Nauji mokslo metai bei nauji iššūkiai San Francisco „Genio“ mokykloje

10/08/2020

Kaip ir daugeliui mokyklų, 2020 mokslo metai prasidėjo taip pat kaip ir baigėsi, netradiciškai. Tiek vaikai tiek mokytojos susirinko prie savo kompiuterių ekranų namuose. Nepaisant to, visi nekantriai laukė naujų mokslo metų pradžios ir džiugiai su šypsenomis jau nuo ryto pasitiko vieni kitus virtualioje erdvėje. Nėra lengva visą savaitę išsėdėti prie kompiuterių kasdien, bet smagu, kad net ir šeštadieniais mūsų šaunūs mokinukai sugrįžo į savo klases Genio mokykloje. 

​O jų laukė mokytojos, pasiruošusios naujiems mokslo metams virtualioje erdvėje. Iššūkių buvo daug ir reikėjo juos visus išspręsti. Reikėjo nutarti kokia bus pagrindinė platforma mūsų pamokoms, kokias knygas naudosime, kaip įtraukti vaikus drąsiau reikšti savo mintis virtualioje erdvėje, kaip suplanuoti laiką, kad vaikams nenusibostų sėdėt, kaip išjudinti vaikus ir dar daug daug kitų. Kiekviena mokytoja galėjo rinktis kaip jai patogiau būtų dirbti su vaikais. Juk nei viena nėra ekspertė šioje, mums visiems pakankamai naujoje, mokymo formoje. Buvo nutarta, kad google classroom, google meet, zoom, eduka, seasaw platformos bus labiausiai prieinamos vaikams, nes jie jau puikiai su jomis pažįstami kasdienėje virtualios mokyklos aplinkoje. Na o tada kiekviena sukūrė jose savo pasaulį, kuriame vaikams būtų gera ir smagu dirbti. 

​Taip pat teko šiek tiek keisti ir pamokų tvarką. Pavasarį, mokyklai netikėtai persikėlus į virtulią erdvę, didelis dėmesys buvo skirtas gramatikai, rašymui ir skaitymui, kad vaikai ir toliau mokytųsi lietuvių kalbos fundamentalius pagrindus. Na, o per vasarą kilo mintis vėl grąžinti vaikų pamėgtas šokių ir dainų pamokas su mokytoja Vanesa. Reikia pripažinti, kad kol kas puikiai sekasi net virtualioje erdvėje po visų rimtų pamokų, susirinkti kartu ir pajudėti. Gal pradžioje buvo šiek tiek ir nedrąsu, bet įsivažiavus kojos pačios šoka.

​Mūsų šeštadieniai visada prasidėdavo visiems susirinkus su himnu ir pranešimais. Tai šiek tiek sunkiau padaryti dabar, todėl nutarėm, kad kartu visa mokykla rinksis pirmą mėnesio šeštadienį giedoti himno kartu virtualiai, o kitais šeštadieniais susitikimai prasidės iškart klasėse. Tuo pačiu, pirmas mėnesio šeštadienis dabar bus skirtas ir trumpam kiekvienai klasei pristatant ką nors apie save, kad mes visi ir toliau matytume vieni kitus ir žinotume kas ką veikia kiekvienoje klasėje. 

​Didžiausias iššūkis, be abejo, yra mokytojoms, kurioms reikia ne tik visiškai naujai ruošti medžiagą, bet ir nuotaikingai pravesti pamokas virtualioje erdvėje. Taip buvo pasitelktos jungtinės mokytojų pajėgos ir pasidalinus tarpusavyje atsirado nemažai idėjų kaip klasės atmosferą bei mokymą padaryti įdomiu ir turiningu. Mokytoja Aiste Siaurytė Solly buvo pagrindinė mūsų įkvėpėja ir informacijos šaltinis. Jos patirtis dirbant su daugeliu mokymo programų padėjo mokytojoms susirasti ir pasirinkti tai, kas joms labiausiai tinka. Buvo prieita nuomonės, kad reguliarūs mokytojų susirinkimai-seminarai būtų labai naudingi. Mokytoja Aistė sudarė programą visiems metams. Nuo šiol, kartą per mėnesį, vyks seminarai-apmokymai mokytojoms, kuriuos rengs mokytoja Aistė. Jų metu bus pateikta daugiau informacijos, kaip kurti pozityvią atmosferą klasėje, kokios mokymo priemonės tiktų labiausiai  kiekvienai amžiaus grupei, kaip įtraukti tylius vaikus dalyvauti aktyviau klasės metu ir dar daugelis kitų temų. O po jų vyks diskusijos. Pirmas seminaras įvyko rugsėjo 26 dieną, užsitęsė daug ilgiau nei planuota, bet tuo pačių buvo be galo naudingas. O mokytojų entuziazmas tiesiog stulbinantis – nuostabus kolektyvas. 

​Panašu, kad darbo bus tikrai daug šiais metais, bet tuo pačiu norime ir pasidžiaugti, kad mūsų mokytojų kolektyvas pasiruošęs tęsti jau pradėtą darbą, mokytis dirbti naujoje erdvėje, ir toliau mokyti vaikus lietuvių kalbos bei kultūros. Nuostabus jausmas matyti, kaip greitai ir aktyviai visi išmokome prisitaikyti naujame mokyklos pasaulyje ir džiugu, kad ir toliau galime tęsti mūsų mokyklos darbą.

Komentarų: 1

  • Aiste Solly

    Labas visiems,

    Norėčiau pakviesti lituanistines mokyklas į distancinio mokymo seminarą skirtą lituanistinių mokyklų pedagogams.
    Seminaro metu mokytojai turės galymybės pasisemti labai daug naudingų praktinių mokymosi idėjų aktualių lituanistinės mokyklos mokiniams!

    Iš anksto dėkoju!

    Su pagarba,
    Aistė Siaurytė-Solly

    Seminaro Organizatoriai: SF Lituanistinė mokykla Genys

    Seminaro pranešėja Aiste Siaurytė-Solly dalinsis ilgametė pradinių klasių ir SF Genio lituanistinės mokyklos mokytojos patirtimi. Papildomai Aistė domisi dvikalbyste ir kalbos raida. Ji distanciniu būdu tęsia kalbos patologijos ir logopedijos studijas (Emerson College, Boston, MA).
    Renginio detalės:
    Spalio 24 d. 12:10 (PSD laiku)/15 val. (EST)
    Trukmė: 1 val (mokytojams iš kitų lituanistinių mokyklų)
    Trukmė:: 1.5 val. (SF Genio kolektyvui).
    RSVP: http://genys.rsvpify.com (iki Spalio 23d.)

    Kaip prisijungti?
    Nuoroda: https://zoom.us/j/95519126233?pwd=cC9sUTk3YUNqdVJMdmdDM1JRODBhQT09
    Arba per http://www.Zoom.net, paspaudus “Join meeting” ir įvedant: Meeting ID: 955 1912 6233 ir Passcode: Mokinti.

Parašykite komentarą

Rėmėjai