Penkios Lietuvos įmonės į Los Andželą atvyko ieškoti kelių į JAV rinką

07/25/2019

Savaitgalį Los Andžele vienoje žinomiausių verslo mokyklų pasaulyje UCLA Anderson School of Management skambėjo net penkių garsių lietuviškų įmonių vardai. Prestižinėje programoje „Global Access Program“ tarp 40 į dalyvių sąrašą atrinktų pasaulio įmonių atsidūrė „Northway  Biotechpharma“, „Juodeliai“, „FlexBlow“, „Femtika“ bei „AUGA group“. Jų siūlomų paslaugų bei produktų poreikį JAV rinkoje vertins bei verslo plėtros strategiją rengs penkis mėnesius su įmone dirbanti studentų-konsultantų komanda bei profesionalai.

Įmonės „Femtika” atstovai, grupė UCLA Anderson verslo mokyklos studentų-konsultantų ir LR komercijos atašė JAV l. Abeciūnas

Dvi programoje dalyvaujančios Lietuvos įmonės JAV rinkoje jau ne naujokės. Biotechnologijos kontraktinių tyrimų ir gamybos bendrovė „Northway Biotechpharma“ Jungtinėse Valstijose dirba ne vienerius metus, tačiau šioje rinkoje įmonė mato dideles augimo galimybes ir kartu su verslo mokyklos komanda siekia gauti atsakymą, koks plėtros JAV kelias tinkamiausias. „Jungtinės Amerikos Valstijos yra strateginė rinka tolimesniam įmonės augimui, todėl bendrovė kartu UCLA Anderson verslo mokykla sieks įvertinti įmonės plėtros mastą šioje šalyje bei parengti strateginį planą įmonės paslaugų ženkliam eksporto didinimui į šią šalį“, – sako bendrovės generalinis direktorius Giedrius Žunda.

PET taros pūtimo mašinas „FlexBlow“ gaminanti bendrovė „Terekas“ taip pat jau gali pasigirti pardavimais JAV. Bendrovės generalinis direktorius Gintautas Maksvytis tikina, kad dalyvavimas programoje padės pasitikrinti turimą įėjimo į rinką strategiją: „Kasmet parduodame 20 proc. daugiau tokių įrenginių, bet į JAV norime parduoti didesnę dalį“.

Trys programos dalyvės iš Lietuvos kelių į JAV šiemet dar tik pradeda ieškoti. Medinius padėklų ruošinius gaminanti įmonė „Juodeliai“ kitais metais atidarys dar vieną gamybinį padalinį Lietuvoje, kuris leis padvigubinti gamybą bei tapti antru didžiausiu padėklų ruošinių gamintoju Europoje. „Mus tenkintų ir toks atsakymas, kad į JAV rinką su mūsų produktu visai nereikia eiti, bet gali būti, kad tuo pačiu turėsime žinią, jog čia reikia pradėti padėklų gamybą iš ruošinių, pagamintų Lietuvoje. JAV rinką vertiname kaip įvairiausių galimybių teritoriją, o tai ypač patrauklu, kai įmonės planai pagrįsti augimu”, – teigia UAB „Juodeliai“ generalinis direktorius Andrius Zimnickas.

Viena didžiausių Europoje vertikaliai integruotų ekologiško maisto bendrovių „AUGA group” JAV žvalgosi galimybių parduoti daugiau Lietuvoje kuriamo pridėtinės vertės produkto.

O įmonė „Femtika“ su verslo mokyklos pagalba Jungtinėse Valstijose ieško kelių gaminamai inovacijai –  3D nanofabrikavimo staklėmis kuriamiems ir plika akimi vos įžiūrimiems prietaisams. „Pasaulyje yra tik kelios įmonės, kurios komercializuoja šią technologiją. Dalyvaudami programoje mes norime gauti atsakymą į klausimą, kuriose pramonės srityse JAV mūsų technologijai yra didžiausias poreikis – medicinoje, gynybos pramonėje, telekomunikacijose ar kitur“, – teigia įmonės generalinis direktorius Vidmantas Šakalys.

Į šią programą, padedant LR komercijos atašė JAV Laimučiui Abeciūnui,  Lietuvos įmonės patenka jau antrus metus. „Tai išskirtinė galimybė mūsų įmonėms nedidelėmis sąnaudomis ir per trumpą laiką su verslo mokyklos pagalba pasirengti sėkmingam startui didžiausioje pasaulio rinkoje. Manau, kad dalyvavimas šioje programoje turėtų būti pirmas žingsnis ruošiantis konkurencingai JAV rinkai“, – teigia L. Abeciūnas. Prestižinėje Kalifornijos universiteto Los Andžele Andersono verslo mokyklos programoje pernai dalyvavo 40 įmonių iš tokių pasaulio šalių, kaip Suomija, Švedija, Izraelis, Naujoji Zelandija, Australija ir kt., o tarp jų pirmą kartą istorijoje buvo net keturios lietuviškos – „NFQ Technologies“, „Novameta“, „SBA baldai“ ir „Vikeda“.

Parašykite komentarą

Rėmėjai