Amerikietiškas pasas praranda savo privilegijas

07/15/2020

Sėkmingai kontroliuodami koronaviruso protrūkius, drausdami arba griežtindami įvažiavimus iš kitų šalių, kuriose užsikrėtimų skaičius vis dar labai didelis (tame tarpe ir JAV), daugelis pasaulio šalių jau pradeda atidaryti savo sienas.

JAV pasas jo turėtojui, leisdavęs patekti į daugelį šalių nereikalaujant vizos ar vietoje gaunamomis vizomis, tokios pačios galios jau nebeturi, pranešė „The New York Times“.

„Sunku patikėti matant, kad viena pažangiausių pasaulio šalių būtų įrašyta į lėtai atsidarančių šalių sąrašą“, – „The Times“ sakė Londono tarptautinių reikalų tyrimų instituto „Chatham House“ direktorius Robinas Niblettas.

Anot „The Times“, penkiems amerikiečiams, kurie skrido į Sardiniją privačiu lėktuvu, įvykimas į šalį nebuvo leistas, o Meksikos gubernatoriai pasisakė už griežtesnes pasienio kontrolės priemones, kurios neleistų amerikiečiams vykti į šalį ir platinti viruso.

Istoriškai JAV pasas buvo laikomas auksiniu bilietu, kuris atverdavo visas tarptautinės bendruomenės duris, nes jis kadaise buvo laikomas vienu iš stipriausių pasų pasaulyje.

Dimitrijaus Kočenovo, vieno iš „The National of Nationality Index“ įkūrėjų, nagrinėjančių, kokias privilegijas turi skirtingos pilietybės, nuomone: „Pilietybė yra pagrindinis veiksnys, išlaikanti globalią nelygybę šiuolaikiniame pasaulyje. Žinoma, kad JAV pasas visada simbolizavo aukščiausią šios privilegijos lygį, tačiau amerikiečių, skridusių į Sardiniją atveju, net ir jų financinis statusas, neįveikė JAV paso trūkumų.”

Viruso protrūkiui JAV – didžiausiam visame pasaulyje – artėjančiam prie 3 milijonų susirgimų ribos ir skaičiuojančiam daugiau nei 131000 mirčių, pasaulio šalys uždaro amerikiečiams savo duris.

Praėjusią savaitę JAV viršijo 50 000 naujų koronaviruso atvejų skaičių. Ši tendencija išlieka ir šią savaitę, nes keliose valstijose užfiksuotas rekordiškai didelis naujų susirgimų ir hospitalizacijų skaičius.

Niblettas laikraščiui „Times“ sakė, kad nepaisant didėjančių skaičių JAV, „Amerikos sveikatos priežiūros sistema yra decentralizuota, nenuspėjama ir nevienoda“, kas taip pat turi įtakos šalių pasirinkimui sugriežtinti įvažiavimą arba visai neįsileisti amerikiečių.

Praėjusią savaitę Europos Sąjunga išbraukė JAV iš šalių, kurioms leidžiama lankytis Europos Sąjungos valstybėse, dėl prasto JAV tvarkymosi su koronaviruso protrūkiu.

Anot „The Times“, šis privilegijų praradimas yra tai, ko asmenys, turintys kitas pilietybes, jau seniai nėra patyrę.

„Pandemija amerikiečiams paprasčiausiai parodė, ką likęs pasaulis ir taip žinojo apie pagrindinę tautybės funkciją pasaulyje”, – „The Times“ sakė Kochenovas.

Tačiau Niblettas laikraščiui „Times“ sakė, kad kai JAV prezidentas D. Trumpas kovo mėnesį uždarė sienas Europos šalims, jis kitoms šalims suteikė tokią pačią teisę pasielgti ir ju JAV.

CNN duomenimis, naujausiame „Henley Passport Index“, kuris periodiškai matuoja pačius kelionėms palankiausius pasaulio pasus, JAV oficialiai užėmė 7 vietą, tačiau, atsižvelgiant į draudimus iš čia keliaujantiems žmonėms, JAV nukrito iki tokių šalių kaip Meksika.

Originalų straipsnį anglų kalba skaitykite čia:

https://www.businessinsider.com/coronavirus-is-costing-the-us-passport-its-privileged-status-2020-7

Iš anglų kalbos vertė Ingrida Gailiūnė

Parašykite komentarą

Rėmėjai