2024 metų rugsėjo 15 dieną J. Daumanto Šaulių kuopa šventė savo 60-ties metų jubiliejų. Į šventę susirinko apie 100 žmonių. Svečių tarpe buvo Lietuvos Šaulių Sąjungos išeivijoje vadas Ovidijus Bernatonis ir konsulato atstovai kartu su naujai paskirta generaline konsule Sandra Brikaite.

Los Angeles J. Daumanto Šaulių kuopa

Renginys prasidėjo vėliavų paradu, kurias įnešė kuopos vado pavaduotojas Saulius Kerežis, atsargos karininkas Mindaugas Babonas, kuopos vadas Vytautas Vyšniauskas ir LŠS išeivijoje vadas Ovidijus Bernatonis

Vėliavų įnešimas
Kuopos vadas Vytautas Vyšniauskas

Sugiedojus Lietuvos ir JAV himnus, kuopos vadas pasveikino visus susirinkusius ir pakvietė garbingus svečius tarti trumpą žodį. LR generalinė konsulė Los Andžele Sandra Brikaitė, kuri taip pat yra Lietuvos Šaulių Sąjungos narė, perskaitė Lietuvos Šaulių Sąjungos vado plkn. ltn. Lino Idzelio sveikinimą J. Daumanto kuopai ir pasidžiaugė galimybe  pabūti kartu su įšeivijos šauliais.  Ji palinkėjo J. Daumanto kuopai kuo geriausios sėkmės ateities darbuose. LŠS išeivijoje vadas Ovidijus Bernatonis perskaitė sveikinimus Los Angeles šauliams jubiliejaus proga nuo  Lietuvos Šaulių Sąjungos išeivijoje Centro valdybos, LŠS Vlado Putvinskio – Pūtvio klubo prezidento Stasio Ignatavičiaus ir išeivijos Jūrų šaulių kuopos “Klaipėda”, bei palinkėjo toliau tęsti savo veiklą, įveikti visus sunkumus su šaulišku ryžtu ir entuziazmu.

Sandra Brikaitė
LŠS išeivijoje vadas Ovidijus Bernatonis

Programinėje presentacijoje pavadintoje “J. Daumanto kuopa: praeitis, dabartis ir  ateitis”, kuopos vadas Vytautas Vyšniauskas apžvelgė kuopos nueitą kelią, neeilinę J. Daumanto asmenybę ir įvertino išskirtinį Kazio Karužos indėlį kuopai, lietuviškai bendruomenei ir Lietuvai [prezentacija.jpg].  Kazys Karuža vadovavo kuopai su pertraukomis apie 22 metus ir daug prisidėjo prie Šaulių Sąjungos atkūrimo Lietuvoje.  Remiantis išlikusia dokumentine medžiaga, buvo pažvelgta į J. Daumanto kuopos aktyvumą iš istorinės perspektyvos. Kuopos vadas Vytautas Vyšniauskas pateikė šias išvadas kaip gaires ateičiai:

– Nepriklausomybę yra lengva prarasti, sunku iškovoti, bet dar sunkiau yra ją išlaikyti.

– Pažinkime praeitį ir mokykimės iš jos.

– Atsinaujinkime.

– Budėkime ir saugokime Lietuvą.

 Po kuopos vado prezentacijos  generalinė konsulė Sandra Brikaitė įteikė apdovanojimus pasižymėjusiems kuopos nariams: Algimantui Matulevičiui, Linai Kontrimaitei, Rolandui Žukauskui, Rimai Veličkienei  ir Sauliui Kerežiui. Apdovanojimus padėjo įteikti atsargos karininkas Mindaugas Babonas. Kuopos vadui buvo įteiktas ‘Trijų Sukakčių’ atminimo ženklas.

Apdovanojimai

Toliau sekė trumpa pertraukėlė, kurią užpildė gardūs pietūs, zakristijono Amando Ragausko malda ir nuostabus eilėraštis iš J. Daumanto knygos “Partizanai”, kurį perskaitė kuopos šaulė Rima Veličkienė,

Po pertraukos į sceną pakilo atsargos karininkas Mindaugas Babonas, paruošęs šventės dalyviams galingą patriotinį užtaisą. Visų širdis suvirpino įkvepiantys dainų žodžiai ir akustine gitara atliekama muzika. Mindaugas taipogi įteikė pasveikinimą J. Daumanto šaulių kuopai nuo LŠS Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės. Toliau tęsiant muzikinę programą, scenoje pasirodė J. Daumanto šaulių kuopos choras, padainavęs keletą senų kareiviškų dainų. Tai buvo pirmas jų pasirodymas. Pirmas blynas neprisvilo! 

Pramoginę programą papildė mini viktorina apie šaulių sąjungą, į kurią kuopos vadas pakvietė 3 savanorius.  Nė nespėjus mirktelėti, priekyje atsidūrė generalinė konsulė Sandra ir Orinta Maddox, Los Andželo lietuvių bendruomenės vice-pirmininkė. Jie taip pat įkalbėjo ir Raimondą Šilkaitį išbandyti savo sėkmę. Kova buvo atkakli, bet resultatas buvo nuspėjamas – dvi patyrusios Šaulių atstovės laimėjo saldų prizą, See’s Candies. Šokoladai buvo draugiškai suvalgyti kartu! Loterijąi ir aukcionui puikiai vadovavo kuopos vado pavaduotojas Saulius Kerežis ir Ina Vyšniauskienė. Ypatinga sėkmė nusišypsojo  svečiams iš tolimojo San Diego Ingai ir Feriandui Grėblikams.  kuriems pavyko laimėti du puikius prizus.

Šventė buvo uždaryta pagerbiant ir išnešant vėliavas. Tačiau niekas neskubėjo išeiti, nes visų sielas suvirpino šaulio Česlovo Geštauto akordeono garsai… 

J. Daumanto kuopa dėkoja visiems, padėjusiems organizuoti šią šventę, ir ypač  “Lietuvos vaikų vilties” pirmininkei Rasai Šilkaitienei už pagalbą paruošiant salę šiai šventei.

Parašykite komentarą

Rėmėjai