Viskas, ką norite sužinoti apie lietuvišką paveldą Amerikoje!

08/23/2024

Amerikos žemyne lietuviai sukūrė neįtikėtinai daug: per 1000 paveldo vietų. Bažnyčių, kapinių, paminklų ir kt. Deja, daugelį tų vietų iki šiol gerai žinojo tik tų miestų lietuviai.

Nuo 2017 m., Amerikos žemyno lietuvių paveldą tyrinėja didelis projektas “Tikslas – Amerika”. Jo metu kiekvieną paveldo vietą aplanko savanoriai iš Lietuvos, išgirsta jos istoriją iš vietos lietuvių, užrašo, nufotografuoja, nufilmuoja (ir dronais), užfiksuoja tikslias koordinates, įrašo interviu ir kuria filmus.

Istorijos ir nuotraukos atsiduria internetinėje lietuviško paveldo enciklopedijoje “Gabalėliai Lietuvos” ( http://www.gabaleliailietuvos.lt ) bei žemėlapyje “Tikslas – Amerika” ( http://www.tikslasamerika.lt ) lietuvių ir anglų kalbomis, o filmai skelbiami “Youtube” kanale “Gabalėliai Lietuvos”.

2024 m. rugsėjo 8 d. “Tikslas – Amerika” autorius Augustinas Žemaitis bei savanorė Aistė Žemaitienė lankys Los Andželę.

Čia jie surengs to, kas jau atrasta per 6 ekspedicijų metus daugelyje JAV valstijų, pristatymą bei sustikimą su žmonėmis. Jis įvyks 12:45 pp Šv. Kazimiero parapijos apatinėj salėj.

Projektas nekomercinis ir susitikimas nemokamas.

Sužinosite daugiau apie lietuvišką paveldą Amerikos žemyne, turėsite galimybę užduoti klausimus, o taip pat pasiūlyti pažymėti papildomas vietas – gal jei ne Jūs, kokia vieta liks pamiršta?

Sekmadienį, rugsėjo 8, 12:45 p šv. Kazimiero apatinėje salėje – visi laukiami!

“Tikslas – Amerika” žemėlapio (viršuje) ir “Gabalėliai Lietuvos” enciklopedijos tinklapio (apačioje) fragmentai:

Parašykite komentarą

Rėmėjai