Lietuvos Respublikos pilietybės atkūrimas

11/04/2019

Pateikiame Jums naujausią informaciją apie Lietuvos Respublikos pilietybės atkūrimo procesą ir atsakymus į dažniausiai iškylančius klausimus.

Esu JAV pilietis, Lietuvos Respublikos piliečio palikuonis. Ar galiu atkurti LR pilietybę, išlaikydamas turimą JAV pilietybę?

Jei esate asmens, iki 1940 m. birželio 15 d. turėjusio Lietuvos Respublikos pilietybę palikuonis (vaikas, anūkas, proanūkis), turite neterminuotą teisę atkurti LR pilietybę, net jei nuolat gyvenate JAV.  Išlaikydami turimą JAV pilietybę, Lietuvos pilietybę galite atkurti (t.y. turėti dvigubą” pilietybę), jei papildomai atitinkate bent vieną iš šių sąlygų:

  • Esate asmuo, ištremtas iš okupuotos Lietuvos Respublikos iki 1990 m. kovo 11 d., arba jo palikuonis (vaikas, anūkas, proanūkis) arba
  • Esate asmuo, išvykęs iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d., arbo jo palikuonis (vaikas, anūkas, proanūkis).

Pavyzdžiui, jei vienas iš Jūsų tėvų ar senelių tarp 1918 m. ir 1940 m. turėjo  Lietuvos Respublikos pilietybę ir iki 1990 metų išvyko gyventi į JAV, Jūs turite teisę turėti tiek JAV, tiek Lietuvos Respublikos pilietybę. Tuo tarpu jei Jūsų protėviai buvo lietuvių kilmės, tačiau iš Lietuvos pasitraukė dar prieš nepriklausomos Lietuvos Respublikos paskelbimą 1918 metais ir niekada nebuvo įgiję Lietuvos Respublikos pilietybės, Jūs Lietuvos Respublikos pilietybę galėtumėte įgyti supaprastinta tvarka, bet tik atsisakę JAV pilietybės.

Kur kreiptis norint atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę?

Norėdami atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, prašymą vidaus reikalų ministrui ir papildomus dokumentus galite perduoti per LR generalinį konsulatą Los Andžele (užsiregistruoti priėmimui galite internetu) arba per Migracijos departamentą prie LR vidaus reikalų ministerijos. Dokumentus nagrinėja Migracijos departamentas, tačiau mes visuomet esame pasirengę Jums padėti ir patarti – į mus galite kreiptis tel. (424)465-9901 arba el.p. kons.losandzelas@urm.lt. Taip pat daug vertingos informacijos galite rasti apsilankę Migracijos departamento internetinėje svetainėje.

Kokius dokumentus reikia pateikti?

  1. Asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas (pavyzdžiui, JAV pasas);
  2. Dokumentai, patvirtinantys, kad bent vienas Jūsų tėvų, senelių ar prosenelių turėjo LR pilietybę iki 1940 m. birželio 15 d. (pavyzdžiui, iki 1940-06-15 išduoti LR vidaus ir užsienio pasai, po 1940-06-15 LR diplomatinių atstovybių išduoti užsienio pasai, dokumentai, liudijantys asmens tarnybą Lietuvos kariuomenėje, darbą valstybės tarnyboje, gimimo liudijimai arba kiti dokumentai, kuriuose tiesiogiai nurodyta LR pilietybė ir kt.);
  3. Dokumentai, patvirtinantys, kad jūs arba bent vienas jūsų tėvų, senelių ar prosenelių, iki 1940-06-15 turėjusių LR pilietybę, atitinka bent vieną iš šių sąlygų:
    • 1940 06 15 – 1990 03 11 okupacinių režimų institucijų arba teismų sprendimais buvo prievarta iškeldintas iš Lietuvos dėl pasipriešinimo okupaciniams režimams (pavyzdžiui, teismo, archyvų dokumentai);
    • Iki 1990-03-11 išvyko iš dabartinės Lietuvos Respublikos teritorijos nuolat gyventi į kitą valstybę (pavyzdžiui, iki 1990 m. išduotas JAV natūralizacijos pažymėjimas, seni užsienio valstybių pasai, dokumentai iš pabėgėlių stovyklų ir pan.);
  4. Dokumentai, patvirtinantys, kad esate ištremto arba išvykusio asmens, iki 1940-06-15 turėjusio LR pilietybę, palikuonis (gimimo liudijimai, pavardės keitimą įrodantys santuokos liudijimai arba teismo dokumentai ir pan.).

SVARBUpateikiami dokumentai turi būti originalūs (kopijos turėtų būti patvirtintos notaro). Visi užsienio valstybės išduoti dokumentai (išskyrus JAV pasą) turi būti išversti į lietuvių kalbą (reikalingas oficialus vertimų biuro vertimas) ir patvirtinti pažyma Apostille (kreipkitės į dokumentą išdavusios JAV valstijos Secretary of State biurą). JAV natūralizacijos pažymėjimas gali būti nepatvirtintas pažyma Apostille, tačiau turi būti išverstas į lietuvių kalbą.

Ką daryti, jeigu neturite visų reikalingų dokumentų?

Jei neturite originalių dokumentų, įrodančių, kad Jūsų protėviai iki 1940 metų turėjo Lietuvos Respublikos pilietybę ar buvo ištremti iš Lietuvos, galite tiesiogiai iš archyvų el. paštu užsisakyti pažymas:

– Dėl pilietybės turėjimą iki 1940 m. birželio 15 dienos įrodančių dokumentų galite kreiptis į Lietuvos centrinį valstybės archyvą el. paštu lcva@archyvai.lt

– Dėl tremtį įrodančių dokumentų galite kreiptis į Lietuvos ypatingąjį archyvą el. paštu lya@archyvai.lt

– Dėl gimimo, santuokos liudijimų galite kreiptis į Lietuvos valstybės istorijos archyvą el. paštu istorijos.archyvas@lvia.lt

Koks yra konsulinio mokesčio dydis?

Konsulinis mokestis už dokumentų dėl Lietuvos Respublikos pilietybės atkūrimo priėmimą ir perdavimą 2019 m. gruodžio mėn. yra 55 USD (gali nežymiai kisti pagal valiutų kursų svyravimus).

Kiek laiko užtrunka procesas?

Pilietybės atkūrimo procesas priklauso nuo to, ar pateiktų dokumentų pakanka sprendimo priėmimui. Jei pateikti tvarkingi dokumentai, vidutiniškai nuo dokumentų pateikimo iki pilietybės atkūrimo gali praeiti 12-15 mėnesių.

3 komentarai

  • Sveiki.Norėjau paklausti,o jeigu mano sutuoktinis yra tremtinio vaikas,ar man kaip jo sutuoktinei irgi galima turėti dvigubą pilietybę?Ačiū

  • Sveiki.Norėjau paklausti,o jeigu mano sutuoktinis yra tremtinio vaikas,ar man kaip jo sutuoktinei irgi galima turėti dvigubą pilietybę?Ačiū

    • Agnė Gurevičienė

      Sveiki, jei esate Lietuvos Respublikos pilietė, pagal dabar galiojančius įstatymus (jie gali keistis esant palankiems referendumo rezultatams) įgijusi JAV pilietybę išlaikyti Lietuvos pilietybę galėtumėte įrodžiusi, kad Jūs pati esate ištremto arba iki 1990 metų išvykusio asmens palikuonė (dukra, anūkė, proanūkė).

Parašykite komentarą

Rėmėjai