Lietuvis irklais meta iššūkį Ramiajam vandenynui

10/04/2024

Aurimas Mockus spalio viduryje imsis bene didžiausio savo gyvenimo iššūkio – irkline valtimi perplaukti Ramųjį vandenyną. Planuojama, kad apie 12 tūkst. km kelionė nuo Californijos iki Australijos krantų truks apie aštuonis mėnesius. Skaitykite, kuo gyvena jau netrukus į plačiuosius vandenis išplauksiantis A. Mockus.

Spalio viduryje Californijos pakrantėje keliautojas Aurimas Mockus atsisveikins su jį į JAV atlydėjusiais artimaisiais ir palaikytojais, įsės į valtį ir su kiekvienu yriu vis labiau tols nuo sausumos, nuo žmonių, nuo civilizacijos. A. Mockus vienui vienas ketina perplaukti Ramųjį vandenyną ir pasiekti Brisbaną Australijoje, geografine tiesia linija nutolusį apie 11,42 tūkst. km.

Šis skaičius skamba įspūdingai ir netgi sunku suvokti, ką jis reiškia. Pabandykime palyginti apytikriai: iš JAV perspektyvos, 11,42 tūkst. km tiesia linija reikštų kelionę iš Washington D. C. iki Washingtono valstijos sostinės Seattle pirmyn, atgal ir vėl pirmyn.  Iš lietuviškosios – tiek kilometrų sudaro kelionė iš Vilniaus į Katmandu, Nepalo sostinę, ir atgal, arba į Nigerijos sostinę Lagosą ir atgal.

KĄ ŠIS ATSTUMAS REIŠKIA A. MOCKUI?

„Mano tikslas ir yra parodyti, kad galima ir neirkluotojui tai padaryti.”

„Profesionalūs irkluotojai per metus nuirkluoja apie 10 tūkst. km, man sakė. Galima sakyti, aš nieko bendro su irklavimu nesu turėjęs, tik pramoginiais laivais pasiplaukiojęs ir su čiužiniu prie jūros pabuvęs”, – šypsosi pašnekovas.

Ir staiga surimtėja: „Bet mano tikslas ir yra parodyti, kad galima ir neirkluotojui tai padaryti. Gal kiti galvoja, kad tai neįmanoma. Aš visada sakau, kad neįmanoma žmogui nėra nieko. Aš noriu parodyti, kad tai įmanoma.”

Kad galima perplaukti vandenynus – tiek Atlanto, tiek Ramųjį – valtimi, įrodė ne vienas entuziastas. Iš jų ir lietuvis Aurimas Valujavičius, pernai nuo Ispanijos, Ayamonte, iki Miami per Atlanto vandenyną nuirklavęs per maždaug keturis mėnesius.

Klaipėdietis A. Mockus pasakoja, kad A. Valujavičiaus kelionė buvo vienas iš įkvėpimo šaltinių iššūkiui. Abu Aurimai ne sykį kalbėjo apie pasirengimą, A. Valujavičius dalijosi savo patirtimi, tačiau sugretinti šiuos užmojus sunku.

„Kaip jis ir sako, tavo vandenynas visai kitas, aš per daug patarti negaliu”, – kolegos žodžius prisimena A. Mockus.

Apie kelionę jos metu A. Mockus pasakos savo vardo YouTube kanale.

Ir išties. A. Valujavičius keliavo keturis mėnesius, o A. Mockus planuoja plaukti aštuonis. Pirmojo kelionė tiesia linija nuo Ispanijos iki JAV sudaro apie 6,85 tūkst. km, o klaipėdiečio – apie 11,42 tūkst. Skiriasi ir valtis, ir jos įranga.

A. Mockus galbūt patarimų galėtų pasisemti iš brito Peter Bird. Jis 1983-aisiais tapo pirmuoju žmogumi, perplaukusiu Ramųjįvandenyną. P. Bird maždaug 10 tūkst km. kelionė nuo San Francisco iki Australijos truko apie 10 mėn.

Tačiau nebepasisems. 1996 m. siekdamas naujo rekordo – tapti pirmuoju žmogumi, nuirklavusiu nuo Rusijos iki JAV, – P. Bird dingo be žinios ir laikomas žuvusiu, kai jo laivas apvirto už 1600 km į rytus nuo Japonijos. Jam buvo 49-eri.

BAIMĖS NEJAUČIA

Tolesnių iššūkių P. Bird ieškojo, nes 1983 metų pasiekimas jo nepasotino. Nors techniškai keliautojas priplaukė Australijos Didįjį barjerinį rifą ir Guinness rekordų knyga pripažino jo žygį, kelionė iki Australijos baigėsi ne taip, kaip planuota. Irkluodamas britas patyrė du uraganus, o kelionės pabaigoje jūra buvo itin nepalanki, tad jis turėjo leistis išgelbėjamas karinių pajėgų laivo. Australijos žemyno keliautojas taip ir nepriplaukė.

Šiuos ir kitus rizikos faktorius 43-ejų A. Mockus gerai supranta. Iki šio iššūkio klaipėdietis yra įgyvendinęs ne vieną nuostabą keliantį projektą, įskaitant keliones po Šiaurės Korėją, Kalnų Karabachą ir ekspediciją motociklu iki Indijos kartu su žurnalistu Rimu Bružu.

„Kai kas paklausia, kas yra sunkiausia tavo ekspedicijos dalis, tai aš visiems net nemirktelėjęs atsakau, kad startas ir finišas. Tokią valtį, kuri pilnai pakrauta sveria 1,5 tonos, sukontroliuoti, net ir prie menkiausio vėjo, gali tapti neįmanoma. Nepalankus vėjas yra ganėtinai svarbus faktorius ir kai jau būsiu prie krantų, ypač jeigu kažkur netoli bus rifas, tai bus labai pavojinga”, – sako jis.

A. Mockus dalijasi pokalbio su vienu jūreiviu, plaukusiu per Ramųjį vandenyną, prisiminimu. Šis irkluotojo klausė, ar jis kada matęs šį vandenyną, nes teigė sunkiai protu suvokiantis, kam keliautojas ryžtasi.

„Iš tikrųjų ne, nesu matęs, tai dėl to ir nebijau. Kaip gali bijoti tai, ko nesi matęs”, – šypsosi pašnekovas.

Kad beveik 12 tūkst. km atstumą įveikti galima, rodo latvio Karlis Bardelis, Gineso rekordininko, pasiekimai. Jis tapo pirmuoju žmogumi, perplaukusiu Ramųjį vandenyną nuo Pietų Amerikos iki Azijos. Beveik 30 tūkst. km trukusią kelionę latvis įveikė per beveik dvejus metus.

Klaipėdietis įvardija, kad nei atstumas, nei orai negąsdina taip, kaip vienatvė.

A. Mockus mano, kad sunkiausia jam visą šį laikotarpį bus išbūti be draugų ir šeimos – žmonos Sonatos, 22 m. amžiaus Tautvydo, 15 m. Vėjūnės ir 13 m. Jono, taip pat pomerancijos špicės Pūkės, meino meškėno (angl. Maine Coon) Miciaus ir britų trumpaplaukės Cicės.

Reikia atkreipti dėmesį, kad turėdamas visai kitokią laikyseną į keliones leisdavosi britas P. Bird. Kartą jis sakęs, kad vienatvė jam nekelia nepatogumų: „Aš renkuosi būti vienas, todėl, pagal apibrėžimą, nesu vienišas”, – 1996 m. jį citavo „The Associated Press”.

Įdomu, kuri santykio su aplinka nuostata – individualumo ar bendrystės, – labiau padeda pasiekti galutinį tašką.

Aurimas Mockus su žmona Sonata prie „Kuršio“.

IŠPLAUKIA SU SVARBIAIS TIKSLAIS

Išskirtiniu iššūkiu A. Mockus siekia atkreipti pasaulio dėmesį į tai, kas jam brangu – didingą Lietuvos istoriją, o svarbiausia – į karą Ukrainoje.

„Pagrindinis ekspedicijos tikslas yra pagerbti kare mirusius ukrainiečius ir priminti pasauliui, kad negalime sustoti padėti šaliai, kovojančiai už mūsų visų laisvę”

Irklinė valtis, pavadinta „Kuršio” vardu, skirta priminti Klaipėdos krašte gyvenusią baltų gentį.

„Aš istoriją nuo pat vaikystės mėgau, domėjausi ja, didžiavausi. Aš esu kuršis pats, iš prigimties. Čia mano kraštas, kur kuršiai gyveno. Manau, kad mano šaknys, giminė toli iš čia nebuvo nubėgusi. <…> Norisi priminti mūsų gilią tūlų lietuvių istoriją, apie kuriuos visas pasaulis kažkada šnekėjo. Patys vikingai nuo kuršių drebėjo ir net gąsdindavo savo vaikus”, – sako įkvėpimo iš praeities besisemiantis A. Mockus.

O svarbiausia – įkvėpimo, palaikymo, paramos savo žygiu keliautojas prašo suteikti ukrainiečiams.

„Pagrindinis ekspedicijos tikslas yra pagerbti kare mirusius ukrainiečius ir priminti pasauliui, kad negalime sustoti padėti šaliai, kovojančiai už mūsų visų laisvę”, – konstatuoja keliautojas, 2022 m. rengtuose „Lietuvos garbė” apdovanojimuose nominuotas metų iniciatyvos kategorijoje už pagalbą Ukrainai.

Įdomu tai, kad didžiajam A. Mockaus iššūkiui vienetinę valtį sukonstravo ukrainietis.

Jos ilgis 9m ir 10 cm, plačiausioje vietoje skersmuo yra 2m, nepakrautos svoris siekia 730 kg, o kaina, su įranga, yra apie 120 tūkst. Eur.

A. Mockui „Kuršį“ sukonstravo ukrainietis. Tai vienetinė valtis.

Plaukimui besiruošiantis A. Mockus įgavo ir papildomų atsakomybių.

Rimanto Kaukėno fondo renginyje Kaune dalyvavęs keliautojas susitiko su onkologinėmis ligomis sergančiais vaikais. Šie padarė A. Mockui apyrankes, kurias klaipėdietis sutiko perplukdyti per vandenyną ir sugrąžinti jiems atgal. Keliautojas tikisi, kad tai įkvėps juos dar labiau kibtis į gyvenimą.

„Norėjau priversti juos laukti manęs, nes jiems kiekviena diena yra svarbi. Tai, ką mačiau savo akimis, griebia už širdies”, – jautriais įspūdžiais dalijasi trijų vaikų tėvas pridėdamas, kad iš vaikų sulaukė ir jam sukurtų marškinėlių su geriausiais palinkėjimais.

„Vienas jautriausių dalykų buvo tai, kad įdavė suvertus karolius ir paprašė, sakydami, kad tai yra jų visų skaudžiausios akimirkos, didžiausi išgyvenimai, liūdniausios dienos, kad tuos karolius paskandinčiau giliausioje vandenyno vietoje. Tai aš pažadėjau tą padaryti, kad visos jų negandos, didžiausi išgyvenimai niekada nebeišvystų dienos šviesos”, – apie kilnią misiją prasitaria A. Mockus.

Keliautojas taip pat per vandenyną perplukdys į butelį įdėtas lietuvių ir ukrainiečių žinutes, skirtas Australijoje gyvenančioms lietuvių ir ukrainiečių diasporoms.

DALYVAUS LIETUVIŲ DIENOSE LOS ANGELES

Prieš ekspedicijos pradžią, spalio 5–6 dienomis A. Mockus lankysis Los Angeles Lietuvių dienose, kur išsamiau papasakos apie būsimą kelionę ir šventės dalyviams aprodys valtį. A. Mockaus vizitą kuriuoja Los Angeles Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Tara Barauskas.

ai ne pirmas A. Mockaus iššūkis – anksčiau jis yra lankęsis Šiaurės Korėjoje, Kalnų Karabache, motociklu važiavo į Indiją.

Viso projekto biudžetas, skaičiuoja A. Mockus, siekia apie 250 tūkst. Eur. Nors didžiąją dalį išlaidų jam tenka dengti asmeniškai, sulaukia pagalbos iš įvairių asmenų ir organizacijų.

Keliautojas už paramą dėkoja „AZukeria”, „Hessen Group”, „Klaipėdos vandeniui”, Lietuvos šaulių sąjungai už nupirktą didžiąją dalį kelionei skirto maisto ir Lietuvos šaulių sąjungai išeivijoje už visokeriopą pagalbą, ypač organizacijos vadui Ovidijui Bernatoniui, jo pavaduotojui Gintautui Vasilevskiui ir Skaistei Ašmonaitei.

A. Mockus taip pat dėkoja „Limarko Group” už Starlinkinternetą, lietuvio Kąstyčio Latvio vadovaujamai „Atlantic Express Corp”, kuri atgabens konteinerį į Los Angeles, su specialia įranga iškraus ir ant vandens nuleis valtį. Kartu dėkoja ir visiems, kurie parėmė mažesnėmis sumomis ar įsigijo atributikos iš jo vardo tinklalapyje esančios elektroninės parduotuvės. Klaipėdiečio kelionę bus galima sekti asmeniniame keliautojo YouTube kanale.

Straipsnis publikuotas 2024 m. rugsėjo 21 d. numeryje. 

Parašykite komentarą

Rėmėjai