Fenomenas, kuris Kalifornijos pakrantėje matomas itin retai

05/08/2020

Kaliforniečiai šiais metais turi nepaprastą galimybę pamatyti retą fenomeną, kuris Kalifornijos pakrantėje pasirodo labai retai. Neseniai pasirodžiusios „švytinčios” bangos, prasidėjusios Baja California pakrantėse, atkeliavo ir iki Santa Monikos.

Nepaisant karantino apribojimų Santa Monikos pakrantėje ketvirtadienio vakarą susirinko begalės žmonių. Smalsuoliai rinkosi pakrantėje ir su kiekvienu bangos „įsižiebimu” nuaidėdavo pasigėrėjimo šūksniai. Vaizdai tikrai nenuvylė.

Šviečiantis bioliuminescencinis planktonas lūžtant bangai. Venice, Kalifornija
Santa Monikoje susirinkę smalsuoliai stebėjo bioliuminescencines bangas.

Šį reiškinį sukelia tam tikros rūšies dumbliai/planktonas, kurie naktį nušvinta neonine mėlyna spalva. Tai vyksta kiekvienais metais, tačiau ne taip ryškiai matomas, kaip šiais metais. Bioliuminescencija yra gyvo organizmo gaminama ir skleidžiama šviesa. Naktį bangos, lūžimo ir purslų susidarymo metu, nušvinta mėlyna spalva.

Bioliuminescencinis planktonas nešviečia visą laiką. Tam, kad chemikalai organizmo viduje leistų švytėti, reikia energijos. Dėl didelės mažų organizmų koncentracijos dienos metu vanduo atrodo rausvas. Tačiau tikrasis pasirodymas įvyksta naktį, kai bet kokie fiziniai judesiai, pavyzdžiui, bangos judesiai, sukelia organizmų spinduliavimą.

„Red tide”. Manheteno paplūdimys

Tai planktonų „žydėjimas” arba dar kitaip vadinamas „Red Tide”. Žydėjimas įvyksta, kai tam tikra planktono rūšis pradeda daugintis labai greitai. Planktonų žydėjimas gali įgauti įvairių spalvų – nuo rudos iki bordo, iki ryškiai raudonos ir net geltonos kai kuriose pasaulio vietose. Žydėjimo spalva priklauso nuo to, kurios fitoplanktono rūšys žydi. Šviečiančių planktonų rūšis vadinama „dinoflagellates”, kurie renkasi šiltesnius ir ramesnius vandenis.

Dumblių žydėjimas arba „Red Tide”

Kita planktono „dinoflagellates” ypatybė yra toksinų gamyba. Todėl raudonos bangos – tai ženklas, kad vandenyje geriau nesimaudyti. Tačiau, pasak San Diego instituto biologų, dabartinį žydėjimą sudarančios planktonų rūšis, nesukuria jokių toksiškų junginių.

Tiksliai nėra žinoma, kiek laiko truks šis žydėjimas. Tai gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnėsių.

Nors Kalifornijos paplūdymiai vis dar uždaryti, tačiau apribojimai pamažu lengvinami. Norintiems pamatyti retai gyvenime pasitaikantį fenomeną tereikia užsidėti kaukę, laikytis atstumo ir žygiuoti į paplūdimį.

2 komentarai

Parašykite komentarą

Rėmėjai