Toks ypatingas Užgavėnių Balius buvo kadaise sugalvotas 1963 metais, mūsų lietuviškam Los Andželo jaunimui paremti, kad šis galėtų vykti į tautinių šokių šventę Čikagoje. Tais laikais mums Čikaga atrodė kaip Mažoji Lietuva, ir kad 20 šokėjų galėtų nuvykti  ir ten dalyvauti, buvo kaip išsvajota pasaka!  Planavome važiuoti traukiniu, todėl mums reikėjo lėšų… Ir mums pasisekė!
Nuo to laiko LB SPINDULYS (tada dar vadinosi Los Angeles Jaunimo Ansamblis) toliau tęsia šią Blynų Baliaus tradiciją, dalyvaudami šventėse su lietuviškomis dainomis, šokiais, vaidinimais patriotiškomis temomis, ir visada su BLYNAIS ~ tais  Užgavėnių skanumynais!

Mokytoja Ona Razutienė yra mūsų parapijos legenda ( o tuometinio parapijos įkūrėjo prelato Jono Kučingio žodžiais – „parapijos širdis”). Ji mokėjo pritraukti visą Los Andžele gyvenantį jaunimą, jų tėvelius ir mūsų parapijos lietuvių bendruomenės narius. Kasmetinės Jaunimo Šventės, kurios išgarsėjo ir net „išėjo” iš parapijos kiemo, kartais net į garsias Holivudo sales, pritraukdavo daug kitataučių žiūrovų.

1987m., per 25 – ąsias LB Spindulio gyvavimo metines, netiketai  mirė mūsų miela mokytoja Ona Razutienė, kurios gyvybė užgeso diriguojant lietuvišką dainą. Dukra Danguolė Varnienė jautė didelį įsipareigojimą eiti mamos pėdomis ir toliau tęsti LB Spindulio tradiciją. Po tiek metų LB Spindulys ir toliau gyvuoja didelės pagarbos ir meilės mūsų tradicijoms dėka. Smagu yra žinoti, kad LB Spindulio tradicija eina iš kartos į kartą, kur kadaise čia šoko tėvai, vaikai, o dabar jų pėdomis seka ir anūkai.

Blynų Baliaus programa prasidėjo su tradicine lietuviška daina  „Tykus vakars be vėjo”. Dainai pasibaigus jaunimas sušoko visų mėgstamą ir kiekviename Blynų Baliuje šokamą šokį „Subatėlė”. Mažiausi mūsų šokėjai prisijungė su savo mini vaidinimu „Ridikėlis ir Petruška”, persirengę įvairiomis daržovėmis, o mažieji „grybukai” sukosi ratelyje. Šeštadieninėje mokykloje jie išmoko dainą „Skanu”. Dainą parašė dabartinis mūsų parapijos choro vedėjas Kęstutis Daugirdas, kuris prieš kelis metus iš Čikagos atsikėlė į Los Andželą. Šioje dainoje/vaidinime galėjai išvysti ne tik daržoves, bet ir bulves su kugeliu ir dešrą su blynais. Kai Lašininis ir Kanapinis kovėsi dėl stipriausiojo titulo, išsirykiavęs vaikų paradas pasveikino šių metų Blynų Baliaus karalių ir karalienę. Šie titulai atiteko Algimantui Žemaitaičiui ir Angelei Nelsienei.

LB Spindulys yra neatsiejama Los Andželo Šv. Kazimiero parapijos dalis, kuri šiemet švenčia 70 – ąsias gyvavimo metines. Šios mokyklos mokiniai – tai mūsų LB Spindulio ateitis. Norinčių prisijungti kas metai daugėja, todėl kiekvienais metai lėšų turime surinkti vis daugiau. Todėl kviečiame visus Kaliforniečius pasižymėti savo kalendorius ir šių metų birželio 21 d., per tradicinę Jaunimo Šventę pasižiūrėti specialiai paruoštos programos, sukurtos šių metų šokių šventei Filadelfijoje. Ateikite paremti  mūsų kuklias pastangas, pagerbti mūsų mokytojus, įsiamžinti fotografijose.

Mūsų Los Andželo jaunimo ansamblis LB SPINDULYS yra unikalus, nes toliau gyvuoja ne tik dėl šokio, bet ir niekada nepamiršta į šokį įpinti lietuvišką dainą. Mūsų sunkus darbas ir atsidavimas – tam, kad išsaugotume tautiškumą Amerikos vakariniame pakraštyje!

Vadovė,

Danguolė Razutytė Varnienė

Parašykite komentarą

Rėmėjai