Pandemija ir akademija – Los Angeles Šv. Kazimiero Lituanistinės Mokyklos 2020-2021  mokslo metai

07/30/2021

Ar visi mokiniai sugrįš į lietuvišką mokyklą, visą savaitę išsėdėję prie kompiuterio? Ar tėveliams rūpi mokslo tęstinumas? Ar mokytojos turi tinkamas žinias, kaip naudotis technologija nuotolinėse pamokose? Ar galėsime išlaikyti  įprastą mokyklos tvarką ir tradicijas?  Šie visi klausimai ir dar daugelis iškilusių per metus buvo atsakyti teigiamai pradėjus siaučiančios pandemijos apsuptuose mokslo metuose. Paskatintos tėvų apklausos atsakymais – taip, žadame tęsti lietuvišką mokyklą nuotoliniu būdu – direktorė ir 15 mokytojų, vasarai besibaigiant, pradėjo ruoštis priimti 130 mokinių į savo namus. 

Mokyklos darbą laimina Dievas, tad pradėjome metus su šv.mišiomis lauke, šalia bažnyčios. Ir taip prasidėjo neįprastai įprasti metai. Spalio mėnesį keli vyresnieji mokiniai per Zoom dalyvavo etninių parapijų rožinio maldoje. Šventėme Halloween su moliūgų paroda ir, vaikų džiaugsmui, laisvu šeštadieniu. Kas galėjo aplankė lietuvių kapus Forest Lawn kapinėse, nes grupėmis rinktis nebuvo leidžiama. Kalėdinė Eglutė subūrė  mokinius ir šeimas – virš šimto žiūrovų – į nepaprastą virtualią programą, sukurtą buvusio mokinio Vyto ir mokytojos Viktorijos Gedvilų. Ekrane visus sveikino klebonas kun. Tomas Karanauskas ir mokyklos direktorė. Matėme Lietuvą, prakartėlės vaizdus apšviestų Valdovų Rūmų sienose ir ištraukas iš mokyklos buvusių kalėdinių  programų. Toliau, gruodžio mėnesį, vyresnės klasės dalyvavo virtualioje pamokoje apie M.K.Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą, pristatytą Lietuvos svečių: Roko Zubovo, Rimanto Vingrio ir Audronės Zdanevičienės.

Sausio 13-tosios 30-ąsias metines paminėjome atskirose klasėse. Vyresniems mokiniams ypatingą pilietiškumo pamoką, suorganizuotą laikinosios konsulės Agnės Gurevičienės, iš Lietuvos gyvai pravedė majoras A. Daugirdas – sausio įvykių dalyvis ir liudininkas. Konsulatas suruošė piešinių parodėlę „Prisiminkime, kodėl esame laisvi„, kurią atidarė 4 kl. mokinė Greta Grigaitė su daina Nupiešiu Lietuvą, prisidedant broliukui Juliui.

Nors negalėjome suruošti tradicinės mokytojų konferencijos gyvai, mokytojos susibūrė prie Idėjų Mugės, pasidalindamos pasisekusiomis nuotolinėmis pamokomis.

Vasario pradžioje Seminaro mokinių ir tėvų simpoziume jaunimas pasisakėrūpimais klausimais ir gyvenimo iššūkiais. Mokytoja Vitalija Virbukienė įtraukė visus 18 mokinių į reikšmingas diskusijas, prisidedant ir tėveliams.

Vasario 16-tosios šventės proga, JAV LB Švietimo Taryba pakėlė dvasią ir apjungė  išeivijos lituanistinių mokyklų mokinius į nepaprastą programą Tegul skamba mūsų dainos. Emilia Borvainas, Karolina Bučinskaitė, Gabija Žukauskaitė ir Greta Grigaitė atstovavo mūsų mokyklą savo skambiais balsais.

Artinantis Velykų šventėms, kun. Tomas pakvietė mokyklos šeimas į joms skirtas mišias. Prieš Verbų sekmadienį mokiniai susibūrė nutolinėje šventoje rimtyje prie Kryžiaus kelio maldų, mok. Žydros van der Sluys suorganizuotose. Jaunesnieji žiūrėjo Kristaus kančios paaiškinimą animaciniame filmukyje. Dėka mok. Viktorijos Gedvilienės, keturi trečios klasės mokiniai priėjo prie Susitaikymo sakramento ir priėmė Pirmą Komuniją jau atidarytoje bažnyčioje. Mamytės ir globėjos smagiai atšventė Motinos dieną savo vaikų klasėse prie nuotaikingų žaidimų, eilėraščių, viktorinų ir vaikų meilių žodžių.

Paskutinį kartą susiėjome prie ekrano gegužės 22d., kai kiekviena klasė, Vyto Gedvilo sukurtame filmukyje, pasirodė su unikaliais atsiveikinimo žodžiais, pasisakė ką išmoko ir palinkėjo vieni kitiems smagių atostogų. Visi nekantriai lauks rudenį gyvai susitikti. Šia proga teko pirmą sykį peržiūrėti mokyklos 70-metčiui sukurtą dokumentinį filmą, kurį dėl pandemijos nebuvo galima viešai rodyti numatytu laiku. Beveik valandos trukmės filme matėme amžinos atminties kinematografo Pauliaus Jasiukonio nufilmuotus mokyklos įsikūrimo metus ir žmones. Šiuolaikinius mokyklos vaizdus ir mokinius į darnią istorinę laiko tekmę sumontavo lietuviams gerai žinomas režisierius Donatas Ulvydas ( filmos:Tadas Blinda ,Emilija iš Laisvės Alejos, Valstybės Paslaptis, ir kt.). Netrukus paskellbsime filmą platesnei peržiūrai. Dėkojame Lietuvių Fondui už paramą.

Birželio pradžioje išleidome net 14 dvyliktokų abiturientų – rekordinis skaičius mokyklos istorijoje! Tai nepaprastas įrodymas, kad lietuviška mokykla yra svarbi ir aktuali mūsų gyvenime, nežiūrint kokios sąlygos aplinkoje.

Sveikiname: Saulę Baipšytę, Dominyką Gaidį, Eriką Gedgaudaitę, Paulą Grėblikaitę, Laurą Gulbinaitę, Kristiną Hayden, Vincentą Kovansky-Balandį, MonikąMcKenna, Vincą Petoką, Dainavą Petrulytę, Emą Rugieniūtę, Kariną Ruplėnaitę, Sofiją Warren ir Simoną Zauniūtę. Jų atsisveikinimo žodžius pasiskaitėte ankstyvesniame Draugo numeryje, o šventės aprašymą rasite po apžvalgos. Kiekvienas abiturientas buvo apdovanotas meistro Raimundo Lapšio išgraviruotu stiklu, knygomis Children of Siberia ir We Thought We’d Be Back Soon, metraščiais, Lietuvos vėliava, piniginėm premijom ir dovanų maišeliais. Tęsiant studijas universitetuose nauji studentai galės ir kitus supažindinti su Lietuvos istoriniais įvykiais. Tą patį savaitgalį, po beveik trijų pasiruošimo metų, Sutvirtinimo sakramentą vysk. Edward Clark suteikė 20 jaunuolių. Su didele meile ir atsidavimu juos paruošė tikybos mokytoja Žydra van der Sluys. 

Sveikiname Švietimo Tarybos piešinių ir rašinių konkursų laimėtojus: Gabrielių Stanevičių, Breką Petrulytę, Antonią Venckutę, Darių Hayden, Kariną Konstantinavičiūtę ir Matiją Donovan. Be galo didžiuojamės ir sveikiname mokytoją Gailę Radvenytę Hayden, išdirbusią mūsų mokykloje net 33 metus ir laimėjusią JAV LB Švietimo Tarybos 2020 metų Nusipelniusios Švietėjos premiją. Valio! Galim pasididžiuoti ir Gintarinio Obuoliuko laureate, San Francisco Genio mokyklos mokytoja Vanesa Kašelionyte, buvusia mūsų mokine. JAV LB Jaunų talentų konkurso laimėtojos Gabija Žukauskaitė ir Greta Grigas suteikė mūsų mokyklai papildomą garbę ir pasididžiavimą.

Nors negalėjome vieni kitus pasveikinti ar paguosti, žodyje ir širdyje prisiminėme sergančius ir pas Dievą iškeliavusius mokyklinės šeimos narius, ypatingai a+a Algimantą Žemaitaitį, Saulės senelį ir buvusį mokytoją ir ankstyvesnės vadovybės narį. Gedėjome kartu su jo šeima, mūsų mokyklai padovanojusiai daug mokytojų. Prisiminėme Dainavos senelį architektą Rimą Mulokąir neseniai į amžinybę iškeliavusį Monikos tėvelį, John McKenna.

Išleisti du spalvingi metraščiai: Jubiliejinis 2019-2020 (sudarė Sigita ir Inga Newsom) ir Nuotolinio Mokslo Metų 2020-2021 (sudarė dr. Kristina Kazlauskienė).

Pasirodo mums pasisekė nenutraukti mokslo, tęsti tradicines šventes, draugauti iš tolo, pasisemti naujų žinių iš įvairių šaltinių, net priimti kelis mokinius iš kitų miestų į mūsų virtualią mokyklą ir kas savaitę lavinti lietuvių kalbą.

Dėkojame visoms mokytojoms, Tėvų Komitetui ir visiems tėveliams už šių metų sėkmę. Nuoširdus ačiū Lietuvių Fondui, Oak Tree Foundation, Gražutės Sirutienės Fondui, Kling Family Fondui, Tautiniams Namams, L.A. Golfo Klubui, Albinui Markevičiui, Nijolei ir Vitaliui Lembertams, Violetai ir Mindaugui Gedgaudams, Dalilei ir Antanui Polikaičiams, Auriui ir Romui Jarašūnams, JAV LB Los Angeles Apylinkei, Inai ir Mindaugui Petokams, Darijai Francesco, Danguolei Navickienei, Newsom šeimai ir kun. Tomui Karanauskui už finansinę paramą mokyklai ir abiturientų premijoms.  

Mokiniams linkime kasdien paskirti laiko lietuviškam žodžiui. Dabar matome kiek dainų, žaidimų, paskaitų, pamokų, juokų ir pasakų randasi internete. Panaršykite ir pasidalinkite mūsų gražia lietuvių kalba su tėveliais ir draugais. 

Iki pasimatymo rudenį!

Parašykite komentarą

Rėmėjai