JAV lituanistinėse mokyklose dirba daug atsidavusių mokytojų. Jų neišgąsdino net sunkūs 2020-ieji. Kad nenutrūktų lituanistinis švietimas, per karantiną jie atrado būdą, kaip nuotoliniu būdu sustiprinti savo mokyklų bendruomeniškumą. Dažnas mokytojas su mokiniais žiniomis dalijasi virtualiai – per kompiuterio ekraną. JAV LB Švietimo taryba (JAV LB ŠT), skatindama visus lituanistinių mokyklų mokytojus nuotoliniu būdu ruošti seminarus ir dalinti darbo patirtimi, įsteigė piniginę premiją. Pirmoji premija buvo įteikta San Francisko „Genio” mokyklos vadovei Aistei Solly.

JAV LB ŠV nori supažindinti skaitytojus su A. Solly – naujai išrinkta „Genio” vadove ir 5-6 klasių mokytoja. Nuo pirmųjų darbo dienų Aistė pasirodė kaip kūrybinga, organizuota ir turinti stiprią motyvaciją. Šalyje paskelbto karantino metu siekdama maksimaliai laikytis visų saugumo reikalavimų bei apribojimų, ji buvo viena pirmųjų, kuri ryžosi organizuoti seminarus savo kolegoms pedagogams. Šių mokymų metu Aistė dalijasi savo nuotolinio darbo gerąja patirtimi, pasakoja apie iškilusius iššūkius.

Aistė Solly sako, kad rengdama seminarus San Francisko lituanistinės mokyklos „Genys” mokytojų kolektyvui, suprato, jog pandemijos metu visose mokyklose kyla panačių problemų. Todėl po vieno seminaro nusprendė – reikėtų pasidalinti mintimis ir kurti bendrą lituanistinę partnerystę su kitomis mokyklomis.

„Dirbdama ir domėdamasi naujais mokymo metodais supratau, kad yra labai daug puikios medžiagos. Bet tą medžiagą reikia atsirinkti ir ją pritaikyti naujoje nuotolinio mokymosi aplinkoje, dirbant su šių laikų diasporos vaikais. Man tas medžiagos rinkimo ir metodikos kūrimo darbas yra labai įdomus, nes aš pati galiu atsirinkti, kas aktualu, prieinama ir įdomu mano mokiniams. Taip viską išbandžiusi pati, galiu pasidalinti sukauptomis žiniomis, augti ir tobulėti kartu su savo mokiniais”, – pasakoja A. Solly.

Seminaruose, skirtuose kitų lituanistinių mokyklų mokytojams, A. Solly tikslas buvo praktiškai parodyti, kas jos pačios yra pabandyta, papasakoti, kas pavyko ir pasiteisino. 2020m. spalio 24d. vykusio seminaro metu ji pasidalijo socialiniams ir kultūriniam mokinių ugdymui skirtais praktiniais patarimais. Taip pat pateikė patarimų, kaip kurti klasės ritualus, taisykles, pasidalijo savo naudojamais elgesio bei motyvacijos uždaviniais ir vaikų žodyno plėtros žaidimais. Seminaro vadovė taip pat aptarė nuotolinio mokymo programas (pvz., „Seesaw” – web.seesaw.mestoryjumper.com), skaitymo ir kalbėjimo lavinimo metodinę medžiagą.

Lapkričio 14d. seminare buvo išsamiai aptartos nuotolinio mokymo priemonės lituanistinių mokyklų mokiniams. Dėmesys buvo atkreiptas į prieinamą, interaktyvią ir įdomią nuotolinio mokymo medžiagą, skirtą lavinti keturias kalbinės veiklos sritis: klausymą, skaitymą, rašymą ir kalbėjimą.

Seminarai mokytojams bus ruošiami ir toliau. JAV LB ŠT įsitikinusi, kad bendradarbiaudami ir kartu ieškodami sprendimų prisidėsime prie to, kad lituanistinėms mokykloms pavyks sėkmingai įveikti šį sunkų laikotarpį.

Parašykite komentarą

Rėmėjai