Valdančiosios daugumos sutartyje – pilietybės referendumas, elektroninis balsavimas ir asmenvardžių su W rašyba

11/06/2020

Praėjus lygiai šimtui metų nuo tik ką atsikūrusios Lietuvos pirmųjų Steigiamojo Seimo rinkimų, kai pirmą kartą rinkimuose kandidatuoti ir balsuoti galėjo moterys, vėl turime istorinį Seimą! Pirmą kartą Lietuvos istorijoje ne tik išsirinkome dvi pasaulio lietuvių atstoves Seime (Dalią Asanavičiūtę ir Aušrinę Armonaitę), bet ir pirmą sykį moterų vedamos partijos buria valdančiąją koaliciją.

Kaip žinia, Seimo rinkimus laimėjusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai centro dešinės koaliciją formuoja su dviem liberaliomis partijomis, Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija. Trys partijos šią savaitę dar vedė derybas, o ateinantį pirmadienį jau planuoja pasirašyti koalicijos sutartį. Konservatorių atstovė Ingrida Šimonytė yra siūloma kaip vienintelė kandidatė užimti premjerės pareigas. Tuomet metu dėl konkrečių kandidatų į ministrų, vyriausybės, Seimo pirmininko ir panašius postus partijos tarsis artimiausiomis savaitėmis.

I. Šimonytė © nuotr. 15min.lt

Koalicija žada vengti draudimų politikos ir kaip svarbiausias valdymo temas mato “Lietuvos ateitį, sveikatos krizę, galimą popandeminę ekonominę krizę, švietimą, žmogaus teises, ekologiją” – sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. O Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen koalicijos susitarimus vadino kaip pergale visoms trims partijoms.

V. Čmilytė-Nielsen © nuotr. 15min.lt

Sutartyje įtraukti kokybiška teisėkūra, koronaviruso valdymas, vertybinė užsienio politika, Astravo atominės elektrinės blokavimas, nacionalinis susitarimas dėl švietimo, žalioji ekonomika, viešųjų erdvių dekomunizacija, nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimas, partnerystės įteisinimas ir kiti. Taip pat ir diasporos lietuviams be galo svarbūs punktai. Tai – internetinis balsavimas, pasiruošimas pilietybės referendumui ir asmenvardžių rašymas nelietuviškais rašmenimis. Bebaigiančiojo kadenciją Seimo įvestų alkoholio draudimų peržiūrėjimas nėra paminėtas sutartyje.

A. Armonaitė © nuotr. 15min.lt

Su visa sutartimi galite susipažinti čia.

Parašykite komentarą

Rėmėjai