09/29/2017

Nepatikėsit, bet šį kartą nerašysiu apie rytoj prasidedančias Lietuvių dienas. Tai yra labiausiai laukiamas lietuviškas savaitgalis metuose, mes ten būsim ir susitiksim. Bet užtai šiek peršoksiu į beveik 500 metų senumo istorijas.

Sulaukiu klausimų apie tai, kas vyksta Lietuvos politinėje padangėje. Praėjusią savaitę Socialdemokratų partija paskelbė pasitraukianti iš valdančiosios koalicijos. Paprastai pokyčiai koalicijoje reiškia pokyčius Vyriausybėje – personalinius ir politinius – tačiau šiuo atveju, panašu, pokyčiai bus minimalūs. Atsistatydino tik ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius; kiti ministrai ir Ministras Pirmininkas tęsia savo darbus.

O dabar – nedidelis ekskursas į senus laikus. Lygiai prieš 488 metus, 1529 metų rugsėjo 29 d. Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Žygimantas Senasis įvedė pirmąjį Lietuvos Statutą. Tai pirmas rašytinis Lietuvos teisės aktas, įtvirtinęs politinę santvarką, teismų sistemą, privačios nuosavybės teisę, padėjęs baudžiamosios teisės pagrindus. Statutas tiems laikams buvo labai modernus teisės aktas, įtakotas Renesanso idėjų. Įdomu, kad Statutas (pirmasis kartu su vėliau įvestais antuoju ir trečiuoju) gyvavo ilgiau už valstybę – jo veikimą panaikino carinė Rusija tik 1840 metais.

Ruošdamiesi švęsti atkurtos Lietuvos šimtmetį, nepamirškime, kad mūsų valstybė skaičiuoja daug šimtų metų. Žinokime savo istoriją ir ja didžiuokimės.

 

3 komentarai

  • Liuda Avizonis

    Aciu, labai dominos visos zinios apie ir is Lietuvos.

  • Liuda Avizonis

    Kokie dokumantai reikalingi gauti Lietuvos pilietybe? As turiu ja, turiu Lietuvos pasa. Mano du vaikai noretu taip pat, tapti Lietuvos pilieciais. Ar uztenka mano paso kopijos ir ju gimimo metriku ar reikia ko daugiau? Aciu . Liuda Avizoniene

    • Miela ponia Liuda, dėl konsulinių klausimų prašome susisiekti su Lietuvos generaliniu konsulatu Los Andžele telefonu 424-465-9901 – suteiksime išsamią konsultaciją

Parašykite komentarą

Rėmėjai