Advento susikaupimo vakaras su vyskupu Lionginu Virbalu Portlande

12/19/2019

Aut. Gražina Kaziliene, Portlando lietuviu bendruomenės atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene

Gruodžio 18 d., trečiadienį vakarą Portland’o Lietuvių Bendruomenės tikintieji rinkosi į susikaupimo vakarą maldai ir pabendravimui su arkivyskupu Lionginu Virbalu iš Lietuvos, šiuo metu besisvečiuojančiu Amerikoje ir lankančiu lietuvių bendruomenes, bei Los Andželo Šv. Kazimiero parapijos klebonu Tomu Karanausku.

Krikščioniškasis pasaulis, laukdamas Išganytojo atėjimo, maždaug mėnesį iki šv. Kalėdų tarsi nuščiūva…Adventu vadinamas laikotarpis skirtas pabendrauti su artimaisiais, susikaupti, skleisti ramybę ir gerumą. Daugelis šio meto tradicijų atkeliavo iš senovės. Tai laikas, skirtas priminti apie buvimą kartu, artimojo pajautimą, padėkoti, atsiprašyti ir su visais susitaikyti. Dabar pats metas prisiminti amžinąsias, tikrąsias vertybes, apmąstyti, ką turėtume keisti savyje ir aplink save, kad kitais metais būtume laimingesni.

Bendruomenės valdybos pirmininkės Giedrės ir Vilmanto Babarskų namuose tvyrojo ypatinga nuotaika. Atrodė, kad visi tą lietingą vakarą susirinkę po dienos darbų į šventiškai papuoštą šių namų svetainę, tapome viena draugiška šeima, su viltimi laukiančia kūdikėlio Jėzaus užgimimo ir gražiausios metų šventės – stebuklingų šv.Kalėdų.

Kunigas Tomas Karanauskas sukvietė visus bendrai maldai, o arkivyskupas L. Virbalas palaimino gausų šventišką stalą ir visi susėdome ragauti skaniųjų močiutės Vaidos virtų cepelinų ir žemaitiškų blynų bei įvairių gardėsių, paruoštų kitų šeimininkių.

Ir štai jau mūsų nenuilstantis lietuvybės puoselėtojas, buvęs ilgametis Portlando lietuvių bendruomenės pirmininkas Vilius Žalpys dalina Adventinių giesmių žodžius ir nuskamba pirmoji giesmė: „Sveikas, Jėzau gimusis, šventas Dievo kūdiki…“, „Tyliąją naktį balsas sugaudė“, „Gul šiandiena jau ant šieno Atpirkėjas žmonijos…”

Kunigas Tomas Karanauskas pakvietė jo Ekscelenciją palaiminti bendruomenės narių atsineštus kryželius ir kitas širdžiai brangias relikvijas, o tuo pačiu palaiminimas buvo suteiktas ir visiems čia susirinkusiems bei jų šeimoms ir artimiesiems.

Pasak arkivyskupo L.Virbalo, Kūčių vakarienė yra bene gražiausia lietuviška tradicija, tačiau ne visi gali sau leisti ją švęsti ar turi su kuo, todėl jis ragino: „Sustok, paklausk vardo, pasikviesk, paskambink, skirk laiko”.

Jo Ekscelencijos vyskupo Liongino Virbalo apsilankymas Portland’o Lietuvių Bendruomenės tikintiesiems tapo ypatinga švente šiuo Advento susikaupimo laikotarpiu, o jo padrąsinantys žodžiai, asmeninis pasiaukojimo Dievui ir tarnavimo žmonėms pavyzdys suteikė visiems taikos ir ramybės, įkvėpė viltį, kad ateinantys 2020-ji metai, bus geresni, kilnesni, šviesesni.

Dėkojame Portland’o Lietuvių Bendruomenės Valdybai ir jos pirmininkei Giedrei Babarskienei už tokį šiltą ir dvasingą Adventinio susikaupimo vakarą. Ypatinga padėkos žodį norėtume tarti Giedrės mamytei, Vaidai Bašinskienei – už jos nuolatinį rūpestį, kad niekam nieko netruktų, už jos pasiaukojimą, triūsiant visą dieną virtuvėje ir ruošiant šį bei daugybę kitų vaišių stalų įvairiausiomis progomis. Esame dėkingi, turėdami savo tarpe tokią darnią, katalikišką šeimą, kurios namų durys visada visiems atviros, o šių namų siela – darbščioji močiutė Vaida.

Parašykite komentarą

Rėmėjai