20 įdomiausių faktų apie Lietuvos pilis ir dvarus

07/29/2020

Iki šių dienų Lietuvoje stūkso beveik šeši šimtai dvarų ir dar kelios dešimtys pilių. Tik pagalvokite, kiek išskirtinių ir intriguojančių istorijų jos slepia! Žinoma, visų jų mes tikrai nesuskaičiuosime ir apie visas nepapasakosime, tačiau šiandien kviečiame susipažinti bent su keletu ryškiausiųjų. Jūsų dėmesiui – 20 įdomiausių faktų apie Lietuvos pilis ir dvarus!

1) Trakų Vokės dvaras – pagal Varšuvos karalių rezidenciją

Neorenesanso ir neoklasicizmo bruožų turintys Trakų Vokės dvaro rūmai buvo pastatyti Juozapo Tiškevičiaus valdymo laikais. Juos pagal Varšuvos karalių rezidencijos pavyzdį projektavo italų kilmės architektas Leonardas Janas Liudvikas Markonis. Karališka prabanga tviskėjo tiek dvaro išorė, tiek jo vidus – kambariai buvo išpuošti garsiausių dailininkų kūriniais, krištolo sietynais, pagal specialius užsakymus pagamintais baldais.

2) Įspūdinga statybinių medžiagų kelionė į Alantą

XIX a. pradžioje Alantos dvarą įsigijus bajorams Pac-Pomarnackiams prasidėjo tikrų tikriausias dvaro aukso amžius. Čia buvo pastatyti išskirtinai prabangūs, itališkos vilos pavyzdžiu projektuoti dvaro rūmai su apžvalgos bokšteliu. Dvaro savininkas lėšų statyboms tikrai negailėjo, o statybinės medžiagos Alantą pasiekė iš tolimiausių kraštų. Pavyzdžiui, marmuras dvaro rūmams statyti buvo plukdomas laivu – iš Suomijos į Klaipėdą, o iš ten ilgą kelią jaučiais tempiamas į Alantą.

Apie kitus 18-a įspūdingų Lietuvos dvarų skaitykite www.welovelithuania.com: https://welovelithuania.com/20-idomiausiu-faktu-apie-lietuvos-pilis-ir-dvarus/

Parašykite komentarą

Rėmėjai