JAV Vakarų pakrantės mokytojų konferencija „Žaisdami mokomės“

01/31/2020

Sausio 25-26 dienomis Los Andželo Šv. Kazimiero lituanistinėje mokykloje vyko kasmetinė Vakarų pakrantės mokytojų konferencija. Šiais metais 40 pedagogų iš 10-ies JAV lituanistinių mokyklų susirinko atnaujinti ir įgyti naujų žinių tema „Žaisdami mokomės“.

Pirmąją konferencijos dieną po rytinio vėliavų pakėlimo mokyklos direktorė Marytė Newsom pakvietė  7-12-os klasės mokinius, mokytojus, svečius ir tėvelius dalyvauti interaktyvioje paskaitoje, kurią vedė iš Lietuvos atvykusi integruoto ugdymo specialistė prelegentė Audronė Zdanevičienė, taip pat pasiklausyti mokinių – tėvų simpoziumo dalyvių paruoštų pristatymų.

Pasak prelegentės, vaikai nebemoka nuobodžiauti, o tėvai ir, dažnai, patys mokytojai jiems nuobodžiauti neleidžia.  Tad paskaitos metu viskas, net susipažinimas ir būdvardžių pakartojimas vyko žaidimo forma. Įprastą manymą, kad mokymasis, pasaulio pažinimas per žaidimus yra patrauklus ir naudingas tik patiems mažiausiems, paneigė entuziastingas vyresniųjų klasių mokinių ir suaugusiųjų įsijungimas į prelegentės moderuotus praktinius kalbos ugdymo, žodyno turtinimo ir savipažinimo žaidimus.

„Iššūkiai, problemos ir sunkumai, su kuriais susiduria jaunimas“, „Iššūkiai tėveliams auginant vaikus“ – tokiomis temomis buvo diskutuojama mokinių – tėvų simpoziume. Seminaristų pasisakymuose nuskambėjo susirūpinimai dėl nesveikos tarpusavio konkurencijos, socialinių medijų įtakos jaunuolio psichikai, taip pat laiko planavimas, savarankiškumo ugdymas, religingumo stoka bei neaiški ateitis dėl klimato kaitos. Simpoziume dalyvavę tėveliai dalinosi savo gerąja patirtimi, negailėjo praktinių patarimų ir idėjų, kalbėdami apie vaikų miego trūkumą, laiko prie ekranų ribojimą ir ypač akcentuotą savidisciplinos įdiegimą.  

Antroji konferencijos diena prasidėjo rytinėmis mišiomis Šv. Kazimiero bažnyčioje.

Pasak prelegentės Audronės Zdanevičienės, ji kurdama paskaitos „Žaisdami mokomės“ struktūrą ir pristatymą rėmėsi Konfucijaus pamąstymais: „Pasakyk man, ir aš pamiršiu. Parodyk man, ir aš pamiršiu. Įtrauk mane, ir aš suprasiu.“ Tad nenuostabu, kad didžiausią paskaitos dalį konferencijos dalyviai aktyviai dalyvavo praktinėse užduotyse, savo jėgas išbandė komandiniuose  žaidimuose, gal kiek geriau pažino save ir savo kolegas. Konferencijos praktinę dalį apibendrino „Idėjų mugė“ – pasidalijimas gerąją darbo patirtimi, ir diskusijos prie apskrito stalo grupėse pagal mokomas klases.

Konferenciją uždarė Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos direktorės Marytė Newsom baigiamasis žodis ir sertifikatų įteikimas. JAV LB Švietimo Tarybos atstovė Kristina Vyšniauskienė padėkojo už lietuviško maisto skonį ir kvapą, jau seniai nematytų pažįstamų šiltus apkabinimus, naujas pažintis, naudingus prelegentės Audronės Zdanavičienės praktinius užsiėmimus ir mokytojo darbo įprasminimą – vyresniųjų mokinių pasisakymus simpoziume. 

Parašykite komentarą

Rėmėjai