Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Los Andželą drebins garsi roko opera

02/12/2020

Roko opera „Priesaika“, jau skambiai vadinama nauju patriotizmo gūsiu Lietuvos padangėje, vasario 23-ąją Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga bus rodoma ir Los Andžele. Tai bendras Lietuvių Fondo,  JAV Lietuvių Bendruomenės Kultūros tarybos ir Los Andželo apylinkės projektas. Roko opera, jau išliaupsinta Lietuvoje ir užsienyje bei garsėjanti stipriais atlikėjais, Kaliforniją pasieks specialiai  Lietuvos Valstybės atkūrimo šventės proga.

Roko opera apie pokario Lietuvos partizanus „Priesaika“ bendram kūrybiniam darbui suvienijo ir roko muzikantus, ir garsius operos solistus. Ir tai – ne vien istorinis pasakojimas apie partizanus. Kūrinys dedikuotas visiems kovotojams už laisvę,  jame neišgirsite nei tradiciniais tapusių prisiminimų, nei pamokymų.

Paklausite, kodėl pasirinkta roko operai tokia neįprasta tema? Arba kodėl pasirinktas būtent roko žanras? Atsakymas labai paprastas – jaunimas mėgsta šį protesto žanrą kaip nesitaikymo su esamu požiūriu, su esama santvarka arba (šiuo atveju) su istorijos samprata išraišką.  Roko operos režisierius Nerijus Petrokas patikslina, kad tai – tylus protestas prieš galimą istorijos klastojimą ateityje. Jo teigimu, jei niekas apie tai nekalbės, ateinančios kartos nebeatskirs, kur tiesa, o kur melas. Netiesos žodžius dažniausiai ištaria svetimi, tačiau kartais juos pakartoja ir savi.

Tad šiuo kūriniu bandoma nuplėšti spekuliacijų istorijos faktais šydą, žiūrovams perteikti to meto sunkumus, jaunuolių pasiaukojimą Tėvynės labui, ir, beje, visa tai apgaubta romantiškos meilės tema.

Ar ne lietuviškai paukščiai čia suokia?

Ar dar surastumei kur kitą tokią

Motiną, šviesą, pjūtį ir sėją?

Argi būt kritę, jei nemylėję?

Argi kovočiau, jei nebūt kritę

Už vaiką ir vėją, už medų ir bitę?

Argi būt kritę, jei nemylėję,

Už žemę, kurioj mes visi prasidėjom?

Sėkminga roko operos premjera vyko 2018-aisiais Lietuvoje. Libreto autorius – 1991-ųjų LR Seimo gynėjas, savanoris, teatro kritikas ir eseistas, daugelio istorinių pjesių bei apsakymų, recenzijų autorius Gediminas Jankus. “Priesaikos” libretas sukurtas remiantis realiai už Lietuvos laisvę partizanų gretose kovojusių Juozo Jakavonio-Tigro, Justino Lelešiaus-Grafo, poeto Jurgio Urbono-Lakštučio, gimnazisto Juozo Nausėdos ir kitų asmenybių biografijomis bei rankraščiais. Roko operos režisierius – N. Petrokas, kompozitoriai – Laurynas Baškys ir Jonas Chockevičius. Specialiai projektui jų kurtą muziką, balades, romantiškas dainas atlieka solistai Sandra Lebrikaitė (sopranas), Egidijus Bavikinas (tenoras) ir  Liudas Mikalauskas (bosas), gyvai pritariant roko grupei „Thundertale“. 

Vasario 23 d. Los Andželą drebinanti roko opera „Priesaika“ neabejotinai tinka įvairių skonių mėgėjams, ir jauniems, ir vyresniems, o svarbiausia – renginys nemokamas. 

https://youtu.be/u9tGrXguRcM

Parašykite komentarą

Rėmėjai