Lietuvių poros pasiekimai – nuo pasaulio čempionatų iki garsios šokių studijos Los Andžele

01/03/2020

Kartais įvyksta tikri stebuklai –  daktaras informuoja šešiasdešimtmetį, kad šis paaugo vieną colį, mergina, kuriai rekomendavo stuburo operaciją, išsitiesia be daktarų pagalbos. Lilija ir Valdas Padriezai yra šių stebuklų priežastis, o jų metodas paprastas – šokis. Lietuvių istorija įspūdinga – šokę pasaulio čempionatuose, apkeliavę pasaulį, jie nusprendė nusipirkti garsią šokių studiją Los Andžele ir mokyti žmones džiaugtis tuo, kuo patys gyvena. 

Susipažino Kaune

Lilija ir Valdas susipažino Kaune, lankydami legendinių šokių klubą „Sukūrys“, vadovaujamą Jūratės ir Česlovo Norvaišų. Neužilgo pradėjo draugauti, tapo šokių partneriais ir nuo septyniolikos metų ėmė užkariauti šokių pasaulį. Sekėsi puikiai: tapo jaunimo čempionais, o vėliau atstovavo Lietuvą standartinių ir Lotynų Amerikos šokių Europos ir Pasaulio čempionatuose. 

Lilija ir Valdas Padriezai
Lilija ir Valdas Padriezai/asmeninio archyvo nuotr,

Anksti pradėjo važinėti po pasaulį: Meksika, Vietnamas, Vokietija, ir kitos šalys, Lietuvoje šoko dainininkės Nelės Paltinienės koncertuose. “Mūsų vaikystė buvo nuostabi”, –  prisimena Lilija. Anksti jie suprato, kad norint tapti pasaulinio lygio šokėjais, reikia treniruotis pas geriausius mokytojus, o dauguma jų tuo metų buvo Didžiojoje Britanijoje ir Vokietijoje. “Norėjome pamatyti pasaulį, o galimybės atsiveria tik labai geriems šokėjams. Daug dirbom ir repetavom, taupėme lėšas. Į Vokietiją važiuodavom mašina, kad galėtume sutaupyti pinigų ir išleisti juos šokių pamokoms”, – prisimena pora. Lilija studijavo dantų techniką, o Valdas – inžinerijos mokslus, nors abu žinojo, kad jų gyvenimas bus pašvęstas šokiams. Lilija juokiasi prisimindama, kaip atlikdama dantų technikos praktiką galvojo apie galimybę kuo greičiau ištrūkti į šokių pamokas. 

Pirmas apsilankymas Los Andžele – 1987-aisiais

Padriezų profesionali šokių karjera prasidėjo Lietuvai dar esant Sovietų Sąjungoje, kai Lietuvos vėliava, himnas turėjo būti slepiami. Valdas prisimena, kaip jo senelis atsinešdavo Lietuvos himno plokštelę vasario 16 d. ir tik tarp artimiausių šeimos narių ir draugų jie sugiedodavo Lietuvos himną ir tik tuomet pakeldavo šampano taurę. Vaikams buvo liepiama mokykloje apie tai neprasitarti. 1987 metais Norvaišos pakvietė Liliją ir Valdą į kelionę po Šiaurės Ameriką. Jie praleido mėnesį laiko lankydamiesi ir šokdami Klyvlande, Čikagoje, Toronte, ir Monrealyje. Vasario mėnesį iš snieguotos Čikagos jie išskrido į Los Andželą ir abu prisimena, kokį didelį įspūdį paliko saulėtas ir neįtikėtinai šiltas, palmėse skendintis miestas. Kaip tikri turistai laiką tuomet jie leido paplūdimyje ir stebino vietinius „žieminiais“ batais ir rūbais.

Lilija ir Valdas Padriezai/asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausią įspūdį šioje kelionėje paliko Šiaurės Amerikos Lietuvių šiluma ir sugebėjimas gėrėtis šokiais. Los Andžele šokėjai rungėsi su amerikiečių rinktine. Nors ir buvo dar tik 1987 metai, lietuvių komanda atstovavo jau ne Sovietų Sąjungą, o Lietuvą. Lengvai laimėję varžybas jie prisimena ypatingą virpulį, kurį pajautė klausydami Lietuvos himno ir regėdami plevėsuojančią Lietuvos trispalvę. Prisimenant slaptas vasario 16 d. šventes Lietuvoje, ši patirtis buvo ypatinga.

Grįžus po kelionės į Ameriką, Lietuvoje prasidėjo Sąjūdis, galima buvo pajusti didelį kontrastą tarp atmosferos Amerikoje ir tuometinės situacijos Lietuvoje. Ne vieną lietuvį sukrėtė 1991 metų sausio įvykiai, sunku pamiršti tankus Vilniaus gatvėse ir lietuvių ryžtą ginti savo valstybę. Po nepriklausomybės atkūrimo pora pagaliau įgijo galimybę atstovauti Lietuvą. 1993 metais jie išvyko į Jungtines Valstijas, kur šokių čempionate atstovavo Lietuvą. Nuo tų metų jie apsigyveno mieste, kuris jiems paliko gilų įspūdį – Los Andžele. 

JAV laukė televizijos dėmesys

Lilija ir Valdas su šiluma prisimena pirmuosius metus Jungtinėse Valstijose. Jie ir toliau tobulėjo  kaip šokėjai, sukūrė šeimą: Amerikoje jiems gimė dukrelė Melissa Vilte. Dešimt metų pora varžėsi tarptautiniuose čempionatuose.  1995 m tapo  JAV “Kylančių žvaigždžių” (“Rising Stars”) čempionais, o 2003 metais pačiame prestižiškiausiame Blackpool čempionate, kuris vyksta Didžiojoje Britanijoje, pasiekė labai aukštą rezultatą – buvo trečia pora tarp amerikiečių porų.  Filmavosi televizijos šou “Dharma and Greg”, “Dance with me” , “Cherish the day” filmuose, kur viena prodiuserių – pati Oprah Winfrey.

Metė profesionalių šokėjų kelią, kad mokytų kitus

 Atsidūrę karjeros viršūnėje, Lilija ir Valdas nusprendė baigti profesionalių šokėjų kelią, daugiau laiko praleisti su dukra. Šokti nenustojo: tapo treneriais ir teisėjais, dažnai teisėjaujančiais tuose pačiuose čempionatuose, kuriuose jie varžėsi. Kai kurios draugystės, užmegztos 1987 metų kelionėje, išliko stiprios ir iki šių dienų.

Paklausus, ar Lietuvoje ir Jungtinėse Valstijose skiriasi šokių kultūra, jie sako, kad daugelis aspektų yra universalūs. Valdas mano, kad pagrindiniai skirtumai yra pačiuose šokėjuose. Lietuvoje, bent jau prieš 30 metų, buvo klubinė sistema – šoko vaikai ir jaunimas. Jungtinėse Valstijose šokis yra labiau individuali pastanga – šokti ateina įvairaus amžiaus žmonės, jaunesni į šokius žiūri kaip į sportą, o vyresni – juda dėl sveikatos. 

Išpildė svajonę – nusipirko garsią šokių studiją

Nors jau dvidešimt šešerius metus treniravosi ir dirbo kaip nepriklausomi treneriai Los Andželo Westmor studijoje, jiedu visuomet svajojo turėti savo studiją. Pasiūlymų sulaukė daug, tačiau Westmor visada užėmė ypatingą vietą jų širdyse, todėl kai prieš du metus atsirado galimybė perimti šią studiją, ilgai svarstyti neteko.

Westmor šokių studija turi gilią istoriją. Ji buvo įkurta 1930 metais vieno Holivudo (Hollywood) įkūrėjų, garsaus prodiuserio ir režisieriaus Cecil Blount DeMille. Studijai vadovavo baleto šokėjas iš Londono Ernest Belcher, žinomas kaip Pietų Kalifornijos baleto tėvas, kuris treniravo daug garsių šokėjų: Fred Astaire, Maria Tallchief, Shirley Temple ir kitus. Atsidūręs pagrindinėje šokių salėje, supranti, kad pasitempti verčia ne tik įspūdinga studijos istorija, bet ir architektūra. Aukštos lubos, didžiulė salė sukuria ypatingą lengvumo ir iškilmingumo jausmą. Jeigu aplinka gali prisidėti prie žmogaus pakylėjimo, sunku įsivaizduoti gražesnę šokiams skirtą erdvę negu ši studija. 

Westmor žinoma visame pasaulyje. Visi Amerikos čempionai yra šokę šioje salėje, europiečiai atskridę į Jungtines Valstijas dažnai joje treniruojasi. Treneriai, dirbantys Westmor, yra gerai žinomi visoje Amerikoje, lygių jiems surastume turbūt tik Niujorko ir Floridos keliose kitose studijose. Lilija ir Valdas kruopščiai puoselėja šį įspūdingą paveldą. Negana to, jie turi savo viziją studijos ateičiai. Jų tikslas – sukurti šokių bendruomenę, kuri įtrauktų ne tik profesionalius šokėjus, bet ir pradedančiuosius. Lilija prisimena, kad stebėdama geriausius pasaulio šokėjus, kurie ruošė ateities čempionus, visada galvodavo kaip vienas žmogus gali sukurti ar atrasti nuostabų šokėją kitame. Šias žinias Lilija ir Valdas stengiasi perteikti savo mokiniams. Kai pora pradėjo šokti, jie siekė tobulinti techninius šokio elementus, o dabar jiems įdomu atrasti individualų šokėją kiekviename žmoguje. Tai daug sunkesnis, bet tikrą pasitenkinimą keliantis darbas. 

Antra šokėjų vizijos dalis –  sveikata. Tiek fizinė, tiek emocinė sveikata gali pagerėti reguliariai lavinant kūną. Lilija ir Valdas dažnai pastebi, kad jų šokėjai ateina iš darbo į klasę susikūprinę, susirūpinę, o išeina pasitempę, švytintys, spinduliuojantys. Valdas mano, kad vienas svarbiausių aspektų, kuris daro šokį išskirtine sporto forma, yra tai, kad privalo dirbti ne viena ar kelios raumenų grupės, o visas kūnas.

Sunku nepastebėti, kaip lengvai Lilija ir Valdas jaučia vienas kitą, o kalbėdami be vargo tęsia vienas kito mintį. „Šokis yra mūsų abiejų kasdienybė ir didelė vertybė. Mes praleidžiame kiekvieną dieną kartu, o jeigu tenka iškeliauti teisėjauti vienai, be Valdo man būna sunku“, –  pasakoja Lilija, o Valdas sutinka, kad gražiau ir jis pats nebūtų pasakęs.

Parašykite komentarą

Rėmėjai