image_pdfimage_print

Testamento sudarymas yra vienas iš svarbiausių sandorių mūsų gyvenime. Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas numato dvi testamentų rūšis: oficialiuosius ir asmeninius. Dėl šių abiejų testamento rūšių galima kreiptis į Lietuvos Respublikos generalinį konsulatą Los Andžele.

Oficialus testamentas

Oficialus testamentas sudaromas lietuvių kalba dviem egzemplioriais, testamentą pasirašo testatorius ir antspaudu patvirtina konsulinis pareigūnas. Vienas testamento egzempliorius atiduodamas testatoriui, o kitas lieka konsulinėje įstaigoje. Oficialiojo testamento sudarymo fakto ginčyti negalima, kadangi konsulinis pareigūnas visada įsitikina asmens veiksnumu ir informaciją apie oficialaus testamento patvirtinimą elektroniniu būdu perduoda į Testamentų registrą. Be to, konsulinis pareigūnas gali patvirtinti bendrąjį sutuoktinių testamentą, kuomet abu sutuoktiniai vienas kitą paskiria savo įpėdiniu ir po vieno sutuoktinio mirties visą mirusiojo turtą paveldi pergyvenęs sutuoktinis. Tokio testamento ypatumas yra tas, kad nei vieno iš sutuoktinių atskirai sudaryti testamentai negalios, jei nebus atšauktas bendrasis sutuoktinių testamentas.

Asmeninis testamentas

Asmeninis testamentas skiriasi tuo, kad pats testatorius savo ranka parašo testamentą ir jį užklijuotame voke perduoda saugoti generalinio konsulato seife. Toks testamentas gali būti surašytas bet kokia kalba. Testamente būtina įrašyti vardą, pavardę, tikslią datą, vietą ir testamentą pasirašyti. Sudaromas aktas, kuriame aprašoma saugojimui priimamo voko išvaizda, testatoriaus asmens duomenys, testatoriui išduodama šio akto kopija. Informacija apie asmeninio testamento priėmimą saugoti elektroniniu būdu perduodama į Testamentų registrą.

Kaip ir visi kiti notariniai veiksmai, oficialaus testamento surašymui, patvirtinimui, ar asmeninio testamento priėmimui saugoti reikia asmeniškai atvykti į Lietuvos Respublikos generalinį konsulatą Los Andžele. Ši paslauga teikiama tik Lietuvos Respublikos piliečiams, turintiems galiojantį Lietuvos pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Parašykite komentarą

Rėmėjai