R. Baltaduonis: balsavimas Seimo rinkimuose – tai balsavimas dėl pilietybės

08/22/2020

Aktyvus JAV lietuvis, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas ir pilietinės iniciatyvos “Mūsų metas dabar” koordinatorius Rimvydas Baltaduonis, duodamas interviu Kalifornijos radijo klubui „Lithuanian Melodies”, paragino visus Amerikoje gyvenančius LR piliečius nedelsti registruotis balsavimui Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose ir išsirinkti tokius Seimo narius, kurie atstovautų pasaulio lietuvių interesus.

R. Baltaduonis pabrėžė, kiekvieno lietuvio pareiga ir darbas yra stiprinti Lietuvos valstybę ir dalyvauti valstybės kūrime. Jo teigimu, balsuoti LR Seimo rinkimuose ypatingai svarbu visiems, kuriems svarbus pilietybės klausimas.

Aktyvus pasaulio lietuvis primena, kad be pirmą kartą istorijoje suformuotos vienmandatės Pasaulio lietuvių apygardos, kurioje pasaulio lietuviai išrinks tik jiems atstovaujantį LR Seimo narį, bus galima balsuoti ir daugiamandatėje apygardoje, kurioje renkami 70 Seimo narių, renkantis partijas ir reitinguojant partijų sąrašus.

„Tiek rinkdami savo atstovą pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje, tiek aktyviai balsuodami daugiamandatėje apygardoje už 70 Seimo narių, galėtume prisidėti prie klausimų, kurie lems Lietuvos valstybės gyvenimą.”

R. Baltaduonis

„Gausiai dalyvaudami rinkimuose pasaulio lietuviai galėtų užtikrinti, kad ir tarp tų septyniasdešimties Seimo narių būtų atstovai, kuriems rūpėtų užsienio lietuvių klausimai, kurie girdėtų problemas, kurias išsakome, ir, kurie balsuotų Seime atitinkamai,” – tvirtina R. Baltaduonis. „Labai svarbu paminėti, kad nors šįkart neturime referendumo dėl pilietybės išsaugojimo, bet Seimo rinkimai yra irgi klausimas, kuris spręs pilietybės išsaugojimą. Seimas turi labai daug galių, tiek inicijuojant įstatymų pataisas, tiek priimant sprendimus įvairiuose komitetuose. Net ir pilietybės išsaugojimo referendumas didele dalimi priklausė nuo Seimo narių valios – ar bus skirtos lėšos informavimui apie referendumą, kokios bus sąlygos, ar bus sumažinta kartelė. Ir matėme, kad keletas Seimo narių tuos sprendimus gali labai greitai pakeisti ir nulemti.”

R. Baltaduonis taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl didelio pasaulio lietuvių aktyvumo 2019 m. rinkimuose sukurta atskira Pasaulio lietuvių rinkimų apygarda yra didelis žingsnis į priekį, tačiau tolesnis jos likimas yra pasaulio lietuvių rankose. Kad ši apygarda būtų išlaikyta, reikia, kad bent 35 tūkstančiai piliečių užsienyje balsuotų. Likus vos kelioms savaitėms iki registracijos pabaigos, visame pasaulyje užsiregistravę tik apie 13 tūkstančių rinkėjų. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, JAV lietuviai yra tarp pasyviausių – kol kas užsiregistravę balsuoti tik 13 proc. rinkėjų, lyginant su 2019 m. rinkimais.

Visą interviu su R. Baltaduoniu galite išgirsti radijo laidoje Lithuanian Melodies: Radijo Klubas Lithuanian Melodies KALI 900 AM

Daugiau informacijos apie balsavimą artėjančiuose Seimo rinkimuose galite rasti pilietinės iniciatyvos „Mūsų metas dabar” bei generalinio konsulato Los Andžele Facebook paskyrose.

Kaip ir iki kada užsiregistruoti?

Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Los Andžele informuoja, kad visi 18 metų sulaukę JAV gyvenantys LR piliečiai gali registruotis balsavimui paštu arba asmeniškai, net jeigu jų turimas LR pasas negalioja.

Nors registruotis balsavimui paštu galima iki rugsėjo 28 d., rekomenduojama tą padaryti nedelsiant, vėliausiai iki rugsėjo vidurio, kadangi dėl pandemijos paštas keliauja ilgiau nei įprasta. Tai ypač svarbu toliau nuo Los Andželo gyvenantiems lietuviams.

Užsiregistruoti vos per kelias minutes galima apsilankius Rinkėjo puslapyje, registracijai reikia žinoti tik savo asmens kodą ir paso Nr. (nurodyti LR pase).

Jeigu reikalinga pagalba registruojantis, visuomet galima kreiptis pagalbos į generalinį konsulatą Los Andžele el.p. kons.losandzelas@urm.lt arba tel. (424)341-8701.

Parašykite komentarą

Rėmėjai