Aurimas Bakchis – septintojo FD etapo Long Beach nugalėtojas

10/08/2021

Formula Drift varžybos grįžo į Kaliforniją. 2021 m. rugsėjo 17-18 d. Long Beach vyko septintojo etapo varžybos. Finalinis, aštuntasis etapas, kuriame ir paaiškės šių metų čempionas ir prizininkai, vyks spalio 22-23 d. FD “lopšyje” Irvindale Speadway. Čia, prieš septyniolika metų, ir prasidėjo šio įdomaus automobilių sporto varžybos.

Formula Drift, Long Beach, Kalifornija

Long Beach važybų trasa buvo paruošta jau antradienio treniruotei. Reiktų paminėti, kad abi ir Long Beach ir Irvindale trasos yra lenktyninikams pačios pavojingiausios. Visuose posūkiuose jų laukia gelžbetoninės užtvaros. Vienas netikslus manevras ir automobilis atsiduria komandos mechanikų rankose. Gerai jeigu tie profesionalūs vyrai spėja automobilį atstatyti tolimesnėms varžyboms, o jeigu ne – tenka laukti sekančio etapo. Antradienio treniruočių neteko stebėti, tik girdėti jų atgarsius.

Formula Drift, Long Beach, Kalifornija

Į Long Beach varžybas abi dienas mane vežėsi Aurimo tėtis Arvydas Bakchis. Su juo esame pažįstami dar, kaip sakoma, nuo Lietuvos laikų. Jis man papasakojo, kad treniruotėje Aurimas pirmajame posūkyje per smarkiai slystelėjo ir stipriai trenkėsi į padangų apsauginę sieną. Automobilis net pašoko į orą. Vakare Aurimas skambina tėčiui ir klausia, ką jis veikia trečiadienį. Arvydas iškarto suprato, kad sūnui reikalinga pagalba. Trečiadienio rytą, nuvažiavęs į Wrightewood, kur įsikūrusi Aurimo Feal Suspension kompanija ir kur jis ruošia savo automobilį kasmetinėm FD varžybom, pamatė, kad pagalba tikrai reikalinga. Automobilio vairuotojo pusės durelės ir visas šonas buvo smarkiai apgadinti. Arvydas, jau nuo pat sūnaus pirmųjų startų, pradžioje FD PRO2, o ir jam pradėjus rungtyniauti ir FD PRO varžybose, yra pagrindinis Aurimo plastikinės automobilio dallies remontininkas. Visas automobilio rėmas yra labai stiprus, o visa išorinė dalis yra plastmasinė, kad nebūtų sunki ir esant reikalui sulaužytas dalis būtų galima, lengviau nei metalines, pakeisti naujomis. Dieną pasidarbavęs, Arvydas atstatė automobilio “prekinę išvaizdą” ir penktadienį Aurimas stojo į startą atkrentamosiose varžybose. 

Visą savaitgalį buvo puikus oras. Dangus giedras, Kalifornijos saulės karštį malšino Ramiojo vandenyno bryziukas. Idealios sąlygos šonaslydžio varžyboms. Atvykę į varžybas tribūnoje jau radome ištikimą Aurimo komandos statistą – patėvį Rolandą Vaitkevičių. Jis su savo elektronine įranga kiekviename varžybų etape fiksuoja Aurimo varžovų ir jo paties trasos pravažiavimo greitį kiekvienoje jos dalyje. Iš penktadienio į šeštadienio vakarą, o kartais ir naktį, suveda rezultatus ir šeštadienio ryte pateikia komandos menedžerei Aimy Bakchis. Su Aurimu ir komandos nariais pasitikrinę po atkrentamųjų varžybų susidėliojusį varžybų tvarkaraštį ir matydami, su kuriais vairuotojais teks varžytis, susidėlioja lenktynių taktiką. 

Aurimo šeimyna

Prieš varžybas vairuotojai turi galimybę pasitreniruoti. Įdėmiai stebime Aurimo važiavimus. Per visą treniruotę, vis tam pačiam pirmam posūkyje brūkštelna sieną  ir Arvydo suremontuotas užpakalinis buferis lekia į orą. Arvydas, Rolandas ir aš – Amandas, prisiekę Aurimo gerbėjai, pradedame nervintis. Stebime atkrentamąsias varžybas. Aurimo starto numeris šeštas, nes tuo metu jis buvo šeštoje vietoje. Teisėjų įvertinimas mus netenkino, tik 89 taškai iš 100 galimų. Prasčiau pasirodę vairuotojai gavo įvertinimus vos dviems ar trimis taškais prastesnius nei Aurimas. 12 vieta iš 32 dviejų dalyvavusių varžovų. Nesvarbu kaip sekėsi atkrentamosios varžybos, norint neprarasti galimybės kovoti dėl šių metų čempiono titulo, reikalinga Long Beach etapo pergalė.

Šeštadienio 1/32 finalo Aurimas slydo su lygos debiutantu Adam LZ. Dvikova Aurimui vos nepasibaigė nesėkme. Antro važiavimo paskutiniame posūkyje perdaug agresyviai sekdamas priešininką kliudė jo automobilį ir apsisuko. Jo laimei LZ padarė grubesnių klaidų ir į pagrindines varžybas pateko Aurimas.

Formula Drift, Long Beach, Kalifornija

Didžioji pertrauka. Mes su Arvydu pasistiprinę skaniu sumuštiniu, einame į Aurimo komandos palapinę pasikalbėti, kaip viskas einasi. Aurimas pasakė, kad, padaręs klaidą paskutiniame važiavime, nutarė pakeisti nustatymus priekinėje automobilio dalyje. Kaip minėjau akstesniuose savo reportažuose, automobilių šonaslydžio sportas reikalauja didelės precizijos ruošiantis kiekvienam FD etapo startui, nes kiekviename etape trasos yra labai skitingos.

1/16 finalo. Iškilmingas pagrindinių varžybų atidarymas. Amerikos Air Force naujokai duoda priesaiką iki paskutinio kraujo lašo ginti savo Tėvynę, skamba Amerikos himnas, tarp varžybose dalyvaujančių įvairių šalių vairuotojų nacionalinių vėliavų, plazda ir Lietuvos Trispalvė. Pristatomi varžybų dalyviai. Aurimas pristatyme dalyvauja su savo dukra Audryna.

Aurimas su savo dukra Audryna

Na ir prasidėjo… Nuo 1/16 finalo ir pačiame finale nugalėti visi buvę FD čempionai. Iš eilės: Daijiro Yoshihara, Michael Essa, Chires Forsberg ir Fredric Aasbo. Iš šeštos vietos Aurimas pakilo į ketvirtą vietą. Atsilieka nuo lyderio Fredric Aasbo tik 43-imis taškais. Antroje vietoje Chelsea DeNofa(-19 taškų). Trečioje vietoje Aurimo komandos draugas Matt Field (-20 taškų).  

Tarp šių keturių vairuotojų Irvindale Speadway spręsis kas taps 2021 m. čempionu ir prizininkais. 

Aurimas Bakchis ir Fredric Aasbo

Parašykite komentarą

Rėmėjai