Manto Kvedaravičiaus filmui „Mariupolis 2“ – specialus apdovanojimas Kanų kino festivalyje

06/03/2022

Praėjusią savaitę buvo paskelbti 75-ojo tarptautinio Kanų festivalio apdovanojimai, tarp kurių – specialus dokumentinio kino prizas Mariupolio mieste Ukrainoje kovo pabaigoje nužudyto kino režisieriaus, kultūros antropologo Manto Kvedaravičiaus paskutiniam dokumentiniam filmui „Mariupolis 2“, rašoma „Kino komunikacijos“ pranešime žiniasklaidai. 

Dokumentinio kino žiuri, kurią sudarė Agnieszka Holland, Iryna Tsilyk, Pierre`as Deladonchampsas, Alexas Vicente`as, Hichamas Falahas, pažymėjo, kad specialus prizas atiteko filmui, „kurio neįmanoma palyginti su jokiu kitu konkurso dalyviu. Labai radikaliam, drąsiam, meniškam ir egzistenciniam kūriniui „Mariupolis 2“. Režisierius Mantas Kvedaravičius yra tarp tūkstančių civilių, žuvusių dėl Rusijos kariuomenės veiksmų nuo plataus masto Putino invazijos pradžios“.

Manto Kvedaravičiaus filmui „Mariupolis 2“ – specialus apdovanojimas Kanų kino festivalyje


Filmo premjera įvyko oficialioje specialių seansų programoje „Kanų premjeros“. „Mariupolį 2“ prieš pat festivalį pabaigė kurti montažo režisierė Dounia Sichov, dirbusi su M. Kvedaravičiumi kuriant filmus „Mariupolis“, „Partenonas“ ir režisieriaus sužadėtinė, bendražygė Hanna Bilobrova.

Iškart po premjerų pirmosiomis dienomis Kanų kino festivalyje „Mariupolis 2“ sulaukė didelio žiniasklaidos ir kino kritikų dėmesio. „Screendaily“ kritikas Lee Marshall rašė apie filmą kaip apie „radikaliai kitokią dokumentiką“, kai „žinojimas, kad esi įstrigęs, ir laukimas, tampa istorija ir virsta žiūrėjimo patirtimi“. „Galime pritaikyti garsiąją Hannah`os Arenndt frazę pavadinant tai, į ką gilinamės, „karo banalybe“, pamatyti kaip vyksta kasdieninis gyvenimas neįmanomomis sąlygomis“, – rašo L. Marshall. Owen Gleiberman „Mariupolį 2“ vadina „tikru karo Ukrainoje dokumentu“. „Matai mažus įvykius ir juos jauti – gyvenimas toks, koks buvo gyvenamas karo metu, to nepamatysi per CNN“, – rašo „Variety“.

„Mariupolis 2“ yra antras M. Kvedaravičiaus filmas – mozaika, skirtas kasdienybės akimirkoms mieste, išgyvenančiame karą. Pirmasis „Mariupolis“ buvo sukurtas 2016 m., jo premjera vyko tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, programoje „Panorama Dokumente“, filmas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Honkonge, Varšuvoje, Lozanoje, Nione.

Manto Kvedaravičiaus filmui „Mariupolis 2“ – specialus apdovanojimas Kanų kino festivalyje


Visą straipsnį skaitykite LRT.lt

Papildyta

[Lietuvos generalinio konsulato Los Andžele komanda kartu su Lithuanian American Business Association in LA, Lithuanian World Arts Council, Ukraine Cultural Centre ir Stand with Ukraine Foundation in LA kviečia į dokumentinio filmo „Mariupolis“ (2016) pristatymą. Šio filmo kūrėjas Lietuvos kino režisierius, kultūros antropologas Mantas Kvederavičius šių metų kovą buvo nužudytas Ukrainoje.

Kur: Ukrainos kultūros centre Los Andžele (4315 Melrose Ave., Los Angeles, CA 90029).

Kada: ketvirtadienį, birželio 9 d. 7 PM

Filmo anonsas: https://vimeo.com/250430543]

Parašykite komentarą

Rėmėjai