Tradicinis „tinginio” receptas

03/27/2020

Nuo senų laikų šį šokoladinį – sausaininį skanėstą mėgdavo gaminti beveik kiekviena šeimininkė, o vaikai laukdavo išsižioję, kada galės nulaižyti šaukštą ar išgramdyti dubenį. ir šiais laikais „tinginys” ne ką mažiau populiarus tarp užsienio lietuvių. Einant į svečius neretai kas vietoj pyrago ar torto atsineša paties gamintą „tinginį”.

„Tinginį” labai lengva pasigaminti, jo nereikia kepti, ingridientai tiesiog sumaišomi ir sušaldomi. Receptu, kepimo eiga ir nuotraukomis su mumis maloniai sutiko pasidalinti Raimonda. Ji pati garsėja kaip nepaprastai išradingų tortų ir kitų skanumynų kepėja. Jos keptus šedevrus galite rasti čia: https://www.facebook.com/Sweethappy-by-Raimonda-405696332914679/

nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina

NAMINIO TINGINIO RECEPTAS:

Ingredientai:

450g sausainių (senoviškų, Alionka, Gaidelis)*

1 skardinė (400g) saldinto kondensuoto pieno*

200g sviesto

5 šaukštai kakavos

*sausainių ir kondensuotą pieną galite rasti rusų arba ukrainiečių parduotuvėse.

Paruošimo būdas (paruošimo laikas 30min.):

Sausainius rankomis sutrupiname giliame inde. Iki labai smulkių trupinių trinti nereikia, tiesiog sulaužyti iki vidutinio stambumo gabalėlių.

nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina

Puode virš vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Į jį supilame kondensuotą pieną bei maišydami suberiame kakavą. Užviriname ir maišydami pakaitiname keletą minučių iki masė pradės tirštėti.

nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina
nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina
nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina
nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina

Gautą masę užpilame ant sausainių ir šaukštu labai gerai išmaišome. Visi sausainiai turi būti daugmaž lygiai pasidengę kakavine mase.

Masę verčiame ant kepimo popieriaus ir spausdami tvirtu maišeliu formuojame norimo dydžio ir formos tinginį. Spaudžiame standžiai, kad neliktų tarpų.

nuotr. Raimonda Vainutytė – Čevykina

Leidžiame tinginiui atvėsti iki kambario temperatūros, o tada pridengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą bent 6-8 valandoms (dar geriau – nakčiai, kad sustingtų susigertų).

Pjaustome ir ragaujame. O jei dar užsigeriama žolelių arbata, šis desertas nepalika abejingo nei vieno.

SKANAUS!

Parašykite komentarą

Rėmėjai