Operatoriaus Sauliaus Lukoševičiaus trumpametražio filmo „Bound” premjera – „Oskarų” kvalifikaciją turinčiame „Rhode Island” festivalyje

08/05/2020

Vakar prasidėjusiame tarptautiniame kino festivalyje „Rhode Island“ (JAV) bus pristatomas Los Andžele studijuojančio lietuvio operatoriaus Sauliaus Lukoševičiaus trumpametražis filmas „Bound“. 24-asis JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų („Oskarų”) kvalifikaciją turintis festivalis šiemet vyksta internete ir galimybę pamatyti didžiąją dalį programos turės kino mylėtojai iš viso pasaulio. S. Lukoševičiaus filmo premjera įvyks šįvakar, o filmą bus galima žiūrėti iki rugpjūčio 12 d.

Tarptautinis kino festivalis „Rhode Island“ patenka į „TOP 10“ Jungtinėse Amerikos Valstijoje vykstančių filmų festivalių, yra labai vertinamas vietinės ir tarptautinės kino industrijos. Šiemet iš pateiktų daugiau nei 6500 trumpametražių filmų į konkursinę programą pateko 140 darbų, tarp jų — net du lietuvio operatoriaus darbai – „Bound“(rež. M. Saburov) ir „Unfolded“ (rež. C. Picchi).

Filmas „Bound“ (rež. Mikhail Saburov, op. Saulius Lukoševičius) pasakoja asmeninę S. Lukoševičiaus istoriją, kupiną jautrių atsiminimų. „Prisimenu save šešerių metų berniuką, kuomet pas močiutę mažame Gudelių kaime žaidėme slėpynių. Aš nusprendžiau pasislėpti sename neveikiančiame šaldytuve, užsirakinau ir vos išgyvenau dėl deguonies trūkumo. Pasisekė, kad močiutės kaimynė mane išgelbėjo. Iki šios dienos aš vis prisimenu tą įvykį ir, kai atsirado proga, nusprendžiau sukurti trumpametražį filmą paremtą savo paties istorija.” – teigia filmo idėjos autorius ir operatorius Saulius Lukoševičius.

rež. Mikhail Saburov, op. Saulius Lukoševičius

Keturias minutes trunkanti istorija buvo sukurta šį pavasarį, S. Lukoševičiaus studijų Amerikos kino institute (angl. „American Film Institute“, AFI) metu. Kadangi turimas biudžetas buvo labai nedidelis, operatorius netgi svarstė filmo apskritai nedaryti. Vis dėlto, turėdamas mažo biudžeto filmų patirties Europoje, jis žinojo, kad surinkus tinkamus žmones, viskas yra įmanoma ir kad galima sukurti filmą dalinai iš idėjos. Filmo kūrėjams pasisekė užbaigti savo filmavimus naktį prieš tai, kai visa šalis buvo uždaryta dėl „COVID-19“. Jei būtų dar viena filmavimo diena, šio 4 minučių filmo neegzistuotų.

”Bound” filmavimo komanda

Operatoriui buvo svarbu atkartoti savo vaikystę kiek galima tikroviškiau ir taip įnešti savo Lietuviško identiteto, todėl jis norėjo, kad filme dalyvautų kuo daugiau lietuvių. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Los Andžele gyvenantis lietuvis aktorius Mantas Valantiejus. Taip pat prie filmo įgyvendinimo aktyviai prisidėjo ir JAV Los Andželo Lietuvių Bendruomenė, kurios pagalba pavyko rasti antraplanius vaikus iš bendruomenės rato (Karolina Bučinskas, Liepa Gailiūnė, Alissa Warren) o filmo garso dizainą kūrė Olga Bulygo iš operatoriaus ankstesnių studijų Lietuvoje. Šaldytuvą paaukojo Vytas Narutis.

Karolina Bučinskas
Karolina Bučinskas, Liepa Gailiūnė, Alissa Warren
Mantas Valantiejus

Lokacijų paieškos buvo vykdomos pasitelkiant facebook pagalbą ir draugų draugus, tačiau sėkmingos nebuvo. “Vieną dieną bevaikščiojant po vieną atokų mikrorajoną, mus užkalbino vyriškis, kuris pakvietė pasižvalgyti po jo teritoriją. Jis buvo mandagus ir, atrodo, norėjo padėti. Tačiau kai po kelių dienų grįžome su savo prodiuseriu apkalbėti filmavimo sąlygų, viskas buvo kitaip. Iš pažiūros malonus vyriškis pasveikino mus su „Nelieskit mano šuns!“. Name buvo netvarka – langai uždengti, baldai išmėtyti. Tačiau centre buvo lentyna, pilna apdovanojimų. „Ar žinote kas aš esu? „Google me!“, – garsiai atrėžė jis. Pajutę, kad kažkas baisiai negerai, elgėmės pagal jo taisykles. Paaiškėjo, kad jis buvęs kovos menų specialistas ir turi juodąjį diržą. Jis nuvedė mus giliau į namą ir sustojęs prie miegamojo pasakė: „Mieloji, Jie čia! “, – sakė jis savo žmonai. Vienintelis dalykas tas, kad miegamasis buvo tuščias.. Gerokai išsigandę, mes vis tiek neišėjome – jis buvo vienintelis mūsų pasirinkimas! Mes net sutarėme pusę dienos padirbėti jo sodybje, kad tik gautume vietą filmavimui. Laimei, ačiū Tomui Umbrasui, kuris nusprendė paremti mūsų filmą ir mums pavyko gauti geresnę (ir saugesnę) lokaciją, kuri daug labiau priminė Lietuvą.” – sėkmingai pasibaigusia istorija dalinosi operatoroius. 

„Be galo džiaugiuosi filmo sėkme, tai kad mano filmuotas trumpametražis filmas pateko į vieno didžiausio Jungtinėse Amerikos Valstijose kino festivalio konkursinę programą parodo, kad esu teisingame profesiniame kelyje ir kad savo darbais galiu prisidėti ir prie Lietuvos vardo garsinimo.“ – mintimis prieš premjerą dalinosi operatorius S. Lukoševičius.

Dėl pasaulinės pandemijos filmo „Bound“ premjera įvyks internete kartu su kitais konkursinės programos trumpametražiais filmais programoje „Laikas tau ir man“ (angl. „Time for you and time for me“) šiandien, rugpjūčio 5 d., 18:00 val. (Niujorko laiku) ir bus rodomas festivalio internetinėje platformoje iki rugpjūčio 12 d.

Reklaminis treileris:

Pilna Festivalio Programa:

https://prog.tsharp.xyz/en/riiff/38/date/all

Kontaktai:
Kino Operatorius 
Saulius Lukosevicius
+424 382 6487
saulius.lukosevicius@gmail.com
www.lukosevicius.net

Parašykite komentarą

Rėmėjai