JAV gimusių vaikų įtraukimas į apskaitą Lietuvoje

10/17/2019

Jei bent vienas iš vaiko tėvų jo gimimo metu yra Lietuvos Respublikos pilietis, vaikas gimdamas įgyja Lietuvos Respublikos pilietybę. JAV gimę Lietuvos Respulikos piliečių vaikai gali būti ir Lietuvos, ir JAV piliečiais (t.y., visam gyvenimui įgyja „dvigubą” pilietybę).

Apie JAV gimusį vaiką svarbu laiku informuoti generalinį konsulatą, kad vaiko gimimas būtų įtrauktas į apskaitą Lietuvoje ir jam būtų konstatuota Lietuvos Respublikos (ir JAV) pilietybė (rekomenduojame tą padaryti kuo anksčiau ir būtinai iki vaikui sueis 18 metų).

Jei Jūsų vaikas gimė po 2008 m. liepos 22 d. ir jo gimimas dar nėra įtrauktas į apskaitą Lietuvoje, Jums reikėtų atvykti į generalinį konsulatą (užsiregistruokite priėmimui internetu) ir pateikti šiuos dokumentus:

  1. Abiejų tėvų galiojančius pasus;
  2. JAV išduotą vaiko gimimo liudijimą, išverstą į lietuvių kalbą (galite išversti patys) ir patvirtintą Apostille (ją išduos JAV valstijos, kurioje vaikas gimė, sekretoriaus biuras).
  3. Vaiko JAV pasą (jei turi);
  4. Jei norėsite vaikui užsakyti pirmąjį Lietuvos Respublikos pasą, taip pat atneškite ir dvi vaiko nuotraukas (šiuo atveju vaikai nuo 1 metų turi taip pat atvykti į generalinį konsulatą).

Jeigu Jūsų vaikas gimė iki 2008 m. liepos 22 d. arba jei Jūsų JAV sudaryta santuoka nėra įtraukta į apskaitą Lietuvoje, apsilankykite generalinio konsulato tinklalapyje ir sužinokite apie kitus reikalingus dokumentus: https://la.mfa.lt/losandzelas/lt/konsuline-informacija/aktualiausia-informacija/civiline-metrikacija/uzsienyje-gimusiu-vaiku-itraukimas-i-apskaita-lietuvoje

Jei turite klausimų, mielai Jums atsakysime – parašykite mums kons.losandzelas@urm.lt.

Parašykite komentarą

Rėmėjai