Kaip ir daugelis mokyklų šiais metais, Genys savo šeštadienines pamokas perkėlė į virtualią erdvę. Jau pavasarį mūsų mokytojos pradėjo ieškoti papildomų įrankių kaip efektyviai mokyti vaikus nuotoliniu būdu. Nesitikėjome, kad ir rudenį reikės tęsti pamokas prie kompiuterių ekranų. Virtualus mokymas nėra lengvas, o klasėse, kur kalbos lygiai skiriasi, jis yra dar sunkesnis. 

Todėl, tik prasidėjus naujiems virtualiems mokslo metams, San Francisko lituanistinėje mokykloje „Genys“ mokytojos susibūrė ir rugsėjo mėnesį suorganizavo pirmą seminarą apie distancinį mokymą. Seminaras užsitęsė daug ilgiau nei planuota. Pagrindinė seminaro organizatorė Aistė Siaurytė Solly parengė be galo daug medžiagos, kurią naudojant galima efektyviau mokyti vaikus nuotoliniu būdu. Aistė surinko daug įvairių nuorodų, kurios gali padėti vystyti visas kertines kalbos mokymosi sritis: kalbėjimą, skaitymą, rašymą ir klausymą. JAV LB Švietimo taryba šiais metais Aistei įteikė pagrindinę premiją už nuotolinių seminarų ruošimą.

Dirbant pavasarį tapo aišku, kad pagrindinės sritys, kur daugiausia dėmesio bus skiriama šiais metais yra kalbėjimas ir klausymas. Rašymas ir skaitymas taip pat svarbu, ir klasės metu yra skiriama tam laiko. Tačiau namų darbams dažniausiai yra pateikiama daug vizualinės medžiagos, kad vaikai klausytų, ir girdėtų gražią ir rišlią lietuvių kalba, o tuo pačiu jie yra skatinami aptarti tai, ką girdėjo, pavyzdžiui įrašant video apie savo įspūdžius po teksto klausymo ir pasidalinant savo įrašu su visa klase. Aistė pasidalino nuorodomis, kurias naudojant mokytojos ruošia savo pamokas efektyviai ir interaktyviai. Dažnai vaikus sunku išjundinti, todėl interaktyvi medžiaga padeda visiems labiau įsitraukti į klasės eigą bei aktyviai dalyvauti klasės metu.

Po pirmo vidinio seminaro iškart tapo aišku, kad šių seminarų reikia dar daugiau, ir juos būtina atverti visiems besidomintiems. Todėl antras seminaras spalio 24 dieną įvyko jau atviroje erdvėje, kur galėjo užsiregistruoti visi norintys. Susirinko daugiau nei 25 mokytojos iš lituanistinių mokyklų JAV, na o į trečiąjį seminarą, lapkričio 14 dieną, jau susirinko virš 35 dalyvių ne tik iš JAV, bet ir iš kitų lituanistinių mokyklų Europoje. Seminaro metu mokytojos turi galimybę iš anksto užsiregistruoti seminarui, pateikti savo klausimus, pasidalinti patirtimi ir svarbiausia žinoti, kad jos priklauso bendruomenei, kur jaučiama parama vienas kitam, kur dalinimasis medžiaga yra be galo svarbu virtualiame mokyme. 

Seminarui pasibaigus, Aistė Siarytė Solly pasidalino visomis nuorodomis su seminaro dalyviais. Įdomu tai, kad šie seminarai tikrai atveria daugiau galimybių ne tik mokytojoms bendrauti tarpusavyje, bet ir sujungia įvairias mokyklas į vieną erdvę; atveria galimybes bendrauti ir dalintis informacija seminarui pasibaigus. Užsienio Lituanistinės mokyklos susiduria su įvairiomis problemomis, kurių galbūt nėra paprastose mokyklose. Todėl šie seminarai yra labai svarbūs visiems dirbantiems ne tik JAV lituanistinėse mokyklose, bet ir visoms kitoms lituanistinėms mokykloms, nesvarbu kurioje šalyje jos yra. Visos jos dirba su vienu tikslu: puoselėti ir išlaikyti lietuvybę augančioms kartoms. 

Šiuo metu „Genio” mokykla ruošia virtualią konferenciją vasario mėnesį, kuri bus atvira visiems norintiems dalyvauti. Pagrindiniai konferencijos rėmėjai yra Kazickų Šeimos Fondas, kurių pagrindinis tikslas visada buvo lietuvybės išsaugojimas ir jos plėtra. Kazickų šeimos fondas remia daugelį lituanistinių mokyklų JAV bei daugelį įvairių programų Lietuvoje bei kitose šalyse. Esame labai dėkingi jiems už jų paramą. 

Keletas skaidrių iš paskaitos:

Parašykite komentarą

Rėmėjai