GASTROliavimo gidas: išskirtinis maistas Lietuvos regionuose

06/11/2019

Tikri turistai keliaudami įspūdžius renkasi ne tik akimis ir širdimi, bet ir liežuviu. Savo lėkštėse visada turime palikti vietos naujoms patirtims ir gurmaniškiems atradimams. O jų gausu kiekviename Lietuvos regione. Netikite? Šiame žemėlapyje rasite net 20 netikėtų skonių – nuo kvadratinių cepelinų iki agurkų džemo. Be to, ištisus metus tai viename, tai kitame Lietuvos kampelyje vyksta gurmanų fiestos – gastronominiai renginiai. Keliaukime ir ragaukime Lietuvą!  Plačiau apie tai skaitykite www.lithuania.travel.lt

Kibinų tešlos receptas iš senų receptų knygų, tešlai naudojami tik aukščiausios kokybės naminiai produktai, įdaras iš kapotos sraigių mėsos, gardintos prieskoninėmis žolelėmis. Skonis gaivus, gamtiškas, kupinas pavasariškos žalumos ir šviežumo.auginksraiges.lt

Ar žinojote, kad iš vieno stručio kiaušinio iškepta kiaušiniene pasisotina 10 žmonių? Paukščių kaime kepama nepaprasta kiaušinienė – didelėje keptuvėje ant laužo, po atviru dangumi. Galėsite paskanauti ir fazanų kiaušinių kiaušinienės.pauksciukaimas.lt

Aplankykite įstabų Tytuvėnų vienuolyno ansamblį, nusileiskite į jo rūsius paragauti skirtingų rūšių giros, užraugtos pagal autentiškus net XVI a. menančius receptus. Ne tik atsigaivinsite, bet ir išgirsite istorijų.infotytuvenai.lt

Ieškote sveikuoliškų cepelinų? Prašom! Vienoje seniausių Šiaulių vaistinių – sveikata ir grožis po vienu stogu. Čia galėsite paragauti cepelinų su grikiais ir špinatų padažu arba cepelinų su avinžirniais. Sakoma, jie čia labai populiarūs.Vaistinė „Valerijonas”



Juodojo šokolado saldainiai „Biržė“ su alaus skonio karamele viduje. Šokolado gilumas, karamelės saldumas ir subtilus sūrumas su apynių kartumu – tokį derinį galėjo sugalvoti tik Biržų krašto meistrai, taip pagerbę Biržų krašto produktą alų. Ir desertas, ir lauktuvės.

Pirmosios Lietuvoje lietuviško vyno vyninės virtuvėje vyraujantys receptai yra autentiški, tačiau prikelti naujam gyvenimui. Pavyzdžiui, čia galima užsisakyti kvadratinių cepelinų su morkomis! Nauja forma, o koks skonis? Paragaukite.

Pieniški, lengvo, gaivaus skonio, lyg pats pavasaris akinamo žalumo dilgėlių ledai, sukurti restorano šefo. Paragavus burnoje lieka gaivus žaliosios arbatos mačios poskonis. Tik dilgėlių sezono metu.

Kulinarinio paveldo puoselėtojas Vilius Puronas kviečia į edukacinius užsiėmimus ir degustaciją, kuriuose vaišinsitės baroko epochos smuklės patiekalu „Vereščiaku“ ir alaus sriuba „Sparnuotas husaras“. „Vereščiakas“ – dešros griežinėliai ir grikiai tirštame svogūnų padaže, patiekiami duonos induose.

Zanavykų pagamintas varškės sūris rauginamas su prieskoniais ir midumi pagal senąsias dvaro virtuvės technologijas, o patiekiamas su restorano šefo sukurtu šiuolaikiniu akcentu – šieno kremu. Sūris valgomas kaip užkandis arba kaip pagrindinis patiekalas, labai dera su midumi ar pienių vynu.

„Meškos šūduks“ – ne tik dėl pavadinimo unikalus Šilalės krašto patiekalas iš kanapių, duonos minkštimo ir smulkiai pjaustytų obuolių, gaminamas Kūčių stalui. Užsukite į Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejų – ten užkąsite, apžiūrėsite kultūros ir meno vertybes, susipažinsite su Šilalės krašto tradicijomis, papročiais, kultūros paveldu.

Kiaulpienių, varnalėšų šaknų, morkų kava arba duonkepyje kepta gauromečių lapelių arbata – tik dalis skonių, kurių galima paragauti arbatos mago Ramūno Daugelavičiaus arbatinėje. Jo ruošiami žolelių mišiniai yra sertifikuoti kaip tautinio paveldo produktas.

„Zupė iš sudako su vėžiais ir vėžių uodegėlėmis, paskaninta cibuliais ir krapais.“ Ši sriuba – tai vienas iš naujai pristatyto smetoniško meniu patiekalų. Tikras istorijos fragmentas, kurį galima pajusti, užuosti ir paragauti.

Per edukacinę programą „Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo“ sodybos šeimininkai jums papasakos apie senovines grikių apdirbimo technologijas, pamokys senuoju būdu pasigaminti grikių patiekalų. Vasaros viduryje paragaukite grikių blynų su dzūkiškomis lepeškomis, iškeptų iš senovinėmis girnomis maltų miltų.

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusioje kavinukėje galėsite paragauti Baltijos jūros gintaro arbatos. Gintaro arbata valo organizmą ir suteikia vidinės ramybės. Anot gintaro ekspertų, ši arbata turi antiseptinių savybių, šalina toksinus. Gintaro rūgštis stiprina žolelių poveikį ir gydomąsias savybes.

Agurkų sostinėje Kėdainiuose galima paskanauti saldaus agurkų džemo, kurio receptą sukūrė Kėdainių krašto bendruomenės krautuvėlės įkūrėja Justina Kočetova. Pasimėgaukite agurkais, liofilizuotais riekelėmis, aplietais pienišku šokoladu ir apibarstytais mėtomis arba pipirais. Skonis pamalonina gomurį ir atima žadą.

ŽŪB „Šaltekšnis“, be tradicinių pieno produktų, gamina ir pieno gėrimą, vadinamą pieno šampanu. Jis ruošiamas iš išrūgų, paskanintų razinomis, cukrumi ir citrinų gabaliukais. Ūkio produkcijos galite nusipirkti šalia įsikūrusioje parduotuvėje, didžiosiose maisto prekių parduotuvėse.

Gurmaniškas nuotykis pilies restorane. Po pilies rūmus jus vedžios dvi šmaikščios tarnaitės, nuo kurių liežuvių visai netyčia nuslys ne tik intriguojančios rūmų gyvenimo istorijos, bet ir pačios kunigaikštienės saugotos paslaptys. Pasivaikščiojimą vainikuos puota restorane, kuriame galėsite paragauti ir išskirtinio patiekalo su fazanų mėsa.

Smuklėje be tradicinių lietuviškų patiekalų galima paragauti ir penkias dienas brandinto kumpio, kuris nuo seno būdavo ruošiamas per didžiąsias šventes. Surenkite išskirtinę šventę Kurtuvėnų svirne ir pasilepinkite šiuo autentišku, sočiu patiekalu, kuris patiekiamas su karšta bulve, kastiniu ir kopūstais.

Tai tikras virtinukų rojus – daugiau nei 15 rūšių rankomis lipdytų, pagamintų iš aukščiausios kokybės produktų. Virtinukai su šamu lipdomi iš speltų miltų, o šamai atkeliauja iš Kėdainių rajone įkurto ūkio. Šamo įdaras pagardintas saulėje džiovintais pomidorais, skonis švelnus, truputį primena vištieną.

Raudondvario grafai Tiškevičiai didžiavosi unikalia citrusinių augalų kolekcija, o dvaro svečius džiugindavo ryškiaspalviais vaisiais. Pasisvečiuokite to meto dvaro prabangoje ir paragaukite egzotiškos grafo Tiškevičiaus apelsinų sriubos.Kauno rajono muziejus

MAISTO FESTIVALIAI

VASARA

RUDUO

Seiles tekėti priverčiančių renginių Lietuvos regionuose gausėja kasmet: rudenį dar rengiama Kleckų šventė (Joniškio r.), „Spanguolinė” (Rokiškio r.), Moliūgų šventė (Druskininkai), Duonos, Kugelio šventės (Šakių r.) ir kt. Sekite turizmo centrų informaciją.

ŽIEMA

PAVASARIS

Komentarų: 1

Parašykite komentarą

Rėmėjai