Geriausios stovyklavimo vietos Lietuvoje

06/01/2024

Prasideda vasara, o kartu su ja – ir nuotaikingos pramogos bei poilsis prie vandens. Užkietėjusiems keliautojams, ieškantiems naujų poilsio būdų ir vietų ar siekiantiems kuo geriau pažinti Lietuvą,  nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kartu su turizmo informacijos centrais parengė platų įdomiausių stovyklaviečių sąrašą. Jose galima ne tik įsikurti pasistačius palapinę, o kai kuriose ir kemperį, bet ir praturtinti poilsį nauja patirtimi: išmokti žaisti kroketą, išbandyti skrydį su reaktyvine vandenlente, kurenti aukurą, pasiperti vigvame, gaudyti gintarą ar net stovėti ant vinių. 

„Stovyklavietės Lietuvoje įsikūrusios ne tik prie tokių vandens telkinių kaip upės, ežerai, bet ir priemarių ar jūros. Savo mėgstamą vietą ras tiek ieškantys pastovumo ir poilsio, tiek norintys patirti naujų įspūdžių ir geriau pažinti Lietuvą. Vasaros metu itin išauga stovyklaviečių populiarumas, todėl prieš planuojant keliones rekomenduojame kreiptis į stovyklaviečių administracijas ir pasitikrinti jų užimtumą bei konkrečių patirčių galimybes, tam, kad atvykus į vietą jūsų viešnagė būtų užtikrinta ir maloni. Taip būsite tikri, kad poilsiaujant su namuku ant pečių viskas praeis sklandžiai“, – sako Neringa Sutkaitytė, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė. 

Ekspertė nurodo, kad renkantis kur keliauti, svarbu atkreipti dėmesį į žymėjimą (pagal Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą). Poilsiui skirtos vietos prie vandens skirstomos į stovyklavietes, poilsiavietes ir atokvėpio vietas. Stovyklavietės – tai poilsiui su nakvyne skirta teritorija, kurioje gali būti teikiama turistinės stovyklos paslauga. Poilsiavietės – tai teritorijos, skirtos laikinai apsistoti be nakvynės. Atokvėpio vietos – tai trumpam poilsiui be nakvynės skirta vieta, kurioje gali būti įrengiama mažųjų kraštovaizdžio architektūros elementų, paprastai be laužaviečių.

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ ragina Lietuvos regionuose ir gamtoje vasaros metu atrasti patyriminio vasarojimo su palapinėmis prie vandens galimybes – išbandyti beveik 30 stovyklaviečių.

Stovyklavietės prie ežerų

1. Prie Platelių ežero

Jei seniai svajojate pavasaroti prie didžiausio ir giliausio Žemaitijos ežero, apipinto legendomis ir garsėjančio nuostabia gamta, Plungės turizmo informacijos centras rekomenduoja stovyklavietę „Laumių lankos“ (Plungės r.) pietvakarinėje Platelių ežero pakrantėje. Čia yra pavėsinės su stalais ir ugniakurais ant ežero kranto, nuomojamos valtys, vandens dviratis, įrengtos tinklinio ir krepšinio aikštelės, pakrantė patogi maudynėms, žvejybai.

Kur: Stovyklavietė „Laumių lankos“, Plungės g. 5, Laumalenkų k., Plungės r.

Patirk: https://www.laumiulankos.lt/

2. Tarp Kertuojų ir Juodųjų Lakajų ežerų

Pušys, smėlėta pakrantė, seklus krantas ir nuostabūs saulėlydžiai – ne tik Baltijos pajūryje. Poilsiauti tokioje aplinkoje galite ir Kertuojų ežero poilsiavietėje (Molėtų r.). Čia esančioje prieplaukoje-bare galima išsinuomoti valtis bei irklentes, paklausyti gyvos muzikos.

Kur: Kertuojų ežero poilsiavietė, Kertuojos k., Inturkė, Molėtų r.

Patirk: https://www.kertuoja.lt/#paslaugos

3. Prie Siesarčio ežero

Laikas prie ežero eina lėčiau. Įsitikinti tuo galima prie Siesarčio ežero esančioje stovyklavietėje „Siesartis“ (Molėtų r.). Čia galima įsikurti su palapine, teritorijoje yra laužavietės, mediniai stalai ir suolai, elektra, įrengtos tinklinio bei futbolo aikštelės. Pėsčiomis galima nueiti iki Žvejybos ir medžioklės muziejaus Mindūnuose, Labanoro regioninio parko apžvalgos bokšto.

Kur: Stovyklavietė „Siesartis“, Kašelinės k., Mindūnų sen., Molėtų r.

Patirk: https://www.siesartis.lt/

4. Prie Galuonų ežero

Įsikurti su palapine galima ir vienoje ežeringiausių Molėtų rajono vietovių, prie Galuono ežero, Molėtų kempinge (Molėtų r.). Čia – begalė pramogų mėgstantiems aktyvų poilsį, pavyzdžiui, baidarės, vandens slidės, greitaeigis kateris ar net skrydis reaktyvine vandenlente! Be to, pievelėje galima išbandyti seną aristokratišką britų žaidimą kroketą, patirtį papildyti vyno ar šampano degustacija.

Kur: Molėtų kempingas, Kranto g. 16, Rutonių k., Inturkės sen., Molėtų r.

Patirk: https://moletukempingas.lt/

Visą stovyklaviečių sąrašą rasite ČIA

Parašykite komentarą

Rėmėjai