Nuo Kanados kalnų iki Indonezijos salų: Vasario 16-osios proga užsienio lietuviai trispalves skleidė netikėčiausiose vietose

02/17/2021

Užsienio lietuviai skirtinguose pasaulio kampeliuose švenčia Vasario 16-ąją. Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB), kartu su Lietuvos generaliniu konsulatu Los Andžele ir Italijos lietuvių bendruomene Sardinijoje pakvietė tautiečius, kad ir kur jie bebūtų, šia proga padovanoti Lietuvai unikalią dovaną –  trispalvių jūrą pasaulyje.

Į kvietimą atsiliepė lietuviai iš įvairiausių pasaulio kampelių. Nuo vaikų iki senjorų, iš visų kontinentų, po vieną ir grupelėmis, tautiečiai siuntė išradingus sveikinimus Lietuvai.

Lietuviai mini Vasario 16-ąją Briuselyje, Belgijoje / N. Moroziatės – Rasmussen nuotr.

Štai lietuviai Los Andžele nudažė konsulato stogą trispalvės spalvomis, o jauna mergina iš Kalifornijos, apsirengusi Lietuvos ir JAV vėliavomis, nudažė savo veidą trispalve širdimi. Sardinijos lietuviai iš 400 vėliavėlių sukūrė trispalvių jūrą paplūdimyje, kurią pasveikinti atplaukė du delfinai, o Romoje vaikai prie Koliziejaus nubangavo trispalvių širdžių jūra.

Lietuviai mini Vasario 16-ąją Romoje, Italijoje / E. Simonkevičiūtės nuotr.

Lietuvė iš Kanados ne tik pučiant žvarbiam vėjui užkopė į kalną, bet ir išskleidė Lietuvos vėliavą apsirengusi tautiniu kostiumu, o Indonezijoje lietuviai išaudė ją ilgoje juostoje bei geltona, žalia, raudona spalvomis nudažė valtį ir namus.

Įvairiose šalyse gyvenimus kuriantys lietuviai Vasario 16-osios proga trispalvėmis puošė savo namus, parkus, kalnus, paplūdimius, gyvenamų miestų simbolius ir paminklus.

Lietuviai mini Vasario 16-ąją Norvegijoje, Osle / N. Cymermonienės nuotr.

Kaip LRT.lt pasakoja Kanadoje gyvenanti Eglė Petravičienė, šioje šalyje gyvenantys tautiečiai labai didžiuojasi Lietuva ir mini kiekvieną valstybę šventę. „Kai esi lietuvis ir gyveni užsienyje, pradedi labai vertinti lietuvybę ir labai didžiuojiesi, kad esi lietuvis ir kad Lietuva yra nepriklausoma“, – sako ji.

Pačios E. Petravičienės patriotiškumas sustiprėjo, kai pradėjo šokti tautinių šokių kolektyve ir sudalyvavo lietuvių šokių šventėje.

„1800 šokėjų iš visur suvažiavom ir aš taip didžiavausi. Prisimenu, kaip mus sveikino Lietuvos valdžios atstovai per kamerą, tai man buvo tokia garbė, net ašaros ištryško. Tokiais momentais labai išryškėja patriotiškumas ir norisi kažką gero padaryti dėl Lietuvos. <…> Pas mus kiekvieną širdyje plaka trispalvė“, – mintimis dalijasi lietuvė.

Visą straipsnį skaitykite LRT.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai