„Turiu tik vieną dalyką, kas iš tiesų vertinga – tai ne pinigai, ne namas, ne brangūs aprėdai ir ne aplodismentai. Net jeigu kartais ir atrodo, kad jie džiugina. Jie džiugina, bet tik trumpai. To džiugesio net savaitei neužteks.

Bet yra artumas, apsikabinimas, prisilietimas, rankos spustelėjimas. Švelnus bučinys, tyliai ištartas žodis… Artumas niekada nenuvilia ir nesibaigia. Štai kas yra tikras auksas: žinojimas, kad mūsų laukia nuostabus saulėlydis. Net jei dangus bus pasislėpęs po pilkais debesimis. Net jei jūra bus už šimto kilometrų.” (Iš Algio Kriščiūno knygos „Paveikslai ir istorijos”.

Klubas – erdvė pasidalyti mintimis

San Francisko lietuviškų knygų klubo sumanytoja ir globėja yr apelno nesiekianti organizacija „Lithuanian Sisters”. Organizacija tik neseniai pradėjo savo veiklą, turėdama tikslą suburti JAV gyvenančias lietuves moteris į palaikančią ir vienijančią bendruomenę. Kartu ši organizacija sieks įgyvendinti projektus bei programas, kurios palengvintų moterų socialinę ir kultūrinę adaptaciją išeivijoje, atkreiptų dėmesį į jų ne gimtosios kalbos akcento diskriminaciją ir jos įtaką moters karjerai, bei skatinti lietuviško identiteto ir kultūrinio paveldo išsaugojimą.

„Gyvendami toli nuo Lietuvos, mes dažnai ilgesingai prisimename savo gimtinę, jos kultūrą ir žmones. Aš noriu, kad knygų klubas taptų vieta, kur galime susiburti, aptarti lietuvišką literatūrą ir kartu išgyventi istorijas, kurios mus suartina ir praturtina. Juk knygos yra ne tik žodžiai ant popieriaus – jos yra ir langas į kitus pasaulius, į kitų žmonių gyvenimus ir patirtis. Skaitydami ir diskutuodami apie knygas, mes stiprinsime savo ryšį su lietuviška kultūra ir vieni kitais. Kiekvienas susitikimas bus galimybė ne tik aptarti perskaitytą knygą, bet ir pasidalinti savo mintimis, jausmais bei prisiminimais”, – pasakoja Gintarė Kiznienė, knygų klubo iniciatorė.

Gintarė, komentuodama šio teksto pradžioje esančią citatą iš A. Kriščiūno knygos, sako, kad šie žodžiai puikiai atspindi jos įkurto knygų klubo idėją, esmę ir tikslą – sukurti erdvę, kurioje galima dalintis ne tik knygomis, bet ir artimu, žmogiškuoju ryšiu, bei bendromis patirtimis.

Knyga „Paveikslai ir istorijos” – dovana lietuviškų knygų klubui. Jos autorius taip pat mielai pasirašė savo knygą: „Lithuanian Sisters” – visoms lietuvėms moterims”.

Pirmenybė – lietuvių autoriams

Lietuviškų knygų klubas yra vienas iš visų „Lithuanian Sisters” projektų. Jo tikslas – suburti visus lietuvius, norinčius prisidėti prie lietuvių kultūros, kalbos ir tradicijų išlaikymo per knygų skaitymą, tobulinti lietuvių kalbos įgūdžius, taip pat dalyvauti įvairiose knygų klubo veiklose ir edukacijose. Į knygų klubo veiklą kviečiami jungtis visi – tiek moterys, tiek vyrai.

Kasmet yra ušleidžiama apie 500 naujų lietuvių rašytojų grožinės literatūros knygų. Kiekvienais metais prieš Vilniuje vykstančią knygų mugę Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) literatūrologai renka kūrybiškiausių knygų 12-tuką. Lietuviškų knygų klube siekiame pasiūlyti savo klubo nariams naujausias ir geriausias vertinamas knygas Lietuvoje, taip žengiant koja kojon su Lietuvos kultūra ir aktualijomis. 2023 kūrybiškiausia knyga buvo išrinkta ir paskelbta per Vilniaus knygų mugę vasario 24-ąją. Ja tapo Danutės Kalinauskaitės romanas „Baltieji prieš juoduosius”. Mūsų knygų klubo nariai turės galimybę skaityti ir šią knygą.

Lietuviško knygų klubo „Lithuanian Sisters” įkūrėja Gintarė Kiznienė klubo atidarymo metu.

Knygų klubas planuoja susirinkti kartą per mėnesį, kur mes ne tik skaitysime knygas, bet ir, įkvėpti knygų ir istorijų , kursime, piešime, gaminsime, keliausime. Knygų klubo nariai pirmieji turės galimybę dalyvauti knygų klubo organizuojamose dirbtuvėse, kuriomis pradėsime M.K. Čiurlionio kūrybos etapų apžvalgą ir jo paveikslų nagrinėjimas bei piešimas ant drobės.

Daugiau informacijos apie lietuviškų knygų klubą ir jo veiklą rasite Lithuanian Sisters FB profilyje.

Kas planuojama klube?

Lietuviškų knygų klubo veiklos idėjos ir artimiausi planai:

  • M.K. Čiurlionio 150 metų minėjimo renginių ciklas – planuojama organizuoti dirbtuves, kuriose klubo nariai galės giliau susipažinti su M.K. Čiurlionio kuryba, piešti Čiurlionio kūrybos įkvėptus paveikslus ant drobės ir dalyvauti meno pažinimo renginiuose.
  • Knygų mugės ir susitikimai su autoriais – siekiame organizuoti renginius, kuriuose klubo nariai galės susitikti su lietuvių rašytojais, dalyvauti knygų pristatymuose ir diskusijose.
  • Kultūrinės išvykos – planuojama organizuoti išvykas į įvairius kultūrinius renginius ir parodas, susijusias su lietuvių kultūra ir literatūra.
  • Bendradarbiavimas su kitais lietuvių knygų klubais – norima paskatinti ir įkvėpti kitose JAV valstijose veikiančias lietuvių bendruomenes kurti lietuviškų knygų klubus, dalintis patirtimi, idėjomis ir knygomis.
  • Edukacinės programos – planuojama rengti edukacines programas, skirtas lietuvių kultūros stiprinimui.

Šie planai padės ne tik stiprinti lietuvių kalbą ir kultūrą, bet ir kurti stiprią, palaikančią bendruomenę.

Parašykite komentarą

Rėmėjai