Jau devyniolika metų iš eilės, pirmąjį birželio sekmadienį, San Fransisko apylinkėse vyksta „Baltijos piknikas“, tapęs mylima ir laukiama tradicija lietuvių, latvių ir estų bendruomenėje.

Žingsniuojant link pikniko lokacijos, galėjai aiškiai girdėti Kalifornijos lietuvių moterų choro harmoningai skambančius balsus. Šiais metais susikūręs moterų choras, besiruošiantis dalyvauti šimto metų Dainų šventėje, jaukiai pildė erdvę liaudies dainų repertuaru. 

Pirmoji iš trijų vėliavų suplevėsavo Lietuvos trispalvė, iškelta ilgamečio “Baltijos pikniko” dalyvio Tomo Slekman. Pasipuošęs legendiniais krepšinio komandos “Grateful Dead” marškinėliais, jis prisistatė Tamošiumi. Kotą vėliavai Tamošius pagaminęs pats. Jo viršūnę oriai puošė pačio pieštas Vytis. Vienoje viršūnės pusėje Vyčio skydas buvo dekoruotas Gediminaičių stulpais, kitoje – Jogailaičių dvigubu kryžium. Tikras meno kūrinys. Nors tik vienas iš jo senelių buvo lietuvis, tačiau jis metai iš metų grįžta pagerbti savo lietuviškų šaknų šiame renginyje.

Šiais metais pikniko pagrindiniai organizatoriai buvo Virgilija Tali (Lietuva), Una Veilande (Latvija), Linnea Bartling (Estija). Virgilija pasakoja, kad su „Baltijos pikniko“ organizavimu užsiima jau keletas metų ir šiemet nusprendė padaryti kas įmanona, kad piknikas vyktų ir pavyktų. Virgilija Baltijos tautų draugystės idėją priėmė taip rimtai, kad net prieš daugelį metų sumainė žiedus su estu Martinu Tali ir dabar su savo interpabaltiniais vaikais Mariumi ir Mattias patapo vieni pagrindinių „Baltic Picnic“ organizatorių/savanorių, kuriančių šventę mums visiems.

Kulinarinė įvairovė yra didelė ir visiems aktuali pikniko dalis. Jau kelinti metai tradicija tapęs keptas paršelis džiugina mėsą valgančius smaližius. Kadangi šį birželį laukėme gausaus kiekio svečių, paršelius turėjome net du. O dar dešrelių kepimas ant laužo, šviežiai rūkyta žuvis, troškinti, rauginti kopūstai, namų gamybos baltas sūris, kvepiantis kmynais, alus ir vynas, o saldumynų pasirinkimo sąrašas dar ilgesnis. Kaip sakoma, per barzdą varvėjo, bet ir burnoj turėjom. Pagal Baltų piknikavimo standartus, šiais metais legvai sau galime dovanoti Michelin žvaigždutę.

Nors maistas yra bene svarbiausia kiekvieno sėkmingo pikniko sudedamoji dalis, visgi „Baltijos piknikas“ ne vien apie skanias kalorijas. Kadangi renginys pritraukia daug šeimų su vaikais, mažiesiems buvo paruoštos piniatos, jaunimas žaidė tinklinį, vyresnis jaunimas šoko tautinius šokius, o amžinas jaunimas grupelėse filosofavo ir diskutavo. Virvę traukė visokio amžiaus “stipruoliai”. 

Įprastai žaidimų metu trys šalys kovodavo vienos prieš kitas, bet jau antri metai komandos sudaromos iš trijų šalių atstovų, lyg magnifikuojant brolybės jausmą.

Po sėkmingai praėjusio pikniko ir suskaičiavus visus atvykusius, paskelbta, kad tai buvo gausiausiai pritraukęs žmonių „Baltic Picnic“ renginys: 76 latviai, 75 estai ir…neįtikėtina – 176 lietuviai! Šiais metais susilaikėme net kelių svečių iš Nevados valstijos ir buvom ypatingai pamaloninti Lietuvos konsulės Laimos Jurevičienės vizitu iš Los Andželo.

Ypatingai dėkojame prisidėjusiems: Martin Tali, Mariui Tali, Mattias Tali, Arnui Valeikai, Augustinui Sandoval,Vanesai  Kaselionis, Tomui Mažeikai, Michaelui Finell ir lietuvių benduomenės valdybos nariams. 

Jeigu jums pakėlė apetitą mūsų piknikas ir kitais metais norėtumėte prisijungti prie mūsų jubiliejinio – dvidešimtojo Baltijos pikniko, pasižymėkite savo kalendorius ir kviečiame registruotis iš anksto. Turime juk užsakyti pakankamai paršelių, kad visiems norintiems užtektų gardžiai paiškylauti. Na, ir aišku, bus jubiliejui skirtų siurprizų. Taigi, nepraleiksite  progos pasilinksminti kartu!

Iki pasimatymo kitą birželį „Baltijos pikniko“ 20-mečio proga!

Jurgitos Mažeikos pikniko nuotraukų galeriją rasite čia: https://www.jurgitaphotography.net/Baltic-Picnic-

Parašykite komentarą

Rėmėjai