E. Kliučinskaitė parašė scenarijų, K. Daugirdas sukūrė muziką ir miuziklo kūrybos ratas ėmė riedėti.

Trys profesionalūs lietuviai menininkai iš Los Angeles – dailininkas ir aktorius Rolandas Dabrukas, režisie­rė ir aktorė Edita Kliučinskaitė bei kom­pozitorius Kęstutis Daugirdas ėmėsi kurti lietuvišką miuziklą vaikams.

Projekto sumanytojai jau žygiuoja šiuo keliu ir dalį jo yra nuėję: Edita parašė scenarijų pagal Rolando jau anksčiau išleistą knygą „Aš kitoks”, Kęstutis jau sukūrė spektakliui muziką ir dešimt dainų, kurias aktoriai atliks scenoje, pasakodami oranžinio varliuko, troškusio būti tokiu, kaip kiti jo broliai ir sesės, istoriją. 

Tačiau iki būsimos premjeros teks nuteiti dar likusį nemažą kelio gabalą: kūrėjų ir atlikėjų laukia virtualios repeticijos ir su būsimuoju spektakliu susijusių reikalų aptarimai, derinimai – kitaip sakant, ne tik kūrybiniai, bet ir daugybė techninių darbų. Ir svarbiausia – reikia surinkti pakankamai pinigų tam, kad miuziklo pastatymo darbai judėtų į priekį ir pasiektų finišą – Čikagoje ir jos apylinkėse gyvenančius lietuvius vaikus kartu su tėveliais ir seneliais sukviestų į premjerą – nuostabaus grožio muzikinį pasakojimą apie tai, ką turi iškęsti „kitoks” visuomenės narys. Ir apie tai, kad visiems, nepaisant jų išvaizdos ir „kitoniškumo”, labai labai reikia meilės.

Pradžia – dvi dainelės gandrui ir varliukui

Knygelės „Aš kitoks” autorius R. Dabrukas kuria toliau: pagal knygelę sukurtas trumpas spektaklis padiktavo ir miuziklo idėją.

Kaip JAV lietuvių menininkų trijulei gimė idėja pastatyti miuziklą ir su kokiais darbais bei iššūkiais tenka susidurti?  Apie tai „Draugui” pasakojo Kęstutis DaugirdasEdita Kliučinskaitė ir Rolandas Dabrukas.

Po to, kai 2016 metais buvo išleista Rolando parašyta ir jo paties nuostabiai iliustruota knygelė vaikams „Aš kitoks”, jis kartu su Edita važinėjo po JAV lietuvių bendruomenes, apsilankė ir Lietuvoje, pristatinėdami šią knygą ir dviese vaidindami susirinkusiems vaikams. Šiame nedideliame spektaklyje, pavadintame „Paslaptis O”, Edita vaidino varliuką Tutį, o Rolandas – gandrą Garnį Garniauską, televizijos laidų apie gyvūnijos pasaulį vedėją. Ponas Garniauskas sulaukė ypatingo žiūrovų dėmesio dėl savo ilgų raudonų kojų: mat, atlikdamas gandro vaidmenį, Rolandas vaikščiojo ant daugiau nei metro ilgio kojūkų ir scenoje nė karto nuo jų nenugriuvo.

Kūrėjai sako tuomet pajutę, kad šiam spektakliukui labai trūksta dainelių ir kreipėsi į Kęstutį Daugirdą, prašydami pagelbėti. Kompozitoriui patiko idėja ir jis 2017 metais sukūrė porą dainų, skirtų scenos pasakojimui apie nelaimingą varliuką Tutį. Ko gero, tai jau buvo minties apie būsimą miuziklą užuomazga. 

Komanda – kūrėjai iš JAV ir Lietuvos

Ilgakojis Garnys Garniauskas Lietuvoje prisėdo ant akmens pasvajoti apie ateitį ir išsvajojo miuziklą.

O kai ši idėja ėmė nebeduoti ramybės, kūrybinga autorių trijulė nusprendė veikti. Rolandas ir Edita, nuvykę į Lietuvą, aplankė kelis muzikinius teatrus. Juose pasiūlė kurti miuziklą vaikams. Visi, kuriems buvo papasakota muzikinio spektaklio apie ki­tokį varliuką idėja, ja labai susidomėjo. Tačiau paaiškino, kad Lietuvoje repertuarų planai sudarinėjami keleriems metams į priekį, tad muzikinė varliuko istorija galėtų pasirodyti Lietuvos scenoje, geriausiu atveju, po kokių ketverių-penkerių metų.

„Tuomet mes nusprendėme, kad imsimės patys įgyvendinti savo idėją”, – sakė pašnekovai. Ir ėmėsi. Jų planus pristabdė pasaulinė pandemija, tačiau pozityviai kūrybinei minčiai nebaisi jokia korona. 

Jau yra žinoma, kad šį miuziklą režisuos specialistė iš Lietuvos. „Iš kelių kandidatų pasirinkome Klaipėdos muzikinio teatro režisierę Rūtą Bunikytę. Tiesiog jautėme, kad ji yra tas žmogus, kuri supranta mūsų idėją ir padės ją įgyvendinti scenoje”, – sakė Edita. Režisierė su aktoriais darbuosis virtualiai, būdama Lietuvoje. Ji į JAV atvyks tik likus mėnesiui iki premjeros. 

Spektaklio choreografė – Sandra Krumhorn, studijos „Dance Duo” vadovė. Garso režisierė – Dovilė Bindokaitė iš Vilniaus. 

„Labai džiaugiamės, kad su mumis bendradarbiauti sutiko kultūrinių renginių vadybininkas Žygis Janus, kuris yra tikras savo srities profesionalas”, – sakė Rolandas.

Iššūkis – surinkti pinigų vaikiškam miuziklui

Būsimojo miuziklo aktorių atranka dar tebevyksta. Jau yra parinkti kai kurie būsimojo spektaklio atlikėjai. Vieną iš pagrindinių vaidmenų – Gandrytę Orą – vaidins JAV lietuviams gerai pažįstama vokalistė Agnė Giedraitytė. Mamą Gandrę scenoje įkūnys Aušra Jasaitė-Paulauskas, Kurmelį – Ramūnas Paulauskas. Aušra ir Ramūnas yra Čikagos mažiesiems žiūrovams žinomo teatriuko „Užtrauktukas” įkūrėjai, režisieriai ir aktoriai. Tačiau kol kas nėra surasta pagrindinio – varliuko Tučio vaidmens atlikėjo. Intriga: kam atiteks oranžinio varliuko vaidmuo?

Vaikai bendrauja su Garniu.

Edita, Rolandas ir Kęstutis sako, kad juos labiausiai įkvepia kūrybinis procesas, o dirbant su gera komanda, stiprūs sparnai užauga. Į priekį menininkų trijulę „veža” ir iššūkiai. Vienas iš jų – kaip suderinti aktorių ir spektaklio kūrėjų, esančių abiejose Atlanto pusėse, repeticijų laiką? Juk daugelis iš jų dirba kitus darbus, o  miuziklo kūrimui skiria savo laisvalaikį. Tačiau svarbiausias iššūkis – surinkti reikiamą sumą pinigų, kad būtų galima toliau žengti miuziklo vaikams kūrimo keliu. Projekto autoriai kreipėsi dėl pramos į Lietuvių Fondą ir šį mėnesį pradėjo lėšų kaupimo akciją internetu (https://www.indiegogo.com/projects/miuziklas-as-kitoks). Visa kūrybinė komanda nestokoja optimizmo ir tikisi, kad gimti naujam vaikiškam miuziklui padės ir JAV gyvenantys tautiečiai. Tie, kurie nori stebėti miuziklo kūrybos naujienas, kūrėjai kviečia prisijungti FB: https://www.facebook.com/miuziklasKITOKS.

Visą straipsnį skaitykite www.draugas.org

Parašykite komentarą

Rėmėjai