Netradicinė istorijos pamoka su filmu „Kelionės namo”

03/06/2020

2020m. sausio 11d. Los Andželo lietuviai turėjo galimybę išvysti režisierės Ramunės Rakauskaitės filmą apie pirmąsias Amerikos lietuvių patirtis grįžus aplankyti okupuotą tėvynę. O Vasario 16 dieną, galimybę pamatyti filmą turėjo ir Los Andželo Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai. Daug emocijų ir prisiminimų sukėlęs filmas nepaliko abejingų ir mokyklos mokinių.

Los Andželo Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos 11 klasės mokinė Monika McKenna mūsų redakciją nudžiugino savos kūrybos rašinėliu:

RAŠINĖLIS

Netradicinė istorijos pamoka su filmu “Kelionės namo”

Prieš keletą savaičių mūsų mokykloje įvyko netradicinė istorijos pamoka. Visi vyresniųjų klasių mokiniai su mokytojais ir tėveliais rinkosi į salę. Lietuvos generalinio konsulato ir Nijolės ir Vitalio Lembertų dėka galėjome pamatyti R.Rakauskaitės filmą “Kelionės namo”.

Buvo labai įdomu pamatyti vaizdus kaip atrodė Lietuva tarybiniais laikais. Vis girdėjau istorijas apie Lietuvą, kai Rusija okupavo ir kaip pakeitė žmonių gyvenimus. Bet pamatyti, kaip tikrai atrodė Lietuva ir išgirsti žmonių pasakojimus, ką jie matė atvykę į Lietuvą iš Amerikos ir iš lietuvių, kurie užaugo tarybinėje Lietuvoje, buvo jaudinantys momentai. Po filmo prisiminimais apie savo pirmą kelionę į Lietuvą pasidalino mūsų mokyklos direktorė Marytė Newsom ir mokytoja Viktorija Gedvila. Tai tikra gyvoji nepasakota istorija.

Mano mama Diana McKenna buvo viena iš tų, kuri užaugo okupuotoje Lietuvoje. Po filmo ji atėjo į mūsų klasę pas seminaristus (11-12 kl.) ir papasakojo apie jos patirtį, kai ji augo Lietuvoje tais laikais. „Žiūrint filmą, kaip viskas atrodė niūru, kitos spalvos. O tuo metu mes to nematėme, nes labai laukėme pirmųjų susitikimų su giminaičiais” – pasakojo mano mama.

Filmas „Kelionės namo” buvo labai įdomus ir svarbus visiems mokiniams pamatyti, nes čia yra mūsų tėvynės istorija ir mums reikia žinoti, ką mūsų mylima šalis išgyveno.





Monika McKenna, 11 kl.

Los Angeles šv. Kazimiero lituanistinė mokykla

Parašykite komentarą

Rėmėjai