Prieš keletą metų Džiugo Dzikaro ir Astos Venclovaitės įkurtas Broadway Grill restoranėlis pasitiko mus su gatveje plasdančiomis Lietuvos veliavomis. Visada giliai širdį glostantis jausmas išvysti trispalvę, kabančią Amerikos gatvėje – žinai kad čia rasi savus.

Birželio pirmą, pavasario vėsų ketvirtadienį, San Francisko lietuvių bedruomenė buvo pakviesta susipažinti ir pavakaroti su Lietuvos ambasadore JAV ir Meksikai Audra Plepytė, generaline konsule Los Andžele Laima Jurevičiene ir Lietuvos garbės konsulu iš San Francisko Dennis Lee Garrison.

„Neformalus bendravimas yra pats geriausias dalykas”, ragino susipažinti ir pabendrauti ambasadorė. Kur bekeliautų, ji visada stengiasi susipažinti su vietiniais lietuviais, aplankyti lietuviškas mokyklas. Šis vakaras buvo dovanotas mums. Džiaugiamės vieni kitų kompanija ir specialiai šiai progai paruoštu lietuviškų patiekalų meniu.

Karas Ukrainoje pasirodė itin jautri vakaro tema. Ambasadorė Audra Plepytė dalinosi, kad tai yra svarbus prioriteras šiame laikmetyje, nes šio karo padariniai ir rezultatai turi ir turės tiesiogines pasėkmes Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ateičiai.

“Lietuva šiuo metu yra geriausioje situacijoje, kurioje yra buvusi per istoriją”, dalinosi ambasadorė. Ji džiaugėsi kad esame Europos Sąjungos ir NATO nariai, kad turime stiprų užnugarį, bet tuo pačiu tikimės, kad esamą konfliktą sugebėsime išspręsti diplomatiniame lygmenyje. Šiandien mums itin reikalingas stiprus Amerikos palaikymas. Ekonominiai ryšiai ir investicijos yra ypatingai instrumentalūs.

Šiuo laikmečiu Lietuvos ekonomika yra tvirta. Jaučiamės stiprūs kaip tauta, ir todėl turime sąlygas padėti Ukrainos piliečiams. Galbūt teisingiau būtų teigti, kad galime padėti vieni kitiems.

„Vienas iš didžiausių priekaištų kurį turi amerikiečių investitoriai yra tas, kad mūsų atlyginimai Lietuvoje yra per aukšti. Nesame neturtinga šalis, į kurią yra investuojama vien dėl to, kad yra pigi darbo jėga. Investuoja vis dėl to, kad yra profesionalai. Esame aukštųjų technologijų šalis.” – pasakojo ambasadorė.

Įvairios vakaro temos keliavo ratais nuo vieno stalo prie kito. Tolimesnis tradicijų puoselėjimas, lietuviškos mokyklos vaikams svarba ir palaikymas skatino šypsenas, nerimas dėl artėjančio dvigubos pilietybės referendumo gilino rūpesčio raukšles veiduose.

Gyvos džiazo muzikos fone mėgavomės pateikta juoda duona, balta mišraine, šaltibaršciais, silke, dar kartą sau primindami kokią svarią rolę kiekvienas turime vieni kitų gyvenime. Laikydami vieni kitus už rankų ir palaikydami vieni kitus mes išliksime nepalenkiamais ir autentiškais. Šalies, kaip ir žmonių, laisvė ir gerovė nėra kažkieno duota. Ji yra sukurta mūsų pačių, kaip kad ir šaltibarščiai.

Renginio nuotraukų galerija (nuotr. Vilijos Matiukienės):

Parašykite komentarą

Rėmėjai