-paskaitą. Nustebino, kad San Francisko lietuvių bendruomenės pirmininkas Eduardas Nuculiak imigravęs į JAV vos prieš 6 metus. Kituose JAV regionuose imigracija iš Lietuvos nurimo po 2004 m., kai Lietuva stojo į Europos Sąjungą ir atsivėrė Vakarų Europa – taigi, daugelis sutiktų „trečiabangių“ lietuvybės aktyvistų JAV jau gyvena apie 20 metų. Bet San Franciskas it medus traukia jau visai kitokius imigrantus iš Lietuvos: programuotojus, kompiuterių specialistus. Jie čia vyksta ne didesnio uždarbio už nekvalifikuotą darbą, tačiau didesnių karjeros galimybių: San Chosė, Silicio slėnis vis dar yra pasaulio modernių technologijų sostinė. Vakarų Europa nieko panašaus neturi.

Kitą rytą laukė paskutinis mėginimas atrasti San Franciske ką lietuviško: su mus priėmusia Lina Ramune Miller plaukėme į dabar turistams užleistą garsųjį Alkatraso kalėjimą saloje, kurio vienas garsiausių kalinių (ir apskritai XX a. JAV banditų) buvo lietuvis Alvinas Karpis. Išties, radome, kad Karpis paminėtas specialioje lentoje, taip pat audiogide. Bet A. Karpio kilmė nenurodyta, panašiai „pagerbtų“ kalinių ne vienas ir ne penki. Ryšys su Lietuva per menkas, kad įtraukčiau Alkatrasą į „Tikslas – Amerika“ žemėlapį.

11. Lietuvių koplytstulpis Portlande (Oregono valstijoje)

Pastatytas 1962 m. garsaus JAV lietuvių architekto Jono Muloko, jis dedikuotas sovietų persekiotiems lietuviams. Tuo metu Portlando lietuviai nebuvo pakankamai gausūs, kad pastatytų lietuvių klubą ar bažnyčią – bet norėjo savo gabalėlio Lietuvos. Koplytstulpis stovi gražioje vietoje religiniame Grotto parke ant kalno; jis įkvėpė greta panašias šventoves įkurti ir kitas tautas.

12. Lietuviškas kryžius Kle-Elume (Vašingtono valstijoje)

Kryžius pastatytas Lietuvos Respublikos šimtmečio proga (2018 m.). Šį medinį kryžių su metaline saule pastatė Vilius Žalpys, o parėmė Vakarų pakrantės lietuviai. Kle Elumo kapinėse palaidotas ne vienas lietuvis angliakasys, čia kūręsis XIX-XX a. sandūroje. Kadangi Vakarų pakrantėje senų lietuvių bendruomenių – labai mažai, net ir mažos kolonijos atkreipia didelį dėmesį.

13. Lenkų-lietuvių kapinės Roslyne (Vašingtono valstijoje)

Iki tautiniai atgimimai atskyrė abi tautas, Roslyno lietuviai ir lenkai laidojosi kartu. Vėliau lietuviai įsteigė savo kapines greta. Vėliava plazda lenkiška, bet atminimo paminkle kapinės įvardijamos kaip Lenkų-lietuvių, ten yra ir Lietuvos herbas.

14. Roslyno kapinės Vašingtone

Lietuvių kapinės Roslyne, Vašingtono valstijoje – vienintelės lietuvių kapinės JAV Vakaruose! 2009 m. puikiai sutvarkytos, paženklintos trispalve ir paminklu, tvorele su Vyčiais, šios 1909 m. įkurtos lietuvių angliakasių kapinės tapo svarbia vakarų JAV lietuvių susibūrimo, Vėlinių vieta. Tvarkymą organizavo Vilius Žalpys, kuris dar pastatė lietuviškus antkapius tiems, kurių antkapiai nebuvo išlikę.

Ant Roslyno kapinių paminklo nugaros iškalti ne tik visi tose kapinėse, bet ir kitur palaidoti lietuviai angliakasiai (ar JAV gimę lietuvių vaikai): 46 šiose kapinėse, 41 Kle Elume, 18 Roslyno lenkų-lietuvių kapinėse. Priekyje yra Vytis bei V. Žalpio eilėraštis „Taip toli nukeliavom nuo tavųjų krantų / Į kalnus aukštuosius – naujuosius namus / Įaugo čia šaknys mūsiškių šeimų / Bet širdys – per amžius – jos tavo, jos bus!“

Vilius Žalpys – prieškario lietuvių imigrantų palikuonis – Portlando (Oregono) kapinių direktorius. Ši patirtis paskatino jį gelbėti senąsias lietuvių kapines, kurios tapo pagrindine jo laisvalaikio užsiėmimo dalimi. Viskas prasidėjo nuo lietuvių kapinių Roslyne, Vašingtone. Jis tyrinėjo ten palaidotus, susipažino su jų palikuonimis, subūrė juos į lietuvių klubą. Vilius pastatė paminklą ir antkapius tiems, kurių antkapiai nebeišliko. Kai Roslyno lietuvių kapinės buvo išvalytos, Vilius Žalpys tęsė darbą kitose, to pačio regiono kapinėse, kuriose laidojami lietuviai, o vėliau tęsė lietuvių kapinių išsaugojimą Oklahomoje ir Pietų Ilinojaus valstijoje.

Interviu iliustruotas video ištraukomis, kurios nufilmuotos Augustino Žemačio ir Aistės Žemaitienės, jų kūrybinio darbo apie lietuviško pasaulinio paveldo enciklopediją metu: http://gobal.truelithuania.com.

Sekite mus Facebook’e: https://www.facebook.com/truelithuania.

Parašykite komentarą

Rėmėjai