A.Gurevičienė: parodykime, kad Lietuvos pasas mums nėra tik patogus kelionės dokumentas

09/24/2020

Per dvejus darbo generaliniame konsulate Los Andžele metus man teko didžiulė garbė sutikti šimtus nuostabių JAV Vakarų pakrantėje gyvenančių lietuvių. Bendraudama su Jumis supratau, kaip svarbu daugeliui Amerikos lietuvių išsaugoti ar įgyti Lietuvos pilietybę – šiuo metu generaliniame konsulate susidariusios eilės dėl LR pasų atnaujinimo, išdavimo ar pilietybės atkūrimo! Kita vertus, sutikau ir daugybę lietuvių, savo pavyzdžiu įrodančių, kad ir be lietuviško paso galima jaustis lietuviais, mylėti Lietuvą ir rūpintis jos ateitimi.

Tačiau tie, kurie turi Lietuvos pilietybę, turi išskirtinę privilegiją ir pareigą dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose. Todėl šįkart kreipiuosi į visus, kurie turi Lietuvos Respublikos pasą – netgi jei jis ir negalioja – ne tik žodžiais, bet ir darbais įrodyti, kad Jums svarbu būti ne tik lietuviais, bet ir Lietuvos piliečiais. Kviečiu Jus visus atlikti kiekvieno piliečio pareigą ir balsuoti spalio 11-ąją vyksiančiuose Seimo rinkimuose. 

Nereikia toli žvalgytis, kad išvystume, kaip mums artimos tautos dėl galimybės dalyvauti laisvuose ir demokratiškuose rinkimuose lieja savo kraują. Tuo tarpu JAV balsuojantiems lietuviams nereikia net kojos kelti iš namų – tereikia iki spalio 1 d. užsiregistruoti balsavimui paštu www.rinkejopuslapis.lt, nurodyti savo adresą ir visus balsavimo dokumentus gausite tiesiai į namus! O jeigu neturite galimybių ar nepavyksta užsiregistruoti savarankiškai, mielai Jums padėsime – paskambinkite mums tel. (424) 341-8701 ar parašykite el.p. kons.losandzelas@urm.lt.

Kartais girdžiu Jūsų abejones, ar užsienyje gyvenantys lietuviai turėtų balsuoti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose ir nuspręsti už tautiečius, gyvenančius Lietuvoje. Leiskite man paminėti vos kelias priežastis, kodėl JAV lietuviai – kaip ir visame pasaulyje gyvenantys piliečiai – būtinai turi išreikšti savo valią ir dalyvauti rinkimuose.

Visų pirma, dėl itin didelio pasaulio lietuvių aktyvumo 2019 metais šiemet pasaulio lietuviai pirmą kartą istorijoje rinks tik  juos atstovaujantį Seimo narį. Tą, kuris kels būtent pasaulio lietuviams aktualius klausimus – dėl pilietybės, lituanistinio švietimo, grįžimo į Lietuvą sąlygų, elektroninio balsavimo ir pan. Tokią galimybę turi vos kelios valstybės pasaulyje!

Ar žinote, kad vien užsiregistruodami ir balsuodami Jūs prisidėsite prie to, kad ši atskira pasaulio lietuvių apygarda išliktų ir ateityje? Tam reikia bent 40 tūkstančių visame pasaulyje užsiregistravusių piliečių, o visame pasaulyje besibaigiant registracijai dar trūksta apie 10 tūkstančių! Esu tikra, kad vien JAV gyvena daugiau neužsiregistavusių balsuoti piliečių, todėl kiekvieno Jūsų balsas yra labai svarbus ir gali nulemti, ar tokią unikalią galimybę turėti savo Seimo narį pasaulio lietuviai turės ir ateityje.

Svarbu ir tai, kad dalyvaudami Seimo rinkimuose balsuojate ne tik už Jūsų atstovą Seimę, bet ir už politines jėgas, kurios artimiausius metus valdys Lietuvą, formuos Vyriausybę, spręs dėl kito referendumo dėl pilietybės išsaugojimo. Jūs balsuojate už tokią Lietuvą, kurioje būtų gera gyventi ten gyvenantiems Jūsų artimiesiems, giminaičiams, draugams. O galbūt ir Jūs patys ar Jūsų vaikai norės sugrįžti į Lietuvą? Kartu pasistenkime, kad ji būtų dar gražesnė ir geresnė!

Tiems, kurie kartoja, kad nežino arba nėra už ką balsuoti, noriu priminti, kad nebalsuodami Jūs tiesiog atiduodate savo balsą kitiems – taip pat ir tiems, kurių politinės pažiūros Jums yra visiškai nepriimtinos. Neatiduokite savo balso, neleiskite kitiems spręsti už Jus! Skirkite šiek tiek laiko, pasidomėkite partijų programomis, kandidatų biografijomis, išklausykite jų debatus, atlikte testą, kurios partijos pasaulėžiūra Jums artimiausia. O galbūt tai gera proga ir vėl pabendrauti su artimaisiais Lietuvoje?

Tamsiais okupacijos metais Amerikos lietuvių indėlis į Lietuvos valstybingumo atkūrimą, lietuvybės išlaikymą ir puoselėjimą buvo neįkainojamas. Tikiu, kad jis gali būti ne mažiau reikšmingas ir kuriant demokratišką, laisvą, klestinčią, nepriklausomą Lietuvą. Todėl labai džiaugiuosi, kad JAV Vakarų pakrantės lietuviai šiemet daugiau nei dvigubai aktyvesni, nei per praėjusius Seimo rinkimus – Jūsų pilietiškumas yra pavyzdys ne tik JAV, bet ir viso pasaulio lietuviams! Tačiau rezervų dar tikrai yra – likus kelioms dienoms iki registracijos pabaigos Los Andžele užsiregistravo mažiau nei tūkstantis piliečių, nors visi žinome – mūsų yra kelis ar dešimtis kartų daugiau! Todėl kviečiu visus susiimti, suskubti registruotis, dalyvauti rinkimuose ir – ypač svarbu – paraginti tą padaryti kitus. Visi kartu parodykime, kad Lietuvos Respublikos pasas mums nėra tik patogus kelionės dokumentas!

Likimas mano padovanojo didelę garbę būti apsuptai tokių pilietiškų ir patriotiškų JAV Vakarų pakrantės lietuvių, todėl dėkoju kiekvienam iš Jūsų, kurie, nepriklausomai nuo to, ar turi Lietuvos pasą ar ne, rūpinasi mūsų mylimos Tėvynės ateitimi!

Ačiū už pilietiškumą ir įkvėpimą!

Pagarbiai

Agnė Gurevičienė, laikinoji generalinė konsulė Los Andžele

5 komentarai

  • Vitalis Petrusis

    Gerbiamą ir mėgiama ponia Agnė Girevičiene, laikinoji generalinė konsulė Los Anžele, Jūs puikiai vadovaujate mūsų konsulatui jau du metus ir jau laikas išbraukti žodį “laikinoji” iš jūsų titulo! Su pagarba it dėkingumu

  • Vitalis Petrusis

    Atleiskit už mano klaidas!

  • Marytė Newsom

    Pritariu p. Petrušiui!

  • Kodel raginate balsuoti be lietuviško paso? Turėtumėte pirmiausia pasirūpinti isduoti lietuviška pasą o po to skatinti balsuoti. Be paso kažkaip “nepatogu” patriotus vaizduoti…

    • Kiekvieną darbo dieną generalinis konsulatas būtent tai ir daro – padeda piliečiams gauti lietuviškus pasus, konsultuoja dėl pilietybės išsaugojimo, atkūrimo ir pan. Tikrai neraginame balsuoti be lietuviško paso – nesant piliečiu balsuoti negalima, tačiau galima daugybe kitų būdų prisidėti prie lietuvybės išsaugojimo ir Lietuvos kūrimo. Na, o jei pasas tiesiog nebegalioja, piliečiais būti nenustojame ir vistiek galime ir turime balsuoti Seimo rinkimuose. O paso pratęsimu mes būtinai pasirūpinsime.

Parašykite komentarą

Rėmėjai