„Vakarų vėjais“ rūpinsis Kalifornijoje gyvenanti Ingrida Gailiūnė

02/14/2020

Kalifornijoje gyvenanti Ingrida Gailiūnė kaip vijurkas sukasi daugybėje lietuvių bendruomenės renginių ir organizacijų, o nuo gruodžio į jos gyvenimą įsiveržė ir dar vienas šviežio oro gūsis – ji tapo pagrindinio Vakarų pakrantės lietuvių tinklaraščio „Vakarų vėjai“ administratore. Ji pasakoja, kad prieš 15 metų skrisdama per Atlantą tikrai negalvojo, kad lietuviška veikla taip smarkiai įsišaknys šeimos gyvenime, o ji pati grįš prie veiklos, kuri ją džiugino nuo jaunystės – kūrybos ir dizaino.

Mintis gyventi JAV kilo dizaino studijų metais

Kaune gimusi ir augusi I. Gailiūnė pasakoja, kad domėtis menu ir kultūra ji pradėjo dar vaikystėje – su klasės drauge lankė visus rodomus spektaklius Kauno Dramos ir Muzikiniame teatruose, meno parodas, muziejus. Jauną merginą traukė šios srities studijos todėl įstojusi į Kauno technologijos universitetą pasirinko tekstilės dizaino specialybę. Įgijus bakalaurą, mokslus nusprendė tęsti rūbų dizaino srityje. Tuomet ir ėmė kirbėti mintis aplankyti Jungtines valstijas.

Asmeninio albumo nuotr.

„Rūbų dizaino mokslams įpusėjus, netikėtai atsirado galimybė išvažiuoti į Ameriką. Susitvarkę vadinamąją „žalią kortelę“, susikrovę 4 lagaminus ir turėdami 600 dolerių kišenėje, 2005m. su vyru išvažiavome į priešingą žemės  rutulio pusę. Neturėjome nei giminių, nei artimų draugų, bet svajonė pamatyti Kaliforniją buvo didesnė už bet kokią baimę. Buvome jauni, galėjome kalnus nuversti. Kalnus vertėme ir dar dabar tebeverčiame augindami 2 nuostabius vaikus, turėdami būrį nuostabių draugų, darbus, kurie leidžia gyventi tokioje gražioje, bet gan brangioje valstijoje“, – pasakoja Ingrida. 

Į Jungtines Valstija Ingrida su vyru Edvardu atvyko, kai vienmečiams buvo vos 25-eri. Ingrida prisimena, kad keliaujant į Kaliforniją ji pirmą kartą skrido lėktuvu, todėl baimė smelkė ne vien dėl gyvenimo tolimoje Amerikoje, bet ir dėl kelionės į ją. „Miestas pro lėktuvo langą man pasirodė kaip beribis knibždantis skruzdėlynas –  nebuvau mačiusi taip tankiai apgyvendintos teritorijos. Didelį įspūdį paliko neapsakoma spalvų įvairovė. Matę filmą „What Dreams May Come“, turėtų suprasti, kaip pasijutau –  lyg įlipus į Claude Mone paveikslą“, – apie jaudinančią kelionę pasakoja lietuvė.

Atrado namus aštuoneriems metams

Šeima lėktuvu nusileido į Los Andželo oro uostą ir iškart įsikūrė vandenyno skalaujamoje Santa Monikoje, nuo kurios netoli gyvena ir dabar – šeima įsikūrė Pacific Palisades. „Čia gimė mūsų pirmagimis, čia gavome savo pirmuosius darbus, išsinuomojome savo pirmąjį butą. Pamažu įsiliejome į lietuvių bendruomenės gretas. Pradžia, kaip ir daugeliui, buvo sunki, bet atsirado nuostabių lietuvių, kurie mūsų gyvenimo pradžią svetimoje šalyje žymiai palengvino“, – pirmuosius žingsnius Amerikoje prisimena Ingrida. 

Asmeninio albumo nuotr.

Nors iš Lietuvos  išvyko būdami labai jauni, tačiau pakankamai suaugę, kad lietuvybė būtų giliai ”įsišaknijusi” šeimos gyvenime. Todėl Los Andžele sutiktas būrys lietuvių, didelė lietuvių bendruomenė greitai tapo didele Ingridos ir Edvardo gyvenimo Los Andžele dalimi. „Kaip neįsijungti į lietuvišką veiklą, kai tiek daug visko vyksta: renginiai, parodos, lietuviškų knygų pristatymai, mugės, Lietuvių Dienos,  tik spėk suktis. Vėliau apsidairai, kad jau prisijungei prie vieno ar kito renginio organizavimo, šokių grupės „Retro“ ar tinklaraščio „Vakarų vėjai“ administravimo“, – juokiasi Ingrida.

Abu Gailiūnų vaikai eina ir į šv. Kazimiero lituanistinę mokyklą. „Tai vieta, kur atsiranda naujos pažintys, naujos draugystės. Vaikams tokios draugystės išlieka visam gyvenimui. Mes savo vaikus Dovį ir Liepą vedam dar ir dėl lietuviškų tradicijų išsaugojimo. Parapijoje ir mokykloje vyksta daug lietuviškų renginių, į kuriuos mes stengiamės vežtis ir juos, – pasakoja dviejų vaikų mama. – Be to, kad mokykloje jie mokosi lietuvių kalbos gramatikos, susipažįsta su tautiniais šokiais, lietuviškomis dainomis ir istorija, lietuviškai su jais kalbamės ir namuose“.

nuotr. Aiva Genys/AGpicture

Tapo „Vakarų vėjų“ vėjų siela

Nuo gruodžio mėnesio Ingrida tapo ir „Vakarų vėjų“ pagrindine administratore, pasirūpinančia, kad tinklalapyje nugultų įdomiausios istorijos, renginiai ir naujienos, o skaitytojų elektroninio pašto dėžutes kas antrą savaitę pasiektų naujausių „Vakarų vėjų“ straipsnių apžvalga. Jauna moteris pasakoja, kad tokia veikla jai buvo nauja, tačiau artima: „Būti atsakingai už visos Vakarų pakrantės lietuvių tinklaraštį man pasirodė be galo įdomus darbas, bet kartu ir labai didelis iššūkis. Praeityje yra tekę dirbti su tinklapių dizainu, bet šis darbas šiek tiek kitoks, nes reikalauja tiesioginio bendravimo su žmonėmis. Ir man tai visada patiko.“ 

Asmeninio albumo nuotr.

Ingrida atvirauja, kad visuomet tikėjo, jog dar 2017 m. veiklą pradėjęs tinklalapis taps Vakarų pakrantės informacijos centru, todėl džiaugiasi, kad dabar prie to gali prisidėti pati. „Prieš atsirandant „Vakarų vėjams“ labai trūko informacijos apie būsimus bendruomenių renginius. Ne visiems pavykdavo sužinoti apie lietuvišką veiklą Los Andžele ir vis girdėdavau nusiskundimus: „Kodėl man niekas nesakė, kodėl informacija nebuvo paskelbta”? Prieš trejus metus generalinio konsulato iniciatyva sukurti tokią visiems prieinamą erdvę buvo labai didelis žingsnis suartinant ne tik Los Andželo lietuvių bendruomenės narius, bet ir kitas Vakarų pakrantės bendruomenes bei organizacijas. Tikiu, kad dabar, kai nuo gruodžio prie tinklalapio rengimo prisideda ir Los Andželo lietuvių bendruomenė, ir šv. Kazimiero parapija, tapsime dar stipresniu informacijos ir įdomybių šaltiniu čia gyvenantiems lietuviams“, – tikina tinklalapio administratorė.

Ingrida pasakoja, kad tam, jog tinklalapis veiktų nepertraukiamai, sukurta penkių narių redakcinė taryba, tačiau nuolatinės pagalbos reikia ir iš bendruomenės narių, kurie siųstų informaciją apie renginius, rašytų straipsnius, siūlytų įdomias ir aktualias temas, kurios galėtų būti aptartos „Vakarų vėjuose“. Todėl ragina ne tik skaityti naujienas tinklaraštyje, dalintis straipsniais ir renginiais su draugais socialiniuose tinkluose, bet ir sekti atgyjančias Los Andželo lietuvių bendruomenės ir Šv. Kazimiero parapijos Facebook paskyras,  įsitraukti į tolesnį „Vakarų vėjų“ kūrimą savo idėjomis ir tekstais.

Asmeninio albumo nuotr.

10 komentarų

Parašykite komentarą

Rėmėjai