05/05/2017

Gegužės pradžioje turime daug progų švęsti Lietuvos istorijos šviesius momentus. Gegužės 1 d. minėjome Lietuvos įstojimą į Europos Sąjungą. Tą dieną 2004 metais įžengėme į demokratiškų, rinkos ekonomika paremtų, žmogaus teises gerbiančių Europos valstybių klubą. Tai buvo galutinis taškas Lietuvos kelyje į Europos šeimą – ten, kur mes priklausome, o tame kelyje teko sudėti daugybę aukų.

1791 m. gegužės 3 d. buvo priimta Abiejų Tautų Respublikos konstitucija – pirmoji Europos rašytinė Konstitucija, kuri padėjo pamatus pilietinei Lietuvos ir Lenkijos visuomenei formuotis. Taip įėjome į Europos demokratijos istoriją.

Mūsų tautos istorija sudėtinga. Iškovoti laisvę buvo sunku, ją apginti – dar sunkiau, kadangi sunku suvokti, kad yra norinčių į ją kėsintis. Džiaugiuosi, kad mes apie tai garsiai kalbame įvairiose tribūnose. Vakar Los Andžele žiūrėjome puikų režisieriaus Donato Ulvydo ir prodiuserės Živilės Gallego filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“, kuris sujaudino jauną, laisvės kovų nemačiusią kartą ir privertė užduoti sau klausimą “ką aš padaryčiau dėl laisvės?” O sekmadienį apie laisvę buvo kalbama BAFL metiniame renginyje. 36 metus veikianti organizacija nuveikė didžiulį darbą judinant Baltijos valstybių nepriklausomybės bylą, ir dabar daug veikia, kad mūsų laisvės klausimas nedingtų iš JAV administracijos darbotvarkės. Tęskite Jūsų nuostabią veiklą ir, jei galite, nepamirškite Ukrainos – jai mūsų parama kaip niekad reikalinga.

 

Jūsų,

Darius Gaidys

Generalinis konsulas

Parašykite komentarą

Rėmėjai