Pristatome LTSI Instituto garbės narę Zitą Petkienę, Sietlas, WA

07/17/2020

Sietle „Lietutis” atstovauja amerikos šiaurės vakarų pakrantės lietuviams Amerikoje ir Kanadoje. „Lietutis” gimė po Lietuvos Nepriklausomybės Šventės minėjimo 1981 m., vaišių metu, kai Zita Petkienė parodė savo draugei keletą lietuviško šokio žingsnių. Jos „strykinėjimas” pagal muziką netyčia pritraukė susidomėjusių vaikų, taigi Zita juos spontaniškai įjungė į ratelį ir ten pat išmokino keletą lietuviškų žaidimų. Tėvai labai apsidžiaugė ir prašė užsiimti tolimesniu vaikų mokymu, net patys ateidavo šokti. Taip ir prasidėjo „Lietutis”. Po kurio laiko iš jo išaugo ne trys kitos grupės – paaugliams, vaikams ir mažučiams vaikams, kurioms vadovauja buvę „Lietučio” šokėjai.

„Lietutis” praturtino Siettle lietuvių gyvenimą ir tuo pačiu striprino ne tik bendruomenę, bet taip pat šokėjų ryšį su lietuvybe. 2009 metais Zita ir „Lietutis” buvo pripažinti Seattle lietuvių geros valios ambasadoriais. O dabar Seattle apylinkės lietuvių veikla be „Lietučio” būtų tiesiog neįsivaizduojama. Prieš keletą metų, Vasario 16 -osios minėjimo metu, pranešėjas kvietė visus „Lietučio” buvusius šokėjus atsistoti; ko ne visa auditorija žiūrovų prisipažino dalyvavę „Lietutyje”.

2018 metais Zita patikėjo savo gyvenimo darbą, „Lietutį’, naujajai kartai. Grupei dabar vadovauja Beatričė Želvytė ir Marius Lukoševičius. Po metų poilsio Zita grįžo prie darbo ir žada 2020 m. šventei paruošti „Lietučio” pagyvenusius šokėjus.

Beatričė Želvytė ir Marius Lukoševičius

Zita nesiriboja tautiniais šokiais. 1981 metais įsteigė ir 25 metus redagavo washington valstijos lietuvių dvikalbį laikraštėlį „Tulpė Times”. Dalyvavo bendruomenės valdyboje 20 metų. Bendradarbiavo ir dirbo vertėja PBS dokumentiniam filme, „Red Terror on the Amber Coast”, aktyvi Seattle Lietuvos dukterų draugijos narė, ruošia lietuviškas parodas. Amerikos spaudoje buvo atspausdinta daugiau nei 70 Zitos rašytų laiškų apie Lietuvos rūpesčius.

Be to, 2014 metais parašė Burneikių šeimos istoriją anglų kalba, „Lives Lost and Recovered”, o 2019 metais išvertė, suredagavo ir anglų kalba išleido savo uošvio, Povilo Petkevičiaus knygą, „Lenkų okupacijoje ir jų kalėjimuose” („Lithuanian Life Under Polish Occupation; Memoirs of a Political Prisoner”).

Zita baigė University of Illinois, Chicago, kūno kultūros specialybėje, septynis metus mokytojavo Oak Lawn, Illinois, prieš atvykstant į Seattle nuolatiniam gyvenimui 1978 metais. Tuo pačiu mokytojavo Roselando lituanistinėje mokykloje, kur mokino jaunesniųjų klasę ir vėliau dirbo Kristijono Donelaičio Lituanistinėje mokykloje tautinių šokių mokytoja.

Parašykite komentarą

Rėmėjai